понедељак, 4. март 2013.

Čoookoooladoooo, volim te! ♥

U nedelju 3. marta bila nam je godišnjica.
Moj dragi voli sve slatkiše, kolače, torte, kremaste, suve, voćne, čokoladne, ali  nekako za ovakve prilike uvek sam za ove poslednje.

Razmišljala sam koju tortu da napravim i nekako stalno su mi bile na pameti one divne čokoladne korice, bez brašna i orašastih plodova, sa kojima sam već eksperimentisla u Ljubavnoj torti, tačnije sa samo jednom, od Mignonne i  njene divne Čokoladne torte.






Ova torta je čarobna, sva od čokolade.♥ 
Iako je po sastavu  na prvi pogled od 17 jaja, mnogo putera i čokolade deluje preteško, nema brašna, nema orašastog voća, tako da nemate osećaj teške torte, u razumnim količinama, razume se :)  a i prilično velika, tako da je odlična i za slavlja. Sledeći put planiram da je napraviti sa nekim lakšim filom, možda samo sa krem šlagom. To mi baš deluje interesantno.

Ovoga puta napravila sam  fil kao što pravim za Crnu tortu, to je zapravo mamina Crna torta, koju još uvek nisam postavljala ovde. Torta je skoro indentična mojoj Reform torti, sa jednom bitnom razlikom... i u korice i u fil idu cela jaja i iako je to jedina razlika, ako ne računam količine drugih namirnica, ovo ipak pravi razliku u ukusu. Reform torta je neprevaziđena, dok je Crna torta apsolutno fantastična. :)










Potrebni sastojci za tri korice i pleh 35x25 cm:

  • 12 jaja (4kom x 3)
  • 375 g šećera u prahu (125 g x 3)
  • 375 g putera (125 g x3)
  • 450 g crne čokolade sa min 47% kakaoa (150 g x 3)

Potrebni sastojci za fil:

  • 5 jaja
  • 350 g šećera
  • 375 g putera
  • 200 g crne čokolade sa min 70% kakaoa
  • 200 g crne čoklade sa min 47% kakaoa, kao što je Menaž 

Prvo sam napravila fil. Kao što sam već rekla, fil je sličan filu za Reform tortu, s tim što se ovde koriste  cela jaja, a ne samo žumanca.
Dakle, u posudu za kuvanje na pari staviti pet jaja i šećer i prvo dobro umutiti mikserom oko 3 minuta da se šećer do kraja rastvori. Zatim kuvati nekih 20-ak minuta, opet zavisi od puno faktora, a najviše u kakvom se sudu kuva. Ovoga sam puta koristila lonac za mleko, onaj sa duplim dnom između kojih se sipa voda i u njemu se krema najbrže skuva, bez obzira što je ista jačina ringle, ista kličina jaja i šećera, ista temperatura prostorije, kao kada bi se koristila dva posebna suda. U svakom slučaju ne treba nikako preterati sa kuvanjem, meni je trajalo nekih 15 minuta u loncu za mleko.
I ovde važi provera kao u Reform torti, da li su jaja skuvana, s tim što nit od fila između dva prsta može biti malo kraća. Ukoliko je duža - prekuvalo se.
Naravno, ukoliko se slučajno prekuva fil, uvek možete razrediti sa malo slatke pavlake, ali u fazi kada je vruć to je ponekad teško utvrditi, što može napraviti problem. Zato, ako nemate iskiustva 15-20 minuta, vidite da li se napravila mala nit između kažiprsta i palca kada ih odvojite i to je to. Potrebno je da se jaja termički obrade, a čokolada će sve to lepo da stegne. Fil mora biti kremast, ali dovoljno čvrst da ne curi. 

Dakle, skuvala sam jaja sa šećerom i posle 15-ak minuta dodala prvo puter, pa kada se sasvim rastopio, dodala izlomljenu čokoladu. 
Fil se sve vreme meša, najbolje žicom i na kraju je potrebno da se dobije dovoljno gusta, kremasta i sjajna smesa.





Dok se fil hladi, napraviti korice. 

Oko njih ima malo posla, jer su potrebne tri, a odvajaju se posebno žumanca od belanca, ali se trud na kraju isplati.
Kao što je Mignnone i postavila, tu sam količinu koristila, samo u manjem plehu, 35x25 cm.

Za jednu koricu potrebno je:

- prvo rastopiti 150 g izlomljene čokolade, pažljivo, na pari ili direktno na ringli, na najslabijoj temperaturi stalno mešajući ili u mikrostalsnoj, pa je ostaviti da se sasvim ohladi. Zatim odvojiti 4 belanca od 4 žumanca i umutiti ih u čvrst šam. Posebno penasto umutiti 125 g putera sa sobne temperature i 125g šećera u prahu , dodati jedno po jedno žumance i ohlađenu rastopljenu čokoladu.
Umešati, ne mnogo muteći, šam od belanaca i peći oko 20 minuta na 190-200 C u plehu koji je obložen papirom za pečenje.

I tako još dva puta.

Kada se korice i fil totalno ohlade, nafilovati i ukrasiti po želji. Ja sam posula listićima badema.








Torta je dosta kalorična i jaka, ali jedno fino tanko parčence uz kafu, čini pravu stvar i duši i telu.
U frižideru se  dosta stegne, jer je sva od čokolade, zato mora malo da se opusti na sobnoj temperaturi da njen fantastičan ukus i sočnost dođu potpuno do izrađaja.






2 коментара:

Anja је рекао...

Zbilja je bogata i sočna, al takve čokoladne i najviše volim :)

Mimi је рекао...

Au, mnogo mocna torta...