среда, 08. јануар 2014.

Raskošna božićna čokoladna torta

 I više nego raskošna... od... ni manje ni više 30 jaja! Ali nemojte se puno čuditi, velika jeste, ima posla oko nje, ali je divno čokoladno ukusna. Nema putera niti drugih masnoća osim jaja razume se i malo oraha, a sve to pored čokolade.:)))

Ispada da više ne umem da napravim normalnu tortu u smislu veličine... em stalno dolaze gosti, em smo kuća slatkaroša svih vidova i oblika. :)))






Potrebni sastojci:



  • 30 jaja
  • 30 kašika šećera
  • 30 kašika mlevenih oraha (300 g)
  • 4 kašike brašna
  • 1/2 kg šećera u prahu
  • 400 g čokolade
Prvo je potrebno napraviti fil, jer u svaku koricu, kojih ima šest, ide po kašika fila.

Dakle podeliti po činijicama ili velikim šoljama po pet belanaca na šest mesta, a u šerpu staviti sve žumance koji će se kuvati na pari.
To je prvi posao, podeliti žumanca i belanca.

Zatim skuvati krem od žumanaca i prah šećera. Dobro se umute mikserom i termički obrade nekih 10-ak minuta, sve vreme mešajući, malo žicom, malo mikserom. Ne brinite ako mislite da vam krem nije dovoljno gust, a mora biti za to vreme, jer se kuvaju samo žumanci, bez belanaca, zgusnuće sve čokolada, koju ćete dodati nakon tih 10-ak minuta. Sve lepo sjediniti da se čokolada otopi i ostaviti da se krem ohladi.



Zatim pristupiti pečenju korica. Peći ih u plehu veličine 35x24 cm, na 190 C oko 20 minuta.

Svaka korica se sastoji od:
  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
umutite u čvrst šam, pa umešate špatulom
  • 5 kašika samlevenih oraha
  • 1 kašiku ohlađenog krema
  • malo brašna od one količine od 4 kašike...otprilike podelite
I tako šest puta.

Kada se sve ohladi do kraja filovati korice.





Trebalo bi da imate fila i da celu tortu prekrijete, međutim, ja sam malo više stvaljala fil u korice (prepunu kašiku) tako da sam odozgo i sa strane premazala sa sledećim kremom:

ugrejala, ali ne da proključa, 250 ml slatke pavlake, 
pa prelila preko 200 g usitnjene crne čoklade i 60 g putera, 
i mešala sve dok se  nisu rastopili i  ujednačila smesa.

Prohladila pa nafilovala celu tortu, a stavila sam i malo zlaćanih jestivih šljokica..




Mir božiji, Hristos se rodi!

6 коментара:

  1. Ja samo velike torte i pravim, nekad i duplu mjeru. Čokoladne su mi ipak najdraže.

    ОдговориИзбриши
  2. Torta sa velikim "T"!! :) Beležim za isprobavanje! ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Olja, da li je ovo torta za dečiji rođendan? Za mene je savršena :) ali ipak da te pitam za mišljenje. Ako se složimo da jeste, imam još jedno pitanje. Pošto mi treba okrugla torta prečnika 28 cm, preračunala sam da mi od 30 jaja treba 8 kora. Šta misliš, da li bih mogla da pečem 4 kom pa ih presečem na pola. Inače, tvoja Kapri je već proverena i ide i ove godine i to u duploj meri :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može Dragana za dečiji rođendan, klinci obožavaju čokoladu koja dominira ovde, a vole je i roditelji, da se ne lažemo :)))

      Što se tiče tvog okruglog kalupa i količine, ne znam šta da ti kažem, čini mi se da će biti previsoka. Ili si možda mislila da smanjiš količinu jaja, da napraviš od 20 jaja, 4 korice x 5 belanaca (jaja)?

      Drago mi je da ti se dopada Kapri, stvarno je divna i preukusna ♥

      Избриши
  4. Da javim utiske: obe su odlične, cokoladna mnoooogo zahtevnija, bar u mojoj izvedbi sa 8 kora. U fil sam dodala malo putera posto je bio jako gust, pekla u kalupu 28 od 30 jaja i nije bila previsoka. Imam slike, al ne znam kako da ti ih ovde posalem, okacicu na Coolinarici, nasla sam te i tamo :)

    ОдговориИзбриши