среда, 04. јануар 2017.

Baron torta

Nekako sa Novom godinom stigla opet na red jedna od mojih omiljenih kombinacija... čokolada i maline. Sočna, slatka, a opet ne preterano, jer kiselina iz malina daje određenu protivtežu i nadasve veoma raskošna i puna ukusa, što pokazuje još jednom da vrhunska torta ne mora sadržati i orašaste plodove. Božanstveno!




Četiri korice i  dva fila, pomislio bi neko da ima tu dosta posla, ali pored dobre organizacije neverovatno kako sve brže ide, a pogotovu što u poslednje vreme torte pravim malo obrnutim redom nego do sada.
Prvo sam napravila oba fila, malo više možda na ovaj način isprljam sudove, pre svega sudiće ili činijice za odvajanje belanaca, ali to je ipak mali problemčić. Demunitivčić do deminutivčića... ahh uvek je tako sa ukusnim torticama. ☻☺













Dakle prvo sam odvojila na četiri mesta po 4 belanca, a žumanca sva odmah u jedan sud u kome će se praviti krem.


Korice:
  • 16 (4x4) belanaca
  • 4x130g šećera
  • 4x15 g kakaa
  • 4x20 g prezli
Čoko fil:
  • 16 žumanaca + 2 cela jajeta
  • 350 g šećera
  • 330 g crne čokolade
  • 375 g putera
Fil od malina:
  • 600 g malina (mogu i smrznute)
  • 200 g šećera
  • 15 g želatina
  • 50 ml  vode
  • 1 puding od malina
  • 100 ml vode
Glazura:
  • 200 g crne čokolade
  • 2 kašike ulja


Znači idemo s kraja, prvo crveni fil. Maline sam odmrzla, blago ocedila, dodala šećer pa prokuvala 10ak minuta, dodala nabubreo želatin sa 50 ml vode, koji je prethodno odstojao,  promešala, pa dodala puding od malina rastvoren u 100 ml vode. Sve prokuvala još 10ak minuta, možda i kraće i ostavila sa strane da se ohladi do kraja.

Zatim skuvati prvi ili čoko fil. Mikserom umutiti žumanca sa 2 cela jajeta (dodala sam ih zbog lepše kremaste strukture fila, ali i zbog količine, jer sam celu tortu na kraju premazala ovim filom) sa šećerom i kuvati na pari 10-15 minuta, stalno mešajući žicom. Kada se krem blago zgusne dodati usitnjenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi s koz, a kada se fil ohladi do kraja postepeno ga dodavati prethodno pesnasto umućenom puteru.

Obe kreme su gotove i ohladiće se dok se korice peku.

Pripremiti pleh dim 25x35 cm i obložiti ga papirom za pečenje i zagrejati rernu na 190 C.

Umutiti 4 belanca sa prstohvatom soli i postepeno dodavati 130 g šećera dok se ne umuti u čvrst šam. Pa varjačom umešati kakao i prezle. Peći 15-20 minuta.

Kada se korice ohlade, zapravo poslednja, a brzo se jako hlade... namazati prvo 1/4  čoko krema, a preko pažljivo premazati 1/3 krema od malina i tako redom do poslednje korice. Na kraju celu tortu premazati čoko filom, a odozgo preliti sa 200 g rastopljene čokolade u koju su dodate i umešane 2 kašike ulja.

Dodatno ukrasiti po želji.

Srećna vam i berićetna Nova 2017. godina!








2 коментара: