четвртак, 30. мај 2013.

Rođendanske kocke

Ovo je zapravo Bomba torta od moje kume, za koju mi je dala recept jako, jako davno, mada se malo razlikuje od nekih koje sam jela...s tim što sam napravila male izmene. Ne znam šta je to što me tera da svaki recept bar malo izmenim, iako to ne radim svaki put, pogotovu kada postignem ukus koji mi najviše odgovara :)





недеља, 26. мај 2013.

Posna čoko-lešnik torta

Kada je post, bez obzira da li je višenedeljni ili ovaj  sredom i petkom, a mami je zbog neke prilike potreban neki slatkiš, obično napravim bajaderu ili neke slične sitne kolače. To mi je najbrže, a i najviše volim, jer za slave uvek pravim samo sitne kolače. Ovoga puta po mamnoj želji, a i na kraju mojoj, reših ovom prilikom da napravim ipak nešto malo drugačije. Dosadila bajadera bez obzira  što je uvek u različitoj varijanti...sa orasima ili lešnicima, cela sa čokoladom ili podeljena u dva, pa i četiri dela (naizmenično tamni - svetliji deo). 
Malo sam istraživala, malo kombinovala i evo je... fina, ne preterano slatka, sočna, sva čokoladna i pojedena baš kao i svaka mrsna tortica.... brzo. :) 








уторак, 7. мај 2013.

Jagnjeće sarmice


Kao dete nisam bila ljubitelj jagnjetine, ali ni svinjetine. No, to sve ide sa godinama valjda, ukusi se menjaju.  Jagnjetinu sada obožavam i spremam je na više načina, a najradije sa puno ruzmarina, belim lukom, limunom i maslinovim uljem.
Ali ovde će biti reči o jagnjećoj sarmici u maramici, koju nemam baš često prilike da spremam, a ovo je mislim treći put da je pravim, po babinom i maminom receptu, naravno.







Prošlog leta napokon stigoh i do planine Tare. Bila sam kao dete, ali nikako da ponovo, onako sa uživanjem i u pravom odmoru, kao odrasla osoba, obiđem ovu našu lepoticu.
Šta reći o utiscima, osim da je zaista fantastična, iako smo bili u avgustu, kada je prošlogodišnje vrelo leto uzelo maha i danak u vidu  suve trave svuda oko nas. Prelepa je sa sve Zaovinskim jezerom. Mirisno, tiho, bez sulude gužve i bespravne gradnje svuda oko vas (bar ja nisam stekla takav utisak), domaćom hranom, šumskim voćem i planinskim medom. Ma, pravi raj na zemlji. 






Na Tari smo upoznali divnu porodicu i domaćine i onda sticajem okolnosti, kada smo imali proslavu, tačnije godišnjicu firme ove godine, na izmaku zime, naručili jagnje kod njih. Nešto lepše i ukusnije nisam jela, u poređenju sa jagnjetinom iz ravnice i sa ovom iz mesara - kao Bog i šeširdžija. Meko, sočno, pre-u-ku-sno...ma jednostavno ne možete prestati da je jedete. U opštem oduševljenju u porodici i rešavanju pitanja transporta od ove planinske lepotice do prestonice, odlučili smo obavezno i jedno za Uskrs da nabavimo, za:
  • jagnjeću čorbu
  • jagnjeću sarmicu
  • i jagnjeće pečenje sa ruzmarinom

Mmmmm... mom oduševljenju nema kraja.. U svakom slučaju, ako imate prilike da nabavite jagnjetinu sa planine, ne oklevajte ni malo, pokajati se sigurno nećete, već više nećete razmišljati o ovoj sa pijaca.







понедељак, 6. мај 2013.

Nugat bomba - uskršnja torta 2


Od svih praznika najviše volim Uskrs, pa makar pao i u ono najranije vreme kada može - 4. aprila. Pamtim ga po mirisu proleća, ranog cveća, busena trave po kome sam se po babinom i dedinom običaju okretala tri puta uz male zalogaje  crvenog jajeta i malo sirove koprive. Da budem zdrava.
Volela sam i zbog nove haljine i cipela, belih čipkanih sokni, kikica sa belim mašnama i venčića u kosi. O trpezi, raznim đakonijama, mirisima hrane i šarenim jajima da ne govorim. Proleće. ♥



петак, 3. мај 2013.

Uskršnja grilijaš torta

Ovu sam tortu pravila prošle godine za Uskrs i naravno ima razna imena, ali je uvek neodoljivog ukusa. Prava torta nek' sva čula uživaju. Ovo je moja omiljena torta, koja je pretrpela manje izmene tokom višegodišnjeg spremanja, a i same nazive. Jedno vreme je bila Grilijaš-lešnik, jer je glavni i dominantni ukus moj omiljeni grilijaš sa preprečenim lešnicima (samo ga još u supu nisam nikada stavila :-D) i krem od jaja sa vanilom. Dok sam je drugi period  zvala  Burbon-grilijaš, jer sam koristila nekoliko  kesica burbon vanile Dr. Oetker. Sada korisim mahunu vanile. Sve u svemu, ako nešto slično niste pravili, a verujem da većina vas jeste, probajte baš ovaj recept, pogrešiti nećete. Uživaće sva vaša čula.