понедељак, 21. април 2014.

Rolat šefa Stambola

Христос Васкресе! Da u zdravlju, мiru i  veselju, u okviru svojih najmilijih provedete uskršnje praznike, da uvek imate nadu za bolje sutra, da iskoristite svaki sunačani sat (ubi ova kiša). 
Srećan Uskrs! ♥






Potrebni sastojci:


- za koru:

  • 6 jaja
  • 3 kašike mlevenih oraha
  • 3 kašike seckanih oraha
  • kašika  brašna
  • 100 ml mleka
  • 1 prašak za pecivo
- za fil:
  • 400 g sremskog sira
  • 100 g pečenice ili nekog suvog mesa po izboru ( u originalu stoji 150 g)
  • 5 kiselih  krastavčića (kornišoni) 
  • 1 crvena paprika (stavila sam pečenu)
  • sitno iseckan vlašac (po mom izboru)
- za premazivanje (po mom izboru):
  • 2 kašičice punomasne pavlake sa malo sremskog sira izmešati i
  • posuti malo seckanog vlašca odozgo

U mleku rastvorite prašak za pecivo i kašiku brašna, pa dodajte u umućena žumanca, kao i  naseckane i samlevene orahe, začinite, umešajte sa posebno umućenim belanacima i ispecite.

Ja sam namerno pekla u manjem kalupu dim.22x34 cm, da nemam onu spiralu u rolatu, odnosno da je u samo jednom krugu uvijena korica oko fila (ako me razumete šta hoću da kažem, jer sam imala još jedan salni, zeleni rolat sa spiralom :)), a vi možete komotno veći pleh, da bi korica bila još tanja i da bi je mogli uviti više puta u rolat.



Kada se korica ispeče, uvijete je u vlažnu krpu i ostavite da se ohladi.

U sir umešate iseckane na kockice suvo meso, vlašac, krastavčiće i papriku.

Nafilujete koricu, uvijete čvrsto u providnu foliju i dobro ohladite, najbolje preko noći. 
Sutradan stavite na odgovoarajuću posudu, premažete i pospete seckanim vlašcem. 


Napomena:  pečena paprika ima drugačiji ukus od sirove, pa daje celoj priči drugačiji šmek, imajte to na umu.

Bež'te kišni oblaci!


1 коментар:

Mirjana је рекао...

Mora da je dobar, sa ovim orasima u kori...mmmm!
Vaistinu vaskrese!