среда, 08. јануар 2014.

Raskošna božićna čokoladna torta

 I više nego raskošna... od... ni manje ni više 30 jaja! Ali nemojte se puno čuditi, velika jeste, ima posla oko nje, ali je divno čokoladno ukusna. Nema putera niti drugih masnoća osim jaja razume se i malo oraha, a sve to pored čokolade.:)))

Ispada da više ne umem da napravim normalnu tortu u smislu veličine... em stalno dolaze gosti, em smo kuća slatkaroša svih vidova i oblika. :)))






Potrebni sastojci:



  • 30 jaja
  • 30 kašika šećera
  • 30 kašika mlevenih oraha (300 g)
  • 4 kašike brašna
  • 1/2 kg šećera u prahu
  • 400 g čokolade
Prvo je potrebno napraviti fil, jer u svaku koricu, kojih ima šest, ide po kašika fila.

Dakle podeliti po činijicama ili velikim šoljama po pet belanaca na šest mesta, a u šerpu staviti sve žumance koji će se kuvati na pari.
To je prvi posao, podeliti žumanca i belanca.

Zatim skuvati krem od žumanaca i prah šećera. Dobro se umute mikserom i termički obrade nekih 10-ak minuta, sve vreme mešajući, malo žicom, malo mikserom. Ne brinite ako mislite da vam krem nije dovoljno gust, a mora biti za to vreme, jer se kuvaju samo žumanci, bez belanaca, zgusnuće sve čokolada, koju ćete dodati nakon tih 10-ak minuta. Sve lepo sjediniti da se čokolada otopi i ostaviti da se krem ohladi.



Zatim pristupiti pečenju korica. Peći ih u plehu veličine 35x24 cm, na 190 C oko 20 minuta.

Svaka korica se sastoji od:
  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
umutite u čvrst šam, pa umešate špatulom
  • 5 kašika samlevenih oraha
  • 1 kašiku ohlađenog krema
  • malo brašna od one količine od 4 kašike...otprilike podelite
I tako šest puta.

Kada se sve ohladi do kraja filovati korice.





Trebalo bi da imate fila i da celu tortu prekrijete, međutim, ja sam malo više stvaljala fil u korice (prepunu kašiku) tako da sam odozgo i sa strane premazala sa sledećim kremom:

ugrejala, ali ne da proključa, 250 ml slatke pavlake, 
pa prelila preko 200 g usitnjene crne čoklade i 60 g putera, 
i mešala sve dok se  nisu rastopili i  ujednačila smesa.

Prohladila pa nafilovala celu tortu, a stavila sam i malo zlaćanih jestivih šljokica..




Mir božiji, Hristos se rodi!

3 коментара:

  1. Ja samo velike torte i pravim, nekad i duplu mjeru. Čokoladne su mi ipak najdraže.

    ОдговориИзбриши
  2. Torta sa velikim "T"!! :) Beležim za isprobavanje! ;)

    ОдговориИзбриши