уторак, 09. октобар 2012.

JamievoO kraljevsko pečeno pile / Empire roast chicken by Jamie O.


Gledala sam ga i čula  za njega prvi put kako kuva još pre 10-ak godina, ako se ne varam kada je B92 prvi, ako se i tu ne varam, objavljivao njegov serijal  The Naked Chef.

Kasnije sam kupila i istoimenu knjigu, ali serijal, odnosno video recepti su me oduševili i dan danas imam neke od tada u glavi. Zadovoljstvo je veliko što i dalje mogu da ga gledam i uživam u sada nekim novim avanturama i kulinarskim vratolomija. Šteta što nisam slikala sve pokušaje po njegovim receptima, ali eto prilike da se podsetim.

Ručak inspirisan Indijom.




Potrebno je:

2,4 kg teško pile (Džejmijevo je bilo oko 1,5 kg, ali nas je više :D)

marinada za pile / for the marinade:


  • po 1 vršnu (prepunu) kašiku: izgnječenog belog luka, iseckane crvene ljute paprike i narendanog svežeg đumbira
  • po 1 vršnu kašičicu: samlevenog kumina i korijandera, garam masale i tumerika (ili kurkume)
  • 2 kašičice morske soli
  • 2 kašike jogurta
  • 1 kašiku paradajz pirea
  • 2 limuna


U veću činiju  (da može i pile da stane) staviti: izgnječen beli luk, naseckanu čili papričicu i izrendan svež đumbir. Dodati: jogurt, paradajz pire, samlevene začine: korijander, kumin, tumerik (kurkumu) i garam masalu, narendanu koricu i sok od jednog limuna (drugi limun će nam trebati prilikom pečenja) i na kraju so. Sve dobro izmešati, staviti gumene rukavice :) i dobro izmasirati i utraljti marinadu u pile, kome smo prethodno zarezali na dva mesta batake.
Ostaviti najbolje preko noći u frižideru.

Sutradan prvo skuvati ceo limun oko 10-ak min, probušiti ga viljuškom na nekoliko mesta i staviti ga u pile, pa pripremiti sos.

za sos / for the gravy:


  • po 3 kašike: belog vinskog sirćeta i Worcestershire sosa
  • 1 štapić cimeta
  • 1 veći crveni luk
  • 10 karanfilića (klinčića)
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml tečnosti: marinada od pileta sa vodom

Napraviti sos.
U posudu za pečenje izmešati: belo vinsko sirće, Worcestershire sos,  oko 500 ml tečnosti (marinada od pileta pomešana sa vodom), brašno, karanfilić, štapić cimeta, crveni luk isečen na kriške.
Staviti pile na sos i peći u već zagrejanoj rerni na 200 C 80 min.
Za to vreme očistiti krompir i skuvati do pola.


za Bombaj krompir / for the Bombay-style potatos:


  • 1 kg krompira
  • morska so i mleveni biber
  • 1 limun
  • 3 kašike maslonovog ulja
  • 30 g maslaca
  • 3 čena belog luka
  • po 1 vršna kašičica: semena crne slačice, kumina, garam masale i tumerika (ili kurkume)
  • 1 isitnjena čili papričica
  • nekoliko čeri paradajza
  • sveži listovi korijandera ili peršuna


Kada je krompir skuvan do pola, procediti dobro vodu i malo ga protresti da što više vode ispari.
U tiganju zagrejati maslinovo ulje i maslac, pa dodati beli luk (čenove ne ljuštiti, samo izgnječiti nožem), začine i ubaciti oceđen krompir i isečen čeri paradajz. Pažljivo okretati da svaki komad krompira bude obložen začinima, pa sve izručiti u posudu za pečenje, posoliti, pobiberiti i peći oko 30-40 min na 200 C, dok blago ne porumeni.

Ukoliko ste u mogućnosti i možete da pečete u vašoj rerni na više nivoa, nakon nekih 40ak min pečenja piletine, ubacite na gornji nivo krompir i biće gotovo istovremeno.
Napomena: dok se pile peče, slobodno ga okrećite i po malo prelivajte sosom u kome se peče.

Kada se krompir ispeče, pobacajte sveže listove korijandera, ukoliko nemate, može i peršun.

Kada se pile ispeče (a može se desiti da malo zagori korica zbog jogurta u marinadi, ništa strašno, samo taj površinski sloj otklonite), procedite sos u kome se krčkala piletina, dodajte
 jogurta i prelijte sa njim krompir i meso kada poslužite.

Uz vaše omiljeno vino, prijatno!








Нема коментара:

Постави коментар