субота, 14. фебруар 2015.

Čokoladni karamel tart


Danas je Sv.Trifun, srećna slava svima koji slave, a i Dan zaljubljenih, srećan i vama dan.. još ako spadate u obe kategorije, eto razloga da se dobro zasladite.. ♥






Pravi se relativno brzo i lako.





Za testo (shortcrust pastry), koji ide u kalup obima 25cm:

  • 250 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 125g hladnog putera
  • puna kašičica kakaoa
  • 1 jaje, umućeno
  • kašika hladnog melka
Prosejati brašno, prah  šećer i kakao, pa dodati na kockice isečen hladan puter... i brzo prstima trljati sve zajedno između jagodica dok se ne dobije rastresito-zrnasta teskstura (paziti da ne ostane neka kockica putera nesjedinjena)....ovakva smesa recimo...


Dodati jedno umućeno jaje sa kašikom mleka i sve umesi u glatko testo, ali ga nikako ne raditi mnogo da ne bi bilo elastično. Uviti ga u foliju i ostaviti najmanje  pola sata u frižideru.


Nakon toga razvući oklagijom i prebaciti pažljivo na kalup, najbolje oklagijom, koji je blago nauljen. Možete i ohlađeno testo da urolate u deblju kobasicu, da sečete na podjednake komade i da raspodelite po kalupu... a onda prostima i dlanom sve lepo spojite i poravnete...



Viljuškom svuda po dnu izbosti testo, staviti foliju ili paprir za pečenje preko njega, pa čist i osušen pasulj, recimo (koji ćete svaki put da koristite za istu svrhu, tako da ga čuvate u tegli)... i peći na 200 C oko 15 min, u prethodno zagrejanoj rerni, a zatim još 10-ak bez folije/papira i pasulja.



Kada je gotovo, izvaditi ga iz rerne i ostaviti sa strane dok pripremate karamel sos.

Karamel sos:

  • 150 g šećera
  • 125 ml slatke pavlake
  • 10 g putera


U posudu sa debljim dnom staviti šećer na nekoj srednjoj temperaturi i pažljivo okrećući posudu, nikako ne mešati, sačekati da se sav šećer istopi i blago karamelizuje, da dobije svetlu  boju. Ovo raditi pažljivo pre svega da se ne ispečete, ali i da šećer slučajno ne izgori... njegova tamna boja i eventualno jači dim govori u prilog tome...tako da morate ispočetka.
Kada se šećer sav istopio, dodati pažljivo slatku pavlaku i stalno mešajući dok se ne zgusne malo, a to se brzo desi, mala je količina,  skoniti sa ringle, dodati puter za kremastiji ukus i izgled, naravno i njega mešati dok se ne istopi. Karamel sos možete vruć sipati preko testa i ostaviti da se malo ohladi i stegne.



Čokoladni krem:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 50 g putera
  • 200 g crne čoklade sa 65-70% kakaoa
  • 50 ml mleka
  • a umesto mleka možete dodati i neki ukus po želji: liker, malo kafe... 
Stavite pavlaku sa šećerom da se tek toliko istopi, na srednjoj temperaturi, nikako da provri, pa skloniti sa šporeta, dodati usitnjenu čokoladu i  prstohvat soli, pa mešati dok se na sjedini u glatku i kompaktnu smesu, dodati puter, mešati da se i on rastopi, pa ostaviti na koji minut sa strane i tek onda dodati mleko ili tečnost po želji. Sve lepo sjediniti, a krema će biti još sjajnija.
Sipati  je preko karamel sosa, posuti odozgo po želji razne oršaste mrvice i ostaviti da se prvo dobro ohladi na soboj temperaturi, a posle u fižideru.












3 коментара:

Zorica Stajić је рекао...

Auuhhh, što je ovo dobro, kremasto, ma ostala sam bez teksta...

ebie је рекао...

Čokoladno savršenstvo, obožavam čokoladne kremaste kolače. Malo me zbunjuje količina od 1250 gr. putera za izradu testa, možda je u pitanju 250 gr.?

Olja је рекао...

Ebie, oprosti molim te što ti tek sada odgovaram. Kao prvo, hvala ti puno na ukazanoj grešci, čak iako pročitam tekst više puta, opet se potrkrade lapsus calami, a ovaj recept je više od godinu dana na blogu. Meh... U svakom slučaju 125g hladnog putera. ☺