уторак, 10. јануар 2017.

Mamina torta Ruska salata

Razlikuje se od drugih torti ovog imena po nekoliko stvari, ali pre svega ne sadrži žele bombone. Mama ne priznaje slatkiše sa žele bombonama, nepečene Plazma torte i razne druge skraćene verzije, jer je to prosto neprimeren čin i kaljanje jedne vrhunske torte kakav je recimo torta sa nekoliko orašastih korica i sa filovima od žumnaca na pari, čokolade i putera. 
Naravno ja to sada malo karikiram, ali prosto takve torte nikada nije pravila, nikada joj se nisu dopadale i uvek je prema njima bila kritički nastrojena.
Ja opet volim sve da kombinujem i da probam, mada za žele bomonama nisam luda, pogotovu u tortama koje nisu Plazma i koje još nisu za klince :)






Torta se sastoji iz dve različite korice i fila, puna je ukusa, hrskavih delova oraha i prepečenih lešnika i veoma je sočna. 

Koristila sam pleh dim 35x31 cm. Da, torta je malo veća :) 


Potrebni sastojci za I koricu: 
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike prezli
  • 2 kašike krupnije mlevenih oraha (vidi donju sliku)
  • 100 g seckanih urmi
Umutiti cela jaja sa šećerom dok se masa ne utrostruči (muti se dugo, oko 15ak minuta), pa dodati prezle, orahe i urme, varjačom sve polako umešati i sjediniti. Peći u prethodno zagrjenoj rerni na 190C oko 20 minuta (zavisi od rerne, a pošto su cela jaja u korici, najbolje posle 20 min proveriti metodom viljuške ili čačkalice... znate ono... ako su čisti izašli iz testa, pečeno je i obrnuto).

Orasi su samleveni u secku, zato imaju malo krupniju zrnastu strukturu, što je za ovaku tortu prepunu seckanih suvih voćki idealno.




Sastojci za II koricu:
  • 10 belanaca
  • 300 g šećera
  • 300 g krupnije samlevenog oraha (videti gornju sliku)
Umutiti čvrsto belanca i šećer, pa umešati orahe. Peći u prethodno zagrejnoj rerni na 190 C 15-20 minuta.






Potrbni sastojci za fil:
  • 10 žumanaca
  • 2 cela jajeta
  • 300 g + 50 g šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 650 ml mleka
  • 250 g margarina
  • 250 g putera
  • 50 g šećera u prahu
  • 200 g krupno seckanih prepečenih lešnika (najbolje opet u secku)
  • 200 g suvog grožđa 




 Na pari skuvati 10 žumanaca, 2 cela jajeta i 300 g šećera, koji su prethodno dobro umućeni mikserom. Cela jaja uvek dodajem zbog kvantiteta, pogotovu kada se cela torta premazuje tim filom, ali i zbog mnogo lepše kremste strukture samog fila. Ohladiti ga do kraja.

U mleku skuvati puding sa 50 g šećera. Prekriti providnom folijom da se ne napravi korica i ohladiti do kraja.

Kada se oba fila ohlade, spojiti prvo puding sa prethodno dobro umućenim margarinom, puterom i 50 g prah šećera, dodavajući ga postepeno, a zatim isto tako postepeno dodavati i krem od jaja. Sve lepo sjediniti pa umešati 200 g seckanih, a prethodno prepečnih i oljuštenih lešnika, kao i 200 g suvog grožđa, koje je prethodno odstojalo u vreloj vodi da nabubri (obavezno ocediti suvo grožđe pre nego što ga stavite u fil).

Možete 1/3 fila da ostavite za premazivanje cele torte pre nego što umešate lešnike i suvo grožđe, ja to ne radim, a sada sam samo u tankom sloju premazala selu umućenim krem šlagom od vanile.
Naravno, šlag nije potreban, samo sam je ukrašavala malo špricem, a vi je ukrasite kako želite.







  

Нема коментара:

Постави коментар