уторак, 18. децембар 2012.

Karamel gnezdašca

Evo prvih u nizu kolačića pred božićne i novogodišnje praznike.
Da li vas je uhvatila euforija? Da li mislite da nećete stići sve na vreme?
Valja početi koji dan ranije, pogotovu za one slane i slatke stvari koje mogu da stoje ili bar pripremljene do pola, a onda recimo samo tog dana da se ispeku,  kao što su mesišta razna. Mada je to ponekad lakše reći nego uraditi. Tu je posao, porodica, razne obaveze obično neplanirane, ne daj Bože majstori i sl. :) I često mi zafali taj još jedan dan, iako mislim da sam napravila dobru organizaciju. Videću ove godine kako će to izgledati.


Odavno želim da ih napravim i evo ih, Chocolate turtle cookies kao prvi u nizu pred  praznike.
 Ovo je blog odakle sam ih preuzela http://pixelatedcrumb.com/, ali eto, bila sam slobodna da ih preimenujem. Meni više liče na gnezda nego na kornjače. :)))





Jedno je sigurno, preukusni su, kako god se zvali.



Moj vam je savet da odmah napravite duplu količinu. Nažalost, nisam izbrojala koliko je kolačića ispalo, ali jedan i po pleh, onaj veliki iz rerne, ako vam to nešto znači. U svakom slučaju, kako mora postojati razmak dok se peku, znači nije taj pleh pun, a ako vas još ima više u porodici, udvostručite količinu. Ja sam probala samo jedan kolačić i jedva stigla da ih uslikam, a ima nas samo troje. :))) Šalim se ostalo je desetak kolačića, ali samo  zato što sam ih sakrila: :)))))))))))))))))))
U svakom slučaju moja slobodna procena je da od ove smese izađe oko 40 gnezdašaca.

Elem, da se bacimo na pravljenje ovih divnih kolačića.

Potrebni sastojci:


  • 110 g brašna, belo, meko, TIP 400 
  • 40 g kakaoa
  • prstohvat soli
  • 115 g putera
  • 150 g šećera, kristal
  • 1 jaje + 1 belance
  • 30 ml mleka
  • ekstrat vanile
  • 130 g krupnije samlevenih oraha
  • 14 karamel bombona
  • 4 kašike slatke pavlake
Izmešati brašno, kakao i so.
Umutiti posebno penasto puter i šećer, dodati žumance, mleko, vanilu i sve lepo sjediniti.
Zatim, postepeno dodavati prosejano brašno i kakao (uvek prosejem). Uviti testo u providnu foliju i ostaviti u frižideru na jedan sat.

Napomena: Kako mi je nestala providna folija, ostavila sam  testo tako u činiji i prekrila AL-folijom.




Nakon jednog sata, kašičicom za male kuglice vaditi testo i formirati ih, umakati u umućena belanca, pa uvaljati u  samlevene orahe. Ređati ih po plehu, koji je obložen papirom za pečenje, uz razmak, pa istom onom kašičicom pritisnuti svaku da se napravi malo udubljenje, gnezdo.
Peći oko 14 min, na 180 C, pažljivo da ne zagore.

Kada su ispečeni opet ih istom kašičicom pritisnuti po sredini, jer se u tokiu pečenja izdigli,  ali  kako su vrući bez problema će se utisnuti opet.

I poslednja faza: na pari otopiti karamel bombone i slatku pavlaku. Lepo izmešati dok se ne napravi sjajna i izjednačena koezistencija karamele.
Po kašičicu puniti gnezdašca i ostaviti da se ohlade i stegnu do kraja.








Konvertovala sam valjda uspešno one američke mere sa šoljama (cups) i kašikama (tablespoons) i pridržavala sam se recepta.

Šta sam primetila? 
Nije potrebno dodatno belance. Na ovu količinu  jedno jaje, odnosno belance je sasvim dovoljno, a to zaključujem po količini belanaca koja je ostala u činiji, a koristila sam čak i ona najmanja, B klase.
Drugo, oko 100-110 g oraha je sasvim dovoljno.
Da, još nešto. Držite ih strogo na ravnom, poslužavniku, plehu, nikako jedan preko drugog ili iskošene u kutiji, jer u karamelu ima i slatke pavlake, koja ne dozvoljava da se stegne toliko i očvrsne kao same bombone.

Eto, to su samo te  sitnice, a ukus njihov je apsolutno fantastičan.
Nećete pogrešiti. Uživajte!











1 коментар:

Anja је рекао...

Zbilja su krasni, sve te okuse volim! :)))