петак, 29. септембар 2017.

Mamina ljutenica

U postu Slana, kiselo-ljuta zimnica napisala sam recept za ovaj odličan ajvar, ali i napomenula da ga nikada nisam pravila, već uvek mama. Ee, pa pošto sam sada ove jeseni ja bila ta majstorica, red je i da se pohvalim ☺





Na svim slavljima, slavama, večerama, uvek od svih ajvara, zimnica i salata, prva nestane ljutienica sa stola. I zaista, kao što sam tamo već napisala, ako se nekim slučajem desi da nije poslužena, svi je bez izuzetka traže. Obožavaju je mnogi i žele da je naprave, međutim, neki nemaju strpljenja da je spreme do kraja, odnosno prerano završe njeno kuvanje, pa se dešavalo da ne uspe dobro, pre svega ostane retka.

Za ovu ljutenicu nije potrebno previše vremena za pripremu, ali se baš dugo kuva. Recimo možda i čitavih 7-8 sati... mada to pre svega zavisi od jačine šporeta, zavisi da li vam prska iz šerpe negde u nekoj pomoćnoj postoriji, napolju ili stanu... i od toga koliko ste spremni da stojite pored šerpe mešajući njen sadržaj, a gotova je kada se lepo zgusne, dobije tamnu boju, bordo i količina smese od početne padne na 1/3 otprilike. Ako se ovih saveta pridržavate verujte da će vam sigurno uspeti, pa iskoristite ove poslednje dane lepog vremena dok paradajza još uvek ima.




Potrebni sastojci za količinu koju napravim u jednoj turi:
  • 6 kg očišćenog i neoljiuštenog paradajza
  • ljute papričice po ukusu
  • 800 ml vinskog sirćeta
  • 600 ml ulja
  • 500 g šećera
  • soli po ukusu
Očišćen paradajz, samleti u mašini za meso, secku ili  multipraktiku (ja koristim secko), zajedno sa ljutim papričicama i staviti tako samleven paradajz po mogućstvu u duboku šerpu za zimnicu, dodati odmah sirće i kuvati. 
Ulje dodam na polovini kuvanja, a šećer kada smesa padne na nešto manje od 1/2, jer sa dodavanjem šećera prskanje se pojačava. 
Pri samom kraju dodate soli po ukusu, otprilike kašičicu do dve.

U početku, pošto ima dosta vode i tečnosti, možete kuvati na jačoj vatri, ali kako se smesa zgušnjava tako postepeno idete ka nižoj temperaturi ringle. Na mom šporetu na skali jačine do 9 prvo kuvam na 8, a zatim smanjujem i smanjujem postepeno, zavisi koliko prska i do jačine 4-3.5. Što se više zgušnjava to je potrebno više vremena provoditi pored šerpe i mešati. 

Kada je prvobitna količina spala na 1/3 smese, ljutenica je gotova, pokriti šerpu čistom krpom i ostaviti da se ohladi totalno do sutra najbolje, pa sipati u čiste i suve tegle.

Ja sipam u male tegle i od ove količine ispadnu  4 tegle od 330 g i 2 tegle od po 550 g.
Naravno nešto malo i za degustaciju ☺

Ukus je sjajn, ljutksato-sladak i fantastično odgovara i slaže se uz pečenja i razna mesa ili ribu.






Нема коментара: