петак, 30. новембар 2012.

Rum kuglice - posno

A evo i trećih posnih kolača.
Ove rum kuglicu su veoma izdašne i jednostavne za pravljenje. 




Količina zavisi od vaših potreba, a princip je jednostavan.. koliko šećera, toliko oraha i suvog grožđa. I to je sve. :)))
  • 300 g šećera
  • 300 g samlevenih oraha
  • 300 g suvog grožđa
  • ekstrat ruma
  • 200 g čokolade
  • 6 kašika ulja

Lešnik kocke - posno

Evo i drugog posnog kolačića, kao što sam vam obećala.

Prvi, donji deo je varijanta bajadere kakvu ja pravim, samo bez deljenja na tamni i svetli deo i umesto oraha stavila sam sitno samleven lešnik.
U drugom delu fila krupnije samleven lešnik sa medom i odozgo glazura od čokolade.




Osnova starinskih kolača, posnih pre svega, ali i onih drugih, pod uslovom da nisu kiflice ili neki sa pečenom koricom, je špinovan šećer. Sve ostalo je nadogradnja i varijacija na datu temu.



понедељак, 26. новембар 2012.

Piña colada salamica - posno

Puno  sam razmišljala i istraživala koje ću kolačiće da napravim za slavu, ove godine posnu (21. novembara Sv. Arahangel Mihajlo pao u sredu), a želela sam nešto novo i nešto šte se ne ponavlja, te vam  poklanjam  tri kolača, koja ću predstaviti posebno.
Ne može se reći da sam ih baš izmislila, ali dala neku novu notu, možda.

Prva u nizu je Piña colada salamica, a palo mi je na pamet tako nešto, ne zato što sam gledala Del Boy-a :), pomislićete možda, već se često u receptima pominju rum, kao i neki drugi likeri, pa se setih ovog koktela. Njegove osnove jesu: rum (doduše beli, ali ovoga puta bio je dobar i ekstrat), ananas i kokos.




недеља, 18. новембар 2012.

среда, 14. новембар 2012.

Krem čorba od pečuraka sa pančetom

Volim pečurke. Ranije sam ih stavljala svuda, u svako jelo, a sada ih volim u pikantnoj i neobičnoj, slasnoj i nesvakodnevnoj hrani.
Krem čorbu od pečuraka jela sam nekoliko puta, ali ni sa jednom se nism toliko oduševila kao sa ovom. Možda zato što sam je ja napravila. :)



уторак, 13. новембар 2012.

Novak Djokovic, apsolutni šampion i čovek velikog srca ♥

Znam da ne znate, jer o tome nisam nikada pisala, ali ja sam veliki sportski frik :D Možda vam sada onaj gornji uvod bude malo jasniji. :)  Volim sve kolektivne sportove, najviše fudbal :)))))) i naravno tenis i našeg Novaka. 
Apsolutni šampion, čovek ogromnog srca i neko koga krase veoma pozitivne  ljudske osobine....Osoba koja je donela toliko radosti i sreće svima nama, ne računajući one male svakodnevne iz naših mikrosvetova.......... Novak Đoković. ♥






четвртак, 8. новембар 2012.

Slana, kiselo-ljuta zimnica



Jesen jedino volim zbog raznolike i šarene pijace. Obožavam pijace. 
Omiljene su mi Vidikovačka, jer stanujem u kraju i Kalenić, često odem do nje.

Familija voli razne proizvode od paprika, paradjaza, patlidžana, cvekle, karfiola i zimnicu često traže i mnogo pre hladnih dana, na šta se ja ljutim i negodujem :)...  jer toliko povrća i salata još uvek ima. Ali kako ima i dovoljno količina (tegli) samo negodujem, a zapravo jedva čekam da mi kažu kako im se dopada.



субота, 3. новембар 2012.

Ćuftice sa ruzmarinom u čili paradajz sosu i sa pikantnim krompirom

Ćufte su uvek zahvalne. Relativno brzo se naprave i uvek ostanu bar i za sutradan, pošto ih ima dosta, tako da ne moram da razmišljam šta ću i sutra da kuvam.



Htela sam malo drugačiji prilog, odnosno pire ili krompir,  pa sam izabrala ovaj, možda malo pikantniji, ali meni se dopada, a to znači...praviću ga opet. :)