петак, 28. август 2015.

Paradajz čorba




Najčešće je pravim od druge polovine leta, jer je tada paradajz baš zreo i sladak. I obavezno sa pilećim bujonom, odnosno supom, jer je tako mnogo ukusnija. Znači jednog dana napravim supu, sledećeg od supe (nezakuvane, neravno) napravim paradajz čorbu i obavezno malo pikantnu. Tako najviše volimo.
Naravno kada se uželimo van sezone tu je uvek kombinacija soka od paradjaza iz flaše i paradajz pelata iz konzerve.





Potrebni sastojci:


  • jedna veća glavica crvenog luka
  • jedna veća šargarepa ili 2 manje
  • jedan čen belog luka
  • 5 većih paradajza
  • so, biber
  • malo ljute papričice, crvene ili ljute aleve (ako volite ljuto, a od toga koliko volite zavisi količina)
  • oko 250 ml paradajz soka
  • oko 500 ml pilećeg bujona ili supe
  • krutoni, knedle ili rezanci (ko kako voli)
  • peršun i bosiljak

Narendati crveni luk, šragarepu i beli luk, pa dodati sitno iseckanu crvenu papriku i prodinstati  oko 15ak minuta. Prvo propržiti sve da šargarepa pusti malo boju (kod ove čorbe to nije bito, jer će paradajz to inače prekriti, ali  kod svih čorbica prvo propržim malo šargarepu zbog boje), pa sipati 2-3 kutlače supe ili bujona, dok povrće ne omekša. 
Zatim dodati oljušten paradajz (zreo se jako lako ljušti) i isečen na manje komade, mešajući porpržiti 2-3 min,  pa dodati paradajz sok, bujon, začiniti i kuvati nekih 15 min, pa sve usitniti odnosno samleti štapnim mikserom ili u blenderu, pa kuvati još 10ak min.



Servirati sa krutonima (neko voli sa rezancima ili knedlama) i seckanim peršunom i bosiljkom.

Нема коментара: