уторак, 7. мај 2013.

Jagnjeće sarmice


Kao dete nisam bila ljubitelj jagnjetine, ali ni svinjetine. No, to sve ide sa godinama valjda, ukusi se menjaju.  Jagnjetinu sada obožavam i spremam je na više načina, a najradije sa puno ruzmarina, belim lukom, limunom i maslinovim uljem.
Ali ovde će biti reči o jagnjećoj sarmici u maramici, koju nemam baš često prilike da spremam, a ovo je mislim treći put da je pravim, po babinom i maminom receptu, naravno.







Prošlog leta napokon stigoh i do planine Tare. Bila sam kao dete, ali nikako da ponovo, onako sa uživanjem i u pravom odmoru, kao odrasla osoba, obiđem ovu našu lepoticu.
Šta reći o utiscima, osim da je zaista fantastična, iako smo bili u avgustu, kada je prošlogodišnje vrelo leto uzelo maha i danak u vidu  suve trave svuda oko nas. Prelepa je sa sve Zaovinskim jezerom. Mirisno, tiho, bez sulude gužve i bespravne gradnje svuda oko vas (bar ja nisam stekla takav utisak), domaćom hranom, šumskim voćem i planinskim medom. Ma, pravi raj na zemlji. 






Na Tari smo upoznali divnu porodicu i domaćine i onda sticajem okolnosti, kada smo imali proslavu, tačnije godišnjicu firme ove godine, na izmaku zime, naručili jagnje kod njih. Nešto lepše i ukusnije nisam jela, u poređenju sa jagnjetinom iz ravnice i sa ovom iz mesara - kao Bog i šeširdžija. Meko, sočno, pre-u-ku-sno...ma jednostavno ne možete prestati da je jedete. U opštem oduševljenju u porodici i rešavanju pitanja transporta od ove planinske lepotice do prestonice, odlučili smo obavezno i jedno za Uskrs da nabavimo, za:
  • jagnjeću čorbu
  • jagnjeću sarmicu
  • i jagnjeće pečenje sa ruzmarinom

Mmmmm... mom oduševljenju nema kraja.. U svakom slučaju, ako imate prilike da nabavite jagnjetinu sa planine, ne oklevajte ni malo, pokajati se sigurno nećete, već više nećete razmišljati o ovoj sa pijaca.










Za Uskrs uglavnom pravim sarmice od zelja, ali sada ovu maramicu i iznutrice, koji su stigli sa jagnjetom, valjalo je iskoristiti i spremiti na adekvatan način u vidu sarmica.


Potrebni sastojci:


  • jagnjeća maramica
  • crna i bela džigerica
  • srce
  • dosta mladog crnog luka (stavila sam 6 većih i još dodala pera)
  • 5 jaja
  • kisela pavlaka 
  • so, biber, suvi začini
  • peršun
  • malo ulja
  • kiselo mleko i mladi crni i beli luk kao prilog
Jagnjeću maramicu dobro oprati, nežno da se ne cepa i potopiti je u hladnoj vodi. Jagnjeće iznutrice, crnu i belu džigericu, kao i srce, dobro oprati, naliti hladnom vodom, malo začiniti i kuvati dok ne omekšaju, oko 30 do 40 mnuta.
Dok se kuva, mlad luk sitno iseckati,  ja volim kada ga ovde ima više, prodinstati na malo ulja, a kada se izutrice  malo prohlade i njih  sitno, sitno naseckati, izmešati sa lukom, začiniti po ukusu i još malo krčkati na šporetu. Ostaviti da se sve prohladi, pa dodati umućena 3 jaja i celu masu dobro izjednačiti i izmešati, tako da se jaja dobro upiju u fil.
Ostaviti da se ohladi do kraja.

Maramicu pažljivo iseći na  komade. To je proizvoljno na kolike, ja volim na manje, tako da mi je ispalo 13 sarmica. U svakom slučaju, na te manje kvadrate maramice stavite po kašiku nadeva i zatvorite sa svih strana (ne kao za sarmu od kiselog kupusa, jer vam onda trebaju veći komadi maramice), pa tu zatvorenu stranu spustite na dno nauljenog suda u kome će se peći. I sve tako  dok ne napunite sud malim lopticama, a ukoliko ostane fila, a meni je ostao, stavite ga na sredinu suda (kašikom malo pogurate sarmice da napravite mesta) ili raspodelite oko sarmica, do ivice suda za pečenje.

Umutiti 2 jaja i pavlaku, naliti preko sarmica i peći oko 35 minuta, na 200 C.





Ovo sam radila kod mame, a kako ona nije bila kod kuće, a njen šporet ne poznajem, malo su mi gore potamnele, ali srećom to na ukus apsolutno nije uticalo.

Služiti tople, uz kiselo mleko i beli luk.








3 коментара:

Mala kuvarica-zlatne ruke је рекао...

Mislim da je su sarmice odlične. Nisam ovo do sada pripremala ali mislim da uskoro hoću. Sve pohvale za Vaše recepte, fotografije i blog !

Olja је рекао...

Hvala Vam najlepše. ♥
Kada čujemo za sarmice u jagnjećoj maramici mislimo da je nešto komplikovano da se napavi, a zapravo najveći je problem naći adekvatne sastojke, pogotovo u velikim gradovima. Ako ih volite, nećete se pokajati. :)

Tajana је рекао...

Koliko je ovo dobro !