понедељак, 5. октобар 2015.

Sutlijaš sa bademima i sosom od višanja

Jednostavna starinska poslastica sa malim izmenama, da ne kažem dodacima, čisto da razbijem dosadu i monotoniju. ☺




Sutlijaš se sigurno pravi  u svakoj kući, ja bar  ne znam ni jednu gde se to ne radi, s tim što sam relativno skoro saznala  i videla da mnoge domaćice prvo pirinač kuvaju u vodi. Moram da priznam da sam bila iznenađena, a pogotovu što ni jedna nije uspela da mi objasni zbog čega to radi. Baka i mama su uvek kuvale pirinač samo u mleku, sa šećerom i  cimetom ko voli.. i to je sve. Ja mu dodam kockicu putera na kraju zbog te kremaste stukture i sjaja, ali i to je čist višak.

Međutim, ovo sada je samo malo  skretanje, jer iako nisu uvek  sve promene dobre, potrebne su nam povremeno.  ☺





Sastojci za sutlijaš:

  • pirinač kočanski puna šolja od 300 ml
  • mleko oko 1.5 l
  • šećer po ukusu
  • blanširani bademi (opciono)
Proizvoljne su količine, nikada ih ne merim, samo je neophodno imati mleko za svaki slučaj malo više, jer njegov utrošak  zavisi od vrste pirinča.
Pirinač i litar mleka stavim u šerpu sa debljim dnom i na malo jačoj vatri sačekam da prostruji, stalno mešajući, a onda smanjim na minimum, uz povremeno mešanje. Ostatak mleka dodajem po potrebi i pomalo.
Šećer stavljam na kraju, a činjnica da će morati još malo da se kuva, jer kada se šećer otopi razvodni se, ali kada se šećer doda odmah veća je  šansa da sutlijaš zagori.
I volim kada je kermast, kada nije  prevše suv, tako doziram mleko postepeno.
Kada je sutlijaš skuvan, sipam u činijice i stavim, odnosno raspodelim (unutra  zabodem) po nekoliko blanširanih badema.




Sastojci  za  sos od višanja:

  • 500 g višanja
  • 100 g šećera
  • 250 ml vode
  • sok od jednog limuna
  • kašika gustina
Stavim sve sastojke u šerpu, kuvam 15ak minuta na slabijoj temperaturi, pa na kraju umešam gustin rastvoren sa malo vode. Pustim još koji minut da se skuva i serviram.


Može i bez badema, ali sa višnjama je preukusno i totalno drugačije.


2 коментара:

AnaNS је рекао...

Obožavam sutlijas!! Još u kombinaciji sa višnjama ili cimetom..mmm.. Potpuno se slažem sa kuvanjem isključivo u mleku- treba ga vise paziti ali vredi. Svaka čast za recept!

Olja је рекао...

Nije loše ponekad napraviti neki iskorak u stranu, a nekako mi je to u kulinarstvu najprirodnije, da ne govorim da je ova kombinacija odlična. Hvala Ana puno na lepim rečima! ☺