среда, 31. октобар 2012.

Bundevini mafini sa orasima i frosty prelivom

Kada je već Noć veštica i kada su aktuelne bundeve, jer gde god  da odem po netu samo o tome :) ...  potrudila sam se da napravim dve vrste mafina, naravno sa bundevom... slatke i slane. Ovde sada o slatkim.

Odavno sam želela da ih napravim,  i mada sam imala  samo hokaido bundevu, Noć veštica nikako nisam smela da propustim. :) 



петак, 26. октобар 2012.

Karamel mafini sa sosom od jabuka / Toffee and Apple Sauce Muffins

Mmmmmmmm... jabuke, pa još sa cimetom, jedni od omiljenijiih sastojaka u raznim slatkišima.



Prvo ćemo napraviti sos od jabuka, da bi se ohladio na vreme za mafine.

среда, 24. октобар 2012.

Mirza Ghasemi - persijsko jelo od patlidžana, paradajza i jaja

Ne volim jesen, jer ne samo da je  moje omiljeno doba prošlo, već dolazi i ono najneomiljenije, ali zato pijace i boje na njima obožavam. Ima svega.

Patlidžan volim u svakoj kombinaciji, omiljena mi je ona kada je ispečen na roštilju, poprskan maslinovim uljem i obilato začinjen belim lukom. 

Od svih bliskoističnih kuhinja uvek sam flertovala sa libanskm i persijskom ili iranskom, kako hoćete,  one su mi  najinteresantnija.  

Ovoga puta odlučila sam se za jelo od patlidžana, paradajza i jaja, tzv. Mirza Ghasemi.






понедељак, 22. октобар 2012.

Veliki čokoladni fudge kolač / Mega chocolate fudge cake

Ovo je jedan od prvih kolača, koje sam napravila, a  gde je jedan od sastojaka  fudge.

Vredelo je čekati, što u nameri da napravim fudge, što u oceni da je ovaj kolač odličan i nalaziće se na meniju češće. :)



   Od onih sastojaka koji su neophodni prvo da bi se napravili, naravno ukoliko vam je laše kupićete ih... pored fudge-a, potreban je i Crème fraîche (u receptu za Cezar salatu), a umesto njega možete koristiti sladoled od vanile.  Jednostavno je napraviti i jedno i drugo, ali potrebno je vreme da bi odradilo svoje i od slatke pavlake i jogurta dobili ovaj  krem, koji se koristi u Cezar salati, a zaslađen medom sjajan je za grilovano ili bobičasto voće, razne dresinge, itd.


Da ne zaboravim, ovo je Jamiev O. recept, s tim što je pretrpeo sitne izmene.

недеља, 21. октобар 2012.

Fudge

Nije više u modi praviti klasične kolače i torte, pomalo postaje dosadno. ☺
Pa u želji da napravim nešto novo, istraživajući po stranim blogovima i sajtovima, i receptima za kojima naši ne zaostaju nimalo,  dolazim i do recepata koji sadrže sastojake za  koje do skoro nismo ni znali da postoje, a koji se tamo u belom svetu uglavnom kupuju gotovi. Mada moram da primetim i da oni sve više prave u svojoj kućnoj radinosti... crème fraîche, ricottu, mascarpone, kondezovano mleko, fudge... 
Sve sam ovo isprobla i više puta, mnogo je jednostavno, problem je samo vreme za koje nešto mora da odstoji, da bi se dobio krajnji taj rezultat, pa ako ste nestrpljivi, onda odustanite od domaće radinosti, mada je ovaj način i puno jeftiniji. Međutim, mislim da zadovoljstvo proizvoda by homemade je ipak presudno u celoj ovoj priči, bar kod mene.

I tako... pronašla sam par nekih interesantnih slatkiša za koje su mi potrebni i kondezovano mleko i fudge, a kako je konkretno za čokoladni kolač, koji čeka upravo da ugleda svetlost dana na mom kuhinjskom stolu, potreban  fudge, ali za njegovu izradu prvo kondezovano mleko... Eeeeeh, samo još da nije potrebno izvesno vreme da se napravi, odstoji, ohladi, stegne...itd...  ne samo da nestrpljenje ponekad dobija bitku (u stilu mrzi me :)))), već je i neizvesnot ponekad mnogo slađa.

Dakle ...... fudge.



Fudge i to onaj običan, bez dodatih orašastih plodova, suvog voća ili čokolada. Takav mi je potreban.

петак, 19. октобар 2012.

Presa za beli luk

Mnogo volim one male pomagače u kuhinji, razne seckalice, multilice i uopšte sve ono što će mi zatrebati, ukoliko već nije. :)))





Ovu divnu spravicu pronašla sam cunjajući tako po jednom super-mega-hipermarketu i gledajući čega sve tu ima,  a da bi baš možda nedostajalo mojoj kuhinji. Doduše tesno je u fiokama i ostavi, ali može se naći uvek mesta za neku korisnu stvarčicu. 




A kako beli luk puno trošimo, a stara presica, ona sa dva kraka ne samo što je passé, već je i odradila svoje, te sam ovom novom napravila pravi izbor. :)))




недеља, 14. октобар 2012.

Rum kocke

Originalno ime ovog kolača je Margita kocke, iz nekog prastarog kuvara, ali uz par izmena, kao i sa mojim finishing touch-om, dobilo je novi naziv ... Rum kocke







уторак, 9. октобар 2012.

Mrsni sitni kolači I

Približavaju se slave i neizbežni sitni kolači. Ovo su prošlogodišnji, mrsni (ove godine me čeka spremanje posnih) i nažalost, uslikana samo jedna tacna.







Recepti su ispisani sa leva na desno.

JamievoO kraljevsko pečeno pile / Empire roast chicken by Jamie O.


Gledala sam ga i čula  za njega prvi put kako kuva još pre 10-ak godina, ako se ne varam kada je B92 prvi, ako se i tu ne varam, objavljivao njegov serijal  The Naked Chef.

Kasnije sam kupila i istoimenu knjigu, ali serijal, odnosno video recepti su me oduševili i dan danas imam neke od tada u glavi. Zadovoljstvo je veliko što i dalje mogu da ga gledam i uživam u sada nekim novim avanturama i kulinarskim vratolomija. Šteta što nisam slikala sve pokušaje po njegovim receptima, ali eto prilike da se podsetim.

Ručak inspirisan Indijom.


понедељак, 8. октобар 2012.

Ljubavna torta ♥

I onda u čast mom dragom i njegovom šestooktobarskom rođendanu, napravih ovu torticu, sa puno čokolade i naravno puno ljubavi ♥
Dušo, srećan ti rođendan! ♥



среда, 3. октобар 2012.

Pizzaaaaaaaaa sa svačim ♥

Da li postoji neko ko je ne voli? Nisam takvu osobu još upoznala.
Testo je jednostavno, sos napravim, mocarela je obavezna, a ostalo po volji i ukusu.





A kada nemam bosiljak u bašti (čitaj: saksiji), onda je dobra i nana. Probajte, nećete se pokajati.