среда, 17. септембар 2014.

Medena svinjetina a la Đenaro

Drage moje, dragi moji... tu sam, živa, umorna, nedovoljno usoljena i iznervirana. ☻☺
Umorna jer nikada kraja radovima u ovom  malom stanu.
Nedovoljno usoljena.... kratko traje taj morski odmor :((( sećam se kada sam  i preko 20 dana ostajala na moru...eh.. stara dobra vremena.
A iznervirana... imam od proleća problema sa računarom i ni serviser u okolini (ko velim brže će on), a ni ovlašćeni servis 25 km od kuće nisu bili u stanju da ga poprave, odnosno ustanovili su različite kvarove, koji otklanjanjem naravno nisu i  rešili problem. 
Uf!
Iz tih razloga nisam ni bila u situaciji da postavljam ovde neke  fine stvari, koje će vam se nadam se dopasti, jer i laptop ima neku svoju problematiku.. i tako...
...no... 
....dosta kukanja, da pređemo na nešto lepo, ukusno i sočno.

Za ovaj recept koji je isproban više puta u poslednjih godinu dana (a to pre svega znači da su ukućani oduševljeni), dobla sam ideju od  Đenara Kontalda (Gennaro Contaldo). Recept je preživeo neke izmene, ali verujem da je to ipak taj ukus.

I naravno... nećete se pokajati. ☺








Potrebni sastojci:



  • 2-2.5 kg svinjske plećke
  • maslinovo ulje
  • 3-4 šnite pančete ili neke fine slaninice
  • komadić đumbira, oko 2 cm
  • kašika meda
  • 3 čena belog luka
  • 4 srednje šargarepe
  • 4 paškanata
  • 2 crvena luka ili praziluk
  • 2 grančice ruzmarina
  • 5-6 listova žalfije
  • 300 ml piva, supe, bujona ili samo vode
  • maslinovo ulje
  • malo brašna
  • suvi začini, neke od mešavine biljnih začina
  • so, biber







U malo maslinovog ulja propržite prvo seckanu slaninu ili pančetu, kada porumeni izvadite, dodate oljušten i malo nožem izgnječen beli luk (širom stranom sećiva samo pritisnute preko čenova) i začine: ruzmarin i žalfiju, koje nije potrebno seckati. Pazite da beli luk i začini ne izgore, pa čim puste miris izvadite ih.

U istu, dublju posudu (pršti masnoća pa je potreban dublji sud, a i biće vam neophodan i veći da sve ovo stane) spustite da se prepeče sa svih strana svinjska plećka, prethodno uvaljana u malo brašna.
Izvadite meso, dodate med i izrendan đumbir na najsitnije, promešate da se med lepo rastvori, pa vratite meso i dodate: šargarepu isečenu na trećine, kao i paškanat, crni luk isečen na deblje kolutove ili praziluk na veće komade, vratite prepečenu slaninicu ili pančetu, beli luk, kao i žalfiju i ruzmarin. Začinite, pa nalite tečnošću. Do sada sam koristila pivo i bujon i mogu reći da nema neke razlike.
Pivo je uvek dobro, omekša meso, pogotovu svinjski but koji je često tvrđe meso, ali za svinjsku plećku koja je malo i prošarana masnoćom, nije ni potrebno. U svkom slučaju po vašem izboru ili šta imate u kući.

Stavite celu posudu, dobro zatvorenu folijom u prethodno zagrejanu rernu na 220C.
Dobro je da povrće bude pored mesa, zbog svih ukusa koje će da upije, a nakon 40-ak minuta izvadite povrće, a meso vratite ovoga puta nepokriveno, ali je potrebno da ga povremeno okrećete.
Ne znam koliko je još tačno vremena neophodno da se dopeče, u svakom slučaju da sa svih strana uhvati lepu koricu i bojicu. ☺

Kada kuvam ili nešto pečem, a da to nisu kolači, nemam naviku da gledam na sat.
U svakom slučaju pazite da vam ne zagori.

Pošto  ima dosta tečnosti, na kraju izvadim meso, procedim sok od pečenja, dodam 2 kašike brašna i malo prokuvam da se zgusne. Dobićete fantastičan sos.





Postoji nekoliko razlika kod Đenara i mene, kako u količini, redosledu dodavanja sastojaka, dodatoj žalfiji (odlično se slaže sa svinjetinom), tako i samom postupku... on je kuvao sve ovo dok sam ja pekla u rerni.
Prijatno! ☺

2 коментара:

Анониман је рекао...

Baš gledam emisiju Two Hungry Italians i ućžvam, a ti se pojavi sa ovim.Preukusno!

Olja је рекао...

Matorci su sjajni. :)