среда, 10. јул 2013.

Čokoladna torta sa malinama


Ovo je  Majina Čokladna torta sa višnjama, sa malim izmenama, koja je jednom rečju sjajna (postoji li torta koja to nije? pa malo njih sigurno). Kao što vidite nisu u pitanju višnje, već maline, jer iako volim višnje jedva sam dočekala da je napravim sa malinama. Spoj ovog voća i čokolade je onaj baš pravi, mada je to i sa višnjama  tako. 
Ah, male slatke nedoumice i problemi. 
Poseban ukus ne daje samo  jedinstvo ovih voćki i čokolade, već i oraha u koricama.

Majo, čista 10-ka. :)



Ovu tortu inače pravim drugi put. Prvi je bio indentičan originalnom  Majinom receptu osim malina i veličine pleha, odnosno povećane količine namirnica za 1/3. Sada sam uvela još neke male izmene.

Maju je san odveo do Čokoladne torte sa višnjama , mene java da dočekam maline da je  napravim. U svakom slučaju isprobajte, toplo preporučujem, nećete pogrešiti. 






Torta je dakle veća, original je iz kalupa prečnika 20 cm, dok je ova moja iz kalupa od 26 cm i to iz dva razloga: nemam trenutno kalup od 20 cm, a i bila mi je potrebna veća torta. Naravno za veći kalup povećana i količina za 1/3 svih sastojaka.

Kod Maje imate originalni recept, sastojke i količine, a ovde ću postaviti samo ono kako sam ja pravila i koliko čega, a osnov od koga sam krenula su 8 jaja (6 kom. su u originalu).

Moje izmene:
-original torta ima jednu koru koja se deli na pola, međutim, kako sam imala velikih problema prvo da je presečem (iako imam istu onu spravu sa strunom za sečenje korica), još veći sam problem imala da je prenesem tako sečenu, tamo-amo, jer je i sipkava i veća, pa mi ni dve velike špatule nisu pomogle, možda da je bilo više ruku, ali nije :)) Tako da sam ispekla dve posebne korice. To je već bila druga priča.
Drugo, nisam sekla njihove hrskave vrhove, kao ni prvi put kada sam jednu delila, jer sve omekša od kreme, tako da mislim da nema potrebe.
Treća izmena je dodatak svežih malina u fil. 
I četvrta...  glazuru sam ovoga puta napravila drugačije.

Dakle...







Potrebni sastojci  za dve korice:

  • 8 belanaca
  • 70 ml ulja
  • 270 g crne čokolade
  • 200 g samlevenih oraha
  • 200 g šećera
Prvo rastopite 135 g čokolade sa 35 ml ulja i ostavite da se ohladi. 
Dno kalupa od 26 cm obolžite  papirom za pečenje, a stranice podmazati uljem, pa posuti brašnom.
Umutite 4 belanca, postepeno dodavati šećer od 100 g, sve do čvrstog šama, pa umešate rastopljenu čokoladu i 100 g samlevenih oraha.
Peći oko 25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C,a smanjićete T odmah na 180 C.
Pažljivo izvadite koricu iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja.

I tako još jednu ispeći.

Potrebni sastojci za fil:

  • 470 g svežih malina
  • 270 g šećera
  • 8 žumanaca
  • 930 g kisele pavlake 20% m.m.
  • 14 g želatina (jedna kesica+ 1/2 ravne kašičice.. to ja otprilike)
Preko opranih i oceđenih malina (pazite da vam ostanu cele) sipate 130 g šećera i prokuvate nekih 15-ak minuta, uz povremeno mešanje na srednjoj temperaturi i ostavite da se ohladi.
Za to vreme umutite mikserom 8 žumanaca sa preostalih 140 g šećera i skuvati na pari dok se ne zgusnu, a to se desi za nekih 10-ak minuta. Ostaviti i krem od jaja da se prohladi.

Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode, ostaviti da nabubri, pa blago zagrejati da se rastopi. Sačekati malo da se i želatin prohladi, tek koji minut-dva, pre nego što počne da se steže i sipate uz mešanje u krem od jaja.
Spojite "džem" od malina sa prethodno malo umućenom pavlakom, pa dodate i krem od jaja i sve lepo sjedinite.

Filovati. 



Ja sam u kalup vratila jednu koricu, po dnu rasporedila sveže cele maline (to se razlikuje u odnosu na originalni recept, jer mi se mnogo dopalo kada sam kod Maje videla komadiće višanja u filu, a maline su nežne i skoro se sve raspadnu prilikom kuvanja), sipala fil preko njih plako koji je prethodno malo prohlađen u fižideru (a i ne morate da ga hladite), pa pažljivo stavila drugu koricu sa donjim delom na gore, jer je ravna i lepša za glazuru.. Ostavite minimum 24 h da se sve lepo stegne, pa tek onda prelijete glazurom.

Kada sipate fil, on malo podigne maline, jer je redak još uvek, što je sasvim u redu i odlično ispadne na kraju (vidite gore na drugoj slici), dok se te cele maline ne vide tako ako se  umešaju u sam fil (probla prvi put). Ovo je dodatak sa sirovim malinama, ako volite naravno. Dovoljno je sve čvrsto i ne razvodnjavaju fil.

Videti važnu napomenu na kraju ovog posta.

Potrebni sastojci za glazuru:

  • 120 m slatke pavlake
  • 200 g crne čokolade
  • 50 g putera
Prvi put sam uradila glazuru baš po Majinom receptu, stavila i jedno jaje, a sada sam htela ovako na moj omiljeni način.

Ugrejati slatku pavlaku, skoniti sa šporeta, pa dodati usitnjenu čokoladu i komadiće putera. Mešati sve dok se ne postigne  lepa i sjajna koezistencija glazure. Sačekati malo, oko pet minuta, pa tek onda preliti preko gornje korice. Zapravo možete ukrasiti kako god želite, a ja nisam htela sa strane da je premazujem glazurom. Ostavila sam da se glazura dobro stegne, pa tek onda izvadila iz kalupa, prethodno nožem prešla u krug oko torte, da se odvoji od njega. Ovo sam uradila tako, jer nisam želela da je sa strane ukrašavam, samo malo popravila nožem neravnine u filu. Ukoliko želite celu da prekrijete glazurom, odvojićete je prvo od kalupa, pa tek onda ukrasiti.





Osvežavajuća sa jedne strane, a opet ima dovoljnu "težinu"  čokolade i oraha.




VAŽNA NAPOMENA: ukoliko znate da će vam torta ostati nekoliko dana, odnosno da ovu veću tortu nećete deliti sa gostima i da ste je jednostavno napravili za vaš gušt ili je napravite manju ili još bolje, nemojte stavljati sirove maline u fil, odnosno nemojte ih posuti po onoj prvoj korici, jer se jako brzo kvare, odnosno dolazi do njihovog vrenja (osećaj alkohola), što apsolutno kvari ovu finu torticu. Ostalo je totalno zaboravljeno jedno parče u frižideru i posle dva dana, što bi rekli klinci.. bilo je bljak. :(


















4 коментара:

Anja је рекао...

Uh kako je lijepa... jedna od dražih kombinacija mi je malina s čokoladom, tako da je ovo pun pogodak! :)

Maja Babić је рекао...

Stvarno je prelepa!
Bravo za sve izmene, jer čim je praviš drugi put, to je dovoljno govori da ti je recept dao neku inspirativnu osnovu, kaju sad ti fine-tune-uješ :) i tako i treba da bude!
Pozdrav!

Olja је рекао...

Hvala Anja.. u pravu si, pun pogodak. :)

Olja је рекао...

Hvala Majo, apsolutno se slažem sa potrebom da sprovodimo svoje male ideje i izmene kroz osnove svih recepata. U tome i jeste velika draž. :)
Pozdrav i tebi!