недеља, 14. јул 2013.

Pita sa pečurkama

Kao dete nisam volela pečurke, mada i nisu u to vreme bile toliko u upotrebi, pogotovu serijska proizvodnja šampinjona, dok je danas, kako to obično biva kada se poraste, sasvim druga priča. Volim sve sa pečurkama, a posebno ovu Krem čorbu sa pečurkama valjda zato što je ipak drugačija od ostalih svakodnevnih stvari koje pravimo, a pogotovu jer se koriste, pored šampinjona, još nekoliko vrsta, kao što su : lisičarke, vrganji i šitake. 


No, da se vratim u studentske dane i vreme kada sam počela da jedem pečurke, a ova pita mi je bila česta na meniju između ostalog, pogotovu kada je dolazilo društvo. Svi su je tražili.




Potrebno je:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 800 g šampinjona
  • 1 srednji praziluk ili glavica crnog luka
  • 200 g kisele pavlake
  • 4 jaja
  • 150 ml ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 250 ml kisele vode
  • so, biber, suvi začin




Prvo napravite fil sa pečurkama.
Na sitno iseckanom luku, koji se malo prodinsta sa kašikom ulja, dodaju se šampinjoni isečeni na tanke listiće. Nema veze ako su pečurke krupnije nije potrebno da se seku na polovine ili više, već samo na listiće. Ja ih sečem tako što pečurku držim između palca i kažiprsta leve ruke sa  drškom na gore i između sitnim  brzim potezima seckam, tako da su neki listići i nepravilni, ali to u svakom slučaju nije bitno. Važno je da nema debelih komada. Ukoliko su drške predugačke, prvo njih isečem na štapiće, ali u suprotnom nije potrebno da se odvajaju od šešira. Vodu ne dodajete, jer su šampinjoni puni vode, kao što znate, tako da začinite po ukusu i dinstate dok sva tečnost ne ispari. Prohladiti fil.

Spremite nadev za prelivanje kora.
Umutite 3 jaja, dodati 200 g kisele pavlake (pazite jedna  Kravica ima  180 g), ulje i pola praška za pecivo. Možete dodati i ceo, ali ja ne volim kada puno  naraste, pogotovu Dr Oetker, on je čini mi se najjači prašak za pecivo, zato ga  koristim pola. 
Sve žicom sjedinite da se dobije kompaktna smesa.

Prve dve kore nikada ne filujem, jer volim kada je donje korica hrskava. Znači počinjem od treće i to sa prelivanjem kora, po jedna kutlača je dovoljna da se raspodeli po kori i tako još jedna, pa sledeća kora sa pečurkama, od nje dalje slažem po tri kore sa prelivom, pa jedna sa pečurkama, pa tri sa nadevom, pa jedna sa pečurkama i tako dok imate kore, a to je relativna stvar, koliko je ko spakovao. U svakom slučaju fil od pečuraka imate za 4 kore i to da baš lepo na njih raspodelite.


Znači: 

2 kore prazne
2 kore preliv
1 kora pečurke
3 kore preliv
1 pečurke
3 kore preliv.... itd 

Nije loše da pre nego što krenete sa filovanjem i ređanjem kora da izbrojite i raspodelite onako kako bi ste  ih vi filovali. To će vam i olakšati i ubrzati postupak.

Kada stavite gornju koru, pažljivo isečete pitu na kocke, pa prelijete sa umućenim:
  • 1 jajetom
  • malo posolite  i
  • kiselom vodomo
Prelijete tako da tečnost svuda uđe u sve zareze koje ste napravili kada ste sekli pitu na kocke.





Peči oko 40 min  u prethodno zagrejanu rernu na 200-220 C.. Negde na pola pečenja, kada je već porasla i nema bojazni da će da splasne ako otvorite rernu, nožem pređete po istim  onim mestima gde ste već sekli pre pečenja. Lepše će da se ispeče, a i lakše ćete seći pred služenje.




Ako ne volite da bude puno pečuraka možete i da smanjite njhovu količinu recimo na 600 g , ja volim kada ima puno fila.







1 коментар:

Anja је рекао...

Toliko volim pite, a ovakvu još nisam spremala. Zbilja dobro, za ručak, večeru, za veće društvo... Sad bi mi preko ljeta ova pita baš super sjela za jedan dobar ručak. Upamtit ću i spremiti :)