недеља, 26. мај 2013.

Posna čoko-lešnik torta

Kada je post, bez obzira da li je višenedeljni ili ovaj  sredom i petkom, a mami je zbog neke prilike potreban neki slatkiš, obično napravim bajaderu ili neke slične sitne kolače. To mi je najbrže, a i najviše volim, jer za slave uvek pravim samo sitne kolače. Ovoga puta po mamnoj želji, a i na kraju mojoj, reših ovom prilikom da napravim ipak nešto malo drugačije. Dosadila bajadera bez obzira  što je uvek u različitoj varijanti...sa orasima ili lešnicima, cela sa čokoladom ili podeljena u dva, pa i četiri dela (naizmenično tamni - svetliji deo). 
Malo sam istraživala, malo kombinovala i evo je... fina, ne preterano slatka, sočna, sva čokoladna i pojedena baš kao i svaka mrsna tortica.... brzo. :) 











Potrebni sastojci:


-za korice
  • 200 g brašna
  • 2 vršne kašike kakaoa
  • prašak za pecivo
  • 100 g šećera
  • 100 g meda
  • 50 ml ulja
  • 130 g krupno mlevenih, pečenih lešnika
  • 1,5 dl kisele vode
-za fil
  • 6 dl sojinog mleka u prahu
  • 3 pudinga od čokolade
  • 10 kašika šećera+100 g
  • 120 g krupno mlevenih, pečenih lešnika
  • 250 g margarina
  • 200 g crne čokolade

-za ukrašavanje
  • 100 g crne čokolade
  • 1 kašika ulja



Prvo prepeći 250 g lešnika u rerni, vrlo pažljivo da ne izgore, jer su onda gorki i neupotrebljivi, na oko 170C. Ohladiti, oljištiti ih od ljuspica i samleti u secku, dovoljno krupno, a opet ne previše.

Izmešati, pa prosejati: brašno, kakao i prašak za pecivo.
Na slaboj vatri istopiti med sa šećerom, dodati ulje, pa izmešati sa suvim sastojcima i postepeno dodavati kiselu vodu. Zatim umešati lešnike, sve sjediniti i staviti u pleh dim. 32x29 cm, obložen masnim papirom, pa peći oko 15-20 minuta na 180C.
Kada se korica ispeče, dobro je ohladiti i iseći na tri uzdužne trake širine 10cm.

Šest dl hladne vode staviti da  prokuva. Čim se malo ugreje dodati 6 kašika sojinog mleka u prahu stalno mešajući da ne ostanu grudvice, pa skuvati 3 pudinga po uobičajenom postupku (prethodno razmućenih sa malo hladne vode od onih 6 dl) i sa 10 kašika šećera. Pošto se smesa brzo zgusne, dodati 200 g malo usitnjene crne čoklade i stalno mešajuću sve dok  se ne istopi i puding postane kremast i sjajan. 

Staviti 125 g šećera sa vrlo malo vode da se ušpinuje, kratko jer je mala količina u pitanju, pa dodati krupno mlevene i pečene lešnike. Izmešati sa pudingom, pa ostaviti da se ohladi do kraja, ali ne u frižideru.

Kada se puding ohladio premazati u tankom sloju svaku od tri lente, a ostatak pudinga umešati sa prethodno umućenim margarinom sa sobne temperature.
Sada ovako dobijenu kremu premazati prvo preko namazanih traka samo sa pudingom, pa zatim tako premazane korice poređati  jednu preko druge, pažljivo  i onda ostatkom fila namazati celu torticu u krug. Kada se ohladi i stegne ukrasiti je rastopljenom čokoladom, kojoj je dodata kašika ulja i dobro promešana do lepe koezistencije i sjaja. 











3 коментара:

  1. Uh kako je puna kreme, prekrasno! Kolači s lješnjakom i čokoladom su mi jedni od najdražih, ne mogu im odolit nikad... :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Koja velicina okruglog kalupa bi odgovarala za ovu tortu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sada ste me malo zatekli, bilo je to davno, ali u svakom slučaju nećete moći iseći koricu na tri trake ili na tri tanje korice, već eventualno po širini da dobijete dve korice. Jer koliko se sećam testo je jako sipkavo i biće malo teže to izvesti. U svakom slučaju ne bih koristila veći kalup od 26 cm u obimu.
      Javite ovde svakako šta ste uradili. Hvala. ☺

      Избриши