недеља, 14. октобар 2012.

Rum kocke

Originalno ime ovog kolača je Margita kocke, iz nekog prastarog kuvara, ali uz par izmena, kao i sa mojim finishing touch-om, dobilo je novi naziv ... Rum kocke









Potrebno je:


  • 6 jaja
  • 450 g šećera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 300 g crne čokolade
  • 150 g putera
  • 1 kašika brašna
  • 120 ml slatke pavlake
  • ekstrakt ruma



Korica

Umutiti 6 belanaca sa 200 g šećera u čvrst šam, pa umešati 200 g mlevenih oraha i jednu prosejanu kašiku brašna. Sve dobro izmešati varjačom i peću u podmezanom plehu ili obloženim masnim papirom, dim. oko 20x30cm, u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C, 15-20 min. 
Dužina pečenja zavisi od same rerne, ali u svakom slučaju biti jako pažljiv, jer biskvit sadrži samo jednu kašiku brašna i brzo je pečen.
Kada je korica gotova, izvaditi je iz kalupa, ohladiti je, pa vratiti nazad i tu filovati.

Fil

Umutiti na pari 6 žumanaca i 250 g šećera. Paziti da se ne prekuva, žumancima treba mnogo manje vremena nego kada se cela jaja kuvaju na pari, a to je oko 5-7 minuta, i to dobro prethodno umućena. Kada je krem gotov, dodati 100 g putera, 100 g čokolade, 50 g mlevenih oraha i ekstrat ruma po ukusu.
Ostaviti da se malo samo prohladi fil, pa ga premazati dok je još topao preko ispečene korice.

Finishing touch ili ganaš

Na pari rastopiti 200 g čokolade, dodati 50 g putera i 120 ml slatke pavlake. Sve to na niskoj termperaturi, paziti da nikako ne proključa, mešajući neprekidno dok se ne rastope i sjedine svi sastojci. Kada se rastope, skloniti sa vatre i i mešati još malo, najbolje žicom, da se dobije sjajna i kompaktna krema.

Preliti preko fila i ostaviti da se dobro ohladi.



5 коментара:

J e l e n a је рекао...

Ove kocke baš deluju kvalitetno, kako po izgledu tako po super sastojcima koji obećavaju. Odlično!

Olja је рекао...

Hvala Jelena, tvoja podrška puno znači. :)

Nastasja је рекао...

Sad videh tvoj blog i baš mi se sviđa!Odmah me je privukao ovaj desert, obožavam kobinaciju ruma i čokolade. Sledeći vikend ću ga praviti pa javljam ustiske. Volim ovako "konkretne recepte" Super Olja!

Olja је рекао...

Hvala Nastasja puno! Nećeš pogrešiti. :)))

Biljana је рекао...

Svaka cast Olja izgleda predivno, hvala na receptu i posjeti:-))