субота, 28. новембар 2015.

Čorba od šargarepe i komorača sa đumbirom

Zagrejaće vas sigurno u ove hladne, zimske dane... Ko je rekao jesen? ☺






Potrebni sastojci:

  • kašika-dve  putera
  • glavica crvenog/crnog luka
  • 2 manja čena belog luka
  • 1/2 komorača
  • 500 g šargarepe
  • 1-1.5 l bujona od povrća (ukusnije je sa pilećim ili napravljen od kocke za supu)
  • komadić đumbira (količina po ukusu)
  • so, biber
  • lovorov list
  • malo peršuna ili mirođije za posipanje
  • pavlaka ili grčki jogurt
Na puteru izdinstati iseckan crveni/crni luk. Zatim dodati iseckan beli luk i komorač, kao i šargarepu isečenu na tanje kolutiće (da bi se brže skuvala), sve malo i blago  propržiti, stalno mešajući,  pre svega da šargarepa pusti svoja ulja i lepu boju. Dodati  đumbir isečen na manje komadiće (nemojte ga rendati, jer vam može praviti probleme zbog vlakana koje ima, ovako komadiće izvadite kada se sve skuva, a čorba će sasvim dovoljno primiti ukus đumbira) i naliti sve bujonom. Najukusniji je čorba sa pilećim bujonom, a ako nemate bujion, može i onaj od kocke za supu napravljen.

Kuvati na slaboj vatri oko 50ak minuta, zapravo dok šargarepa ne omekša, a to zavisi od njene vrste, neke se skuvaju ranije, pazite samo da se ne prekuva. Kada je skuvana, izvadite đumbir, lovorov list i anis/komorač ako ne volite (ja ga uvek ostavljam) i štapnim mikserom ili u blenderu sve sameljete dok se masa sasvim ne izjednači i dobije glatku koegzistenciju, bez ikakvih komadića.

Začinite po ukusu, dodate so i biber koliko želite i vratite da se krčka još nekih 10-15 minuta. Pospite sitno naseckanim peršunom, vlašcem ili mirođijom.
Služite toplo uz grčki jogurt ili pavlaku.



3 коментара:

Анониман је рекао...

Pozdrav Olja. Ja sam domaćica ovoga meseca u blogerskoj kulinarskoj igriČ Ajme koliko nas je. Rado bih kao tvoj prilog uključila ovu čorbu jer je moj až zadatak namirnica bila djumbir. Javi mi ako se slažeš na dubravkabelogrlic@gmail.com

Olja је рекао...

Da naravno da se slažem :)

Olja је рекао...

Oh previdela sam da je trebalo da odgovorim preko mejla...evo šaljem i tamo :D