уторак, 17. новембар 2015.

Posni sitni kolači







Ovo su kolači od prošle slave, koja je bila posna, pa da ih objavim dok nije stigla ova mrsna ☺ i ne pitajte me zbog čega ih tek sada  postavljam.



Ima još jedno ...nažalost... kolačići su  slikani nekih 6 dana posle slave, tako da nisu ostali  baš reprezentativni primerci za slikanje i pokazivanje, još kada se uzme u obzir da su napravljeni tri-četiri dana ranije...  a to se najbolje vidi po čokoladnoj glazuri, jer koliko god da je bila savršena prvih dana, kasnije već kod dužeg stajanja bez obzira da li u frižideru ili na sobnoj temperaturi, prosto mora da izgubi sjaj...no, bez obzira na sve ukus im je savršen, u šta ne sumnjate nadam se ☻, a recepte za sitne kolače, pa još posne... nikada dovoljno. 



Posni išleri




Imate ih svuda na internetu. Recept za biskvitno testo nisam  promenila, osim što sam napravila duplu meru, dok je fil po mom ukusu.
Najvažnije je da ih napravite bar tri dana ranije, da bi se opustili u protivnom  će biskvit  biti dosta tvrd.

Potrebni sastojci:

za biskvitno testo:
  • 360 g margarina
  • 200 g prah šećera
  • 200 g pečenog i samlevenog lešnika
  • 400 g brašna
za fil:
  • 200 g margarina
  • 220 g prah šećera
  • 50 grama prepečenih i samlevenih lešnika
  • 160 g čokolade
za glazuru:
  • 150 g čoklade
  • 3 kašike ulja
Zamesite sve sastojke za testo i ostavite na hladno jedan sat. Zatim ga rastanjite  i vadite krugove ili oblike već po želji, ali malom modlom, poređate ih u plehu koji je obložen papirom za pečenje i na 180 C ispečete pažljivo tek da malo porumene, oko 20 min (zavisi od rerne).
Za fil umutite sve sastojke, a ako je mnogo mekan, jer je recimo margarin stajao duže na sobnoj temperaturi, slobodno ga stavite na kratko u frižider da se malo stegne, lakše ćete ga naneti na biskvit, a i lepše izgleda.
Glazuru sam napravila sledećeg dana, kada se kolačići malo "spojili". 
Otopila čokoladu na pari, dodala ulje i ostavila da se ohladi (na sobnoj temperaturi)  do kraja.... pa uzimala kolačiće sa doje strane i pažljivo gornju stranu umakala, ocedila malo koliko sklizne čokolade i složila ih da se suše. Odozgo možete još da ih ukrasite/išarate po želji.




Tuti-fruti salama




Potrebni sastojci:

  • 200 g ratluka
  • 200 g urmi
  • 200 g seckanih oraha
  • 150 g žele bombona
  • 200 g suvog grožđa
  • 100 g mlevenih oraha
  • oko 140 g prah šećera
Prvo spremiti/iseckati i samleti sve neophodne sastojke.

Urme koje koristim i za kolače i za jelo su one koje prodaju u kartonskoj kutiji, mislim da ih ima oko 500g, a možda i više (ne one na duguljastoj siropor tacni prekrivenoj folijom), ove su prirodno sušene... mogo su slađe i što je važnije sočnije. Potrebno ih je prvo oljuštiti  i očistiti od koštica. Iseckajti orahe, žele bombone (ne previše sitno kao ja, da bi se šarene kockice videle lepo u preseku), i iseckajte suvo grožđe koje je prethodno bilo 15-ak minuta u vrućoj vodi, pa ste ih dobro ocedili. Samleti orahe.

Na tihoj vatri stalno mešajući otopite ratluk sa šećerom u prahu i prvo sa jednom kašikom vode, a po potrebi dodavati još kašiku po kašiku, sve dok se ratluk ne otopi.
Kada se sasvim otopi dodate sve sastojke, oblikujete salamu i ostvaiti da se suši na sobnoj temperaturi. Uvaljati je u mlevene orahe.


