понедељак, 18. март 2013.

Ždrebeće šnicle u sosu sa basmati pirinčem

Konjsko, odnosno ždrebeće meso je jako zdravo pre svega za regulisanja krvne slike, odnosno protiv anemije, za jačanje  posle bolesti i slabosti organizma, a posebno za decu i njihovu pravilnu ishranu. Ima visok procenat belančevina, kompleks vitamina B, sadrži velike količine gvožđa, koje se lako apsorbuje u naš organizam, a sadrži sa druge strane jako  male količine masti i holesterola. Kažu da je ovo meso dobro i za one koji imaju problema sa visokim pritiskom i kožnim oboljenjima.

Najčešće pravim dva jela od ovog mesa,  šnicle u sosu i gulaš od konjskog mesa. Oba su prste da poližete.




Potrebni sastojci za šnicle u sosu:


  • 1/2 kg tanko sečenih ždrebećih šnicli
  • 1 kisela pavlaka
  • 1 pavlaka za kuvanje
  • 1/2 kašičice kari (curry) praha
  • 1 vršna kašičica senfa
  • so, biber, maslinovo ulje
  • oko 100 ml  vode ili belog vina
Šnicle blago izlupati tučkom za meso. Mogu i one biti malo žilave, ali ne kao juneće, zato nežno sa njima. Svaku posoliti i pobiberiti, naređati jednu preko druge, pa na malo maslinovog ulja popržiti ih sa obe strane.

Posebno umutiti kiselu pavlaku, kari i senf, malo soli po potrebi. 
U istom tiganju, široj tavi, gde se prižile šnicle,  koju smo sklonili sa ringle, sipati pavlaku za kuvanje, pa umešati kiselu sa začinima, doliti malo vode ili belog vina (oko 100ml). Sve lepo promešati varjačom, da se sjedine pavlake, vratiti šnicle i krčkati ih oko 30 min.Paziti da budu potopljene u sosu, koji nije mnogo redak (uvek ga možete zgusnuti sa malo rastvorenog brašna u vodi ili gustina...kašičica, dve), i povremeno okretati šnicle, a potrebno je da budu u jednom redu, da se mnogo ne preklapaju. Tako su sočnije, ne guraju se sa ostalim šniclama.
Ako povećate količinu šnicli, morate i sve ostalo naravno, da plivaju u sosu.

Na ovaj način spremam i juneće šnicle, podjednako ukusne.





Potrebni sastojci za basmati intergralni pirinač:

  • 1 šolja za belu kafu (300 ml) pirinča
  • 20 g putera
  • peršun
  • kari (curry)  po ukusu
  • so, biber
  • šolja vode
Volim basmati pirinač, pogotovu integralni, a spremam i onaj drugi, glazirani. On ima blago aromatičan ukus, duguljastog je zrna, reguliše varenje i čisti organizam od otrova. Organski integralni je najbolji.
Razlike u spremanju ova dva pirinča postoji, u krajnjem ukusu vrlo malo. 

Integralni pirinač prvo operem u jednoj, eventualno dve vode, pa skuvam sa 1 1/2 šoljom vode i prstohvatom soli, nekih 20-ak minuta, pa i manje. Kada probate pirinač d ali je skuvan, potrebno je da osetite blagu tvrdoću zrna, da nije prekuvan, jer će se još malo termički obrađivati. 
Kada je skuvan procediti ga. Puter na blagoj temperaturi istopiti, dodati začine po želji, so, biber, kari, vlašac, pa dodati proceđen pirinač i sve dobro umešati da se svako zrno obloži začinima i puterom. 
Sipati u podmazan kalup puterom, pritisnuti kašikom, da se pirinač dobro ugura u kalup,  pa prevrnuti ga u tanjiru, servirati šnicle, sos i sezonsku salatu.

Običan ili glaziran basmati pirinač spremam na sledeći način, za koji su inače potrebni isti sastojci i količine, kao i kod integralnog.
Pirinač oprati u više voda, da se višak skroba ispere, pa naliti jednom šoljom hladne vode da odstoji 30-ak minuta. Procediti ga. Na istopljenom puteru sipati začine, promešati, pa dodati pirinač i mešati ga minut-dva, dok zrna ne postanu staklasta, naliti sa šoljom vode, ostaviti da provri, pa smanjiti na najslabije i tako pokriven kuvati ga 15 minuta, bez otvaranja. Skloniti ga sa ringle i ostaviti još 5 minuta poklopljenog da upije svu vlagu iz posude.
Nakon toga ga otklopiti i viljuškom "razbarušiti". 


Tako slično, a tako različito. Sa običnim basmati pirinčem, svako zrno je posebno za sebe i rastresito, kod  integralnog na ovaj način dobije se kompaktnija masa, koja se lakše prima oblik kalupa.
Oba načina su dobra, a ukusi jako slični i oba se brzo spremaju. 

Integralni pirinač je naravno i zdraviji, a priču o celom zrnu žitarica i njenim vrednostima, kao i prednostima takve ishrane, verovatno već sve znate.










Нема коментара: