уторак, 09. октобар 2012.

Mrsni sitni kolači I

Približavaju se slave i neizbežni sitni kolači. Ovo su prošlogodišnji, mrsni (ove godine me čeka spremanje posnih) i nažalost, uslikana samo jedna tacna.







Recepti su ispisani sa leva na desno.



Kokos kiflice

  •  200 g šećera  
  •  250 g kokos brašna  
  • 1 kašičica praška za pecivo  
  •  250 g margarina  
  • 1 20 ml mleka  
  •  500 g mekog brašna 
  •  2 žumanca  šećer u prahu



Penasto umutiti margarin i šećer, pa dodati jedno po jedno žumance i sve lepo sjediniti.

Posebno umešeto brašno, prašak za pecivo i kokos, pa sjediniti sa prethodnom smesom.

Dodati mleko i zamesiti glatko testo, uviti ga u foliju i ostaviti oko 30 min u frižideru.

Oblikovati kiflice (moje su malo veće, jer ih je pravio 9-togodišnjak :)), ispeći ih u plehu obloženim masnim papirom, na srednjoj T oko 20-ak minuta.

Ispečene ohladiti prvo dobro na rešetki za kolače, pa uvaljati u prah šećer.


Pišinger



  • 8 jaja  
  • 450 g šećera  
  • 280 g crne čokolade 
  • 250 g putera  
  • 1 veliko pakovanje oblandi  
  • malo prepečenih i samlevenih lešnika



Umutiti dobro žumanca sa šećerom, pa skuvati krem na pari.
Kada se krem zgusne, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ohladiti u potpunosti, pa postepeno umešati sa prethodno umućenim puterom.

Nafilovati oblande, a odozgo posuti prepečenim i samlevenim lešnicima.


 Ljubavne kuglice

  • 100 g mlevenog keksa  
  • 150 g mlevenih lešnika  
  • 150 g šećera u prahu  
  • 80 ml gaziranog soka od pomorandže  
  • 3 kašičice ekstrata od jagoda  
  • 200 g crne čokolade  
  • 90 g margarina (ja sam stavila puter)  
  • 1 kašika ulja



Sjediniti mleveni keks, mlevene lešnike i šećer u prahu.
 Dodati ekstrat od jagoda i gazirani sok od pomorandže. Dobro izmešati da se dobije ujednačena crvena smesa.

 Ostaviti je na jedan sat u frižideru, zatim napraviti male kuglice, pa ih opet vratiti opet u frižider, dok se pripremi čokolada.

Čokoladu i margarin ( ja sam koristila puter) pažljivo otopiti, dodati kašiku ulja. U svaku malu korpicu sipati po kašičicu ove čokoladne smese.

Preko čokolade pažljivo spustiti po jednu crvenu kuglicu. Ostaviti u frižideru da se čokolada stegne, pa pažljivo izvaditi Ljubavne kuglice iz korpica.


Rum salamice




  •  230 g šećera u prahu  
  • 130 g mlevenih oraha  
  • 1 belance  
  • 1/2 kašike kakaoa  
  • 2 kašike ruma (ili nekog dobrog rum ekstrata)  
  • 1 tvrdo kuvano žumance  
  • 100 g maslaca





Zamesiti testo od belanceta, šećera, samlevenih oraha, kakaoa i ruma, pa razviti koru između dve providne folije.



Umutiti penasto maslac sa 100 g šećera u prahu, dodati rum i propasirano kuvano žumance.


Ovim filom premazati koru i pažljivo uviti u rolat. Ostaviti na hladnom da se dobro stegne.





Čoko-šljivne kuglice


  • 200 g šećera  
  • 200 g seckanih oraha  + malo samlevenih oraha  
  • 200 g samlevenih suvih šljiva  
  • 200 g crne čokolade  
  • 2 kašike ulja


Ušpinovati šećer sa malo vode (toliko vode tek da šećer ogrezne, odnosno da ga voda prekrije). Pa u to dodati i napraviti kompaktnu masu, samlevene suve šljive, malo ruma, sitno seckane orahe i po potrebi možda malo mlevenih oraha (ocenićete sami zbog gustine i kompaktnosti) i 100 g istopljene čokolade.

Napraviti kuglice iste veličine.

Za čokoladnu glazuru otopiti 100 g čokolade i ulje.
Svaku kuglicu posebno zabosti na čačkalicu i umočiti u otopljenu čooladu.

Kuglice stavljajti na žicu da se ocede od viška čokolade i dok se ne stegne glazura.


Rozen makovnjača


  •  korice za Rozen tortu  
  • 500 g mlevenog maka  
  • 400 g šećera  
  • 4 dl mleka (posna varijanta sojiino mleko)  
  • 250 g margarina  
  • 125 g putera (posna varijanta samo margarin)  
  • 1 štapić vanile  

za fondan: 
  • 200 g šećera u prahu 
  • 1/2 čaše vruće vode 
  • nekoliko kapi kolačarske crvene boje i malo ulja



U 4 dl mleka prokuvati srž od jedne šipke vanile (ostatak sameljite više puta sa prah šećerom i dobićete pravi vanilin šećer :) ), šećer dok se ne otopi i samleveni mak. Ostaviti da se totalno ohladi.
Napomena: srž iz vanile uvek pomešam sa malo kristal šećera da se zrna odvoje i bude svako za sebe.

Penasto umutiti margarin i puter, pa dodavati postepeno smesu sa makom. Nafolovati korice za Rozen tortu.

Odozgo premazati roze fondanom. Šećer u prahu brzo mutiti (mutilicom) sa 1/2 čaše vruće vode, dodati nekoliko kapi crvene kolačarske boje i malo ulja zbog sjaja.


Brownie kolačići by Ana Ugarković


  •  35 g brašna  
  • 1/4 kašičice praška za pecivo  
  • na vrh noža soli  
  • 2 velika jaja  
  • 130 g šećera  
  • 1 kašika jake kafe  
  • 30 g puter  
  • 200 g Nestle Ecuador čokolade  
  • 100 g naseckane Nestle Ecuador čokolade i badema



Godinama ih pravim i fantastiči su.

Obložiti pleh masnim papirom.
Pomešati brašno, prašak za pecivo i so.
Mikserom umutiti jaja, dodati šećer i kafu, oko 15 minuta dok se smesa na zgusne.


U mađuvremenu rastopiti na pari čokoladu i puter. Promešati, malo prohladiti i dodati u smesu sa jajima. Zatim umešati brašno, naseckanu čokoladu i bademe.
Ako je smesa retka, ostaviti oko 5 minuta da se malo stegne.

Stavljati po kašičicu ove smese na masni papir na par cm rastojanja i peći dok malo ne narastu i napuknu, oko 8-9 minuta.
Ohladiti na rešetki.









2 коментара:

  1. Predivan blog.Hvala sto sve to delis sa nama.!Moj blog delicious for kids sam premestila na Astal Kuhinja Ravnice tj spojila.Hvala sto si me tagovala!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti puno na lepim rečima. :) I tvoji recepti su divni, pa još iz Vojvodine. ♥

    ОдговориИзбриши