Nanine grilijaš bombice


                                      

Ovde ide diosta šećera, ali verujte nisu bombice ništa slađe od drugih kolača. ☺

Potrebni sastojci:

  • 450 g šećera
  • 300 g oraha
  • 300 g seckanog suvog grožđa
  • 160 g samlevenog posnog keksa
  • 100 g crne čokolade
  • 1 kašika ulja
Prvo napravite grilijaš od oraha i šećera, tako što 300 g šećera istopite i pretvorite u karamel, pažljivo na srednjoj temperaturi da vam ne izgori i čim se sav otopi, dodate mu orahe da se malo oblože karamel šećerom, veoma pažljivo da se ne ispečete, jer nema ništa gore od vrleog šećernog sirupa.. izručite masu i blago rastanjite na neku nauljenu površinu, metalni poslužavnik ili foliju. Kada se ohladi do kraja sameljete do želljene granulacije, meni je interesantno kada se tekstura oseti blago pod zubima, da nije grilijaš pretvoren baš u prah.. i odložite sa strane.

Od preostalih 150 g šećera i  malo vode napravite sirup, pa dodate iseckano suvo grožđe, samleveni keks, kao i grilijaš. Oblikovati bombice, pa odozgo ukrasiti sa malo istopljene crne čokolade u kojoj je umešana kašika ulja. 

Moka bombice



Kod većine posnih kolačića, pogotovu onih starinskih, osnova je ušpinovan šećer i dodatak orašastih polodova, keksa, margarina, eventualno čokolade, a suštinu samih ukusa menjaju arome, neko seckano suvo voće ili kafa. Od moje osnove za bajaderu najčešće pravim kolačiće sa ukusom kafe, koje vole i ovi što  ne piju kafu. 

Potebni sastojci:

  • 400 g šećera
  • 150 g samlevenih oraha
  • 200 g samlevenog posnog keksa
  • 100 g čokolade
  • 250 g margarina
  • šoćica jake crne kafe ili Nes classic
Ušpinovati šećer sa šoljicom jake kafe ili Nes (ako nije dovoljno jaka dodajte je kasnije još malo), pa zatim dodate prvo margarin, mešate dok se ne otopi, potom isto tako usitnjenu čokoladu, kao i samlevene orahe i keks.Sve lepo izmešajte i kada se smesa prohladi pravite kuglice i uvaljate ih u mlevene orahe ili keks.


Toblerone



Recept  je sa Coolinarike i klinci je obožavaju.


Potrebno je:
  • 250 g crne čokolade x2
  • 80 g meda x2
  • 80 g badema x2
Napravila sam duplu meru, tačnije za dva trouglasta kalupa.

Otopite crnu čokoladu na pari, dodate med i grubo seckane bademe, izmešate dobro i sipate u kalup koji je obložen providnom folijom, zatvorite krajeve folije sa svih strana i ostavite da se Toblerone stegnu. Seći tankim, vrelim nožem (prethodno umočenim u vruću vodu i obrisan ubrusom/salvetom).




Oranž kocke




Potrebni sastojci:
  • 3  korice za rozen tortu 
  • 500 g suvih kajsija
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g kristal šećera
  • 100 ml vode
  • 125g margaina
  • 200 g posnog keksa
  • 150 g samlevenih oraha
  • sok od jednog limuna
Za glazuru:
  • 250 g šećera u prahu
  • kašičica gustina
  • 2 kašike vode
  • 2 kašike soka od limuna ili pomorandže
  • kašika ulja
  • 2-3 kapi žute ili narandžaste boje za kolače
Kajsije samleti, dodati prah šećer i dobro umesiti rukom.
Ušpinovati 100 g kristal šećera, dodati margarin, mešati dok se ne istopi, pa zatim dodati samleveni keks, orahe i sok od jednog limuna.. Ohladiti, pa sjediniti sa kajsijama.
Polovinu smese naneti na blago navlaženu prvu koricu (četkicom za kolače) i vlažnim rukama lepo poravnati fil. Staviti drugu koricu, navlažiti i nju blago, pa oklagijom blago prisitskajući rastanjiti. Ponoviti postupak i sa dugim delom fila i trećom koricom. A preko treće korice razliti glazuru.
Izmešati prah šećer i gustin,  pa postepeno dodavati vodu koje je provrila prethodno, kao i sok od limuna, mešajući neprestalno, dodati par kapi kolačarske boje, pa kada je glazura sjedinjena i glatka, naneti je preko treće rozen korice, koristeći vlažan, široki nož.


Makovnjačice



Ovi kolačići su jednom davno sasvim slučajno ispali ovako divni ☺. Pošto nešto nije u redu sa samim receptom u smislu mera, pa je jako sipkav i skoro nemoguće da opstane i dan posle, došla sam na ideju koja će se nadam se i vama  dopasti, a recept nije uopšte zahtevan,  tako da ga sada isključivo ovako pravim.

Potrebni sastojci:

  • 300 g mekog, prosejanog brašna
  • 200 g šećera
  • 200 g maka
  • 2 dl ulja
  • 1 dl vode
  • prašak za pecivo
  • džem od kajsija
Sada ćete videti šta znači ovo plus.

Sve sastojke izmešate osim džema i ispečete u podmazanom plehu. Proveru da li je pečen kolač znate već kako se vrši... bocnete čačkalicu i ona mora biit suva kada je izvadite.

Kada se ispeče, ohladite ga do kraja i viljuškom izdrobite. Najlakše će ići ako podelite na više delova, pa u izmrvljen kolač umešate džem od kajsija. Koliko je to džema ne znam, nekoliko kašika u svakom slučaju, ali dodavaćete ga postepeno  i  svaki put mešati, pa ćete sami proceniti da je smesa fina i kompaktna, laka za oblikovanje kuglica.
Oblikujete u kuglice željene veličine, ostavite da se prosuše  i to je to.

Sjajan kolačić. ☺




Tropski rolat



Ovo tropski je zbog kokosa i ruma, a količine su za dva manja rolatića.

Za korice je potrebno:

  • 300 g mlevenog posnog keksa
  • 120 g lešnika (mogu i orasi)
  • 120 g šećera
  • 1 kašika ruma ili 1/2 ekstrata
  • 100 g čokolade
  • 14 kašika blage Nes kafe ili sojinog/pirinčanog mleka
Ušpinujete šećer, umešate mleven keks, lešnike, rum, Nes kafu ili mleko i rastopljenu čokoladu. Istanjite u 2 podjednake pravougane korice preko koje će te razmazati  fil.

Za fil je potrebno:
  • 200 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 50 g kokosa
  • 3 kašike ruma
Umutiti penasto margarini i šećer u prahu, dodati kokos i rum, podeliti količinu na pola i premazati preko korica, uviti ih pomoću folije u rolatiće i ostaviti na hladno da se suše. Kada se skinu folije uvaljati rolate u kokosovo brašno.  


Marcipan sa brusnicama




Potrebno je:

  • 300 g blanširanih i samlevenih badema
  • 200 g šećera u prahu
  • aroma gorkog badema
  • malo tople vode
  • 50 g brusnica
Da biste dobili stvarno ili bar približno  sličnu smesu marcipanu, jer ovde se naravno ne koristi belance, već vezuje masa vodom, neophodno je da se badem naravno prvo blanšira, prosuši, a zatim dobro, dobro samelje, da dobijete brašno od badema. Ovoga puta  htela sam namerno da napravim drugačiju  teksturu, pa sam samlela u secku,  sitno da, ali  ne kao brašno, što se i vidi na slici, samo što sam pogrešila kod vode, pa dodala za koju kap bukvalno više, a dovoljno je da smesa ostane  vlažna i nekompaktna, pa sam bila primorana da dodam malo samlevenog keksa (to su ove žućkaste tačke koje se vide, ali samo na slici),  jer priznaćete da ponovo blanširanje i sušenje badema iziskuje ipak dosta vremena. 

Kod ovakve malo krupnijeg samlevenog  badema potrebno je manje vode nego kod brašna.

Dakle kada izmešate fino samleven badem i prah šećer, više puta ako  je potrebno, a nije loše i sve zajedno samleti, vodu dodajete bukvalo kašičicu po kašičicu, a kasnije i kap po kap. Kod svakog dodavanja vode dobro izmešajte svaki put pre nego što je ponovo sipate, a ako radite sve u blenderu, pojednostavićete postupak, a i ubrzati ga. Kada je masa kompaktna, dodate koju kap arome gorkog badema i brusnice koje ste prethodno potopili na 10-ak minuta u vrućoj vodi. Brusnice iscedite "do koske", jer će u suprotnom razvodniti smesu.

Napravite kuglice i ostavite da se osuše. 







2 коментара: