понедељак, 15. април 2013.

Cimet ružice sa jabukama i orasima

Da li su ružice ili rolls, svejedno, mada ovo drugo dobro zvuči, ali na engleskom. Znam da je mama pravila razne slatke od kora za pitu, pa neke slane od finog testa i uvek ih je zvala -ružice. Tako neka i ostanu. A u poplavi cimet rolls-a, koje su nekako slične, osim testa, imala sam želju da napravim baš sa jabukama i orasima u divnom testu  od štrudle sa makom , koje mi se mnogo dopada, tako da sam se odlučila za obične, bez nekih posebnih preliva.






Potrebni sastojci...


..za testo:

  •  oko 500 g mekog brašna (+/- ..količina zavisi od njegovog kvaliteta)
  •  125 g maslaca
  •  1 jaje
  •  1 žumance
  •  75 g šećera
  •  250 ml mleka
  •  25 g svežeg kvasca
  • prstohvat soli

... za premazivanje testa:
  • 5 kašika smeđeg šećera
  • malo cimeta po ukusu
  • nekoliko kašika mleka
... za fil:
  • 4 narendane jabuke
  • 100 g seckanih oraha
...za preliv, ako želite:
  • 150g prah šećera
  • nekoliko kašika mleka
  • ili samo prah šećer za posipanje



U mlakom mleku sa kašikom šećera od 75 g izdrobiti kvasac i ostaviti da se rastvori i zapenuša.
Umutiti jedno jaje i jedno žumance, sa razmekšalim puterom, prstohvatom soli, dodati nadošli kavasac i postepeno prosejano brašno do 2/3 od ukupne količine. Sve dobro umutiti mikserom ili varjačom, da postane glatko, a inače je dosta retko testo u ovoj fazi i ostaviti pokriveno providnom folijom, na tolom mestu da naraste.
Dok testo narasta, rastvoriti smeđi šećer i malo cimeta sa mlakim mlekom, ali da smesa ne  bude mnogo retka i vodenasta, već gušća, zači pažljivo i postepeno dodavati mleko.
Kada testo naraste i udvostruči svoju zapreminu, dodavati ostatak brašna i mesiti. Možda je to i malo više od ukupne količine brašna (kada kažem ukupna količina brašna, mislim na ne samo onu koja je namenjena za testo već i na svo  brašno i ono koje se koristi za posipanje radne površine ili ruku. Mesi se i dadaje brašno  sve dok više nije lepljivo, ali i dalje ostaje  izuzetno meko.
Testo podeliti na dva dela i premaziti onim rastvorenim smeđim šećerom, odozgo narendati po dve oljuštene  jabuke i raspodeliti preko po 50 g seckanih oraha.
Pažljivo uvutu u rolat i seći na šnite 4-5 cm dužine i položene ih ređati u kalupu pomazanim puterom, ali tako da između njih ima malo mesta, znači ne jedno parče do drugog. Ostaviti oko 30 min na toplom da još narastu.






Premazati umućenim belancetom i peći ih na 20C oko 20 min, zavisi od vaše rerne, u svakom slučaju dok lepo ne porumene.



Kada su pečene vruće preliti sa rastvorenim šećerom u prahu sa nekoliko kašika tolog mleka, da dobijete smesu guste koezistencije. 


A možete samo posuti prah šećer preko ružica, kada se malo prohlade.



Utisak je da su nam se jako dopale, mekane, sočne, mirisne, a odlične su i sutradan. Ovoga puta sakrila jedan plehčić. ;) :)













7 коментара:

  1. Jednostavne stvari su najbolje stvari. Stojim iza toga svim svojim bićem :)
    Divne su ružice <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Apsolutno se slažem da je jednostavnost vrhunac savršenstva. :) Hvala Mila. <3

      Избриши
  2. Zdravo,
    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata
    sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super
    recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici.
    Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da
    posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam
    pošaljete email na info@svajela.hr.
    S poštovanjem,
    Senka

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo mi je jako fina kombinacija i ružice krasno izgledaju! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Deluje jako fino i ukesno... samo razmišljajući kao da im osetim miris ;)

    ОдговориИзбриши