петак, 20. октобар 2017.

Letnja salata





Da se razumemo, ovo nije salata u klasničnom smislu, već obrok, doduše bez mesa, ali uvek možete da napravite varijantu i sa njim, tj. da dodate piletinu od juče ili neku kobasicu ili već po svom izboru, odnosno zavisi šta imate u frižideru.
Ja je volim baš ovakvu,  sa svim letnjim ukusima, a kako na pijacama još uvek ima paradajza, eto prilike da nepca još malo uživaju u ovom divnom Miholjskom letu.




Jednostavna je vrlo, nikakva izmišljotina ili novina, ali imala sam želju da je pridruzim mojim kolekcijama salatama-obrocima kao sto je Prolećna salata  ili Cezar salata ili pak Grčka salata (koja nije još uvek postavljena). Prosto takve salate-obroke obožavaam i mogu uvek da ih jedem, a ova je pak najsličnija Grčkoj salati baš zbog nedostatka mesišta ☺



Potrebni sastojci (proizvoljna količina):

  • paradajz, poželjno je više vrsta, ali nije obavezno
  • crveni luk, 1/2 glavice
  • stari hleb
  • malsine
  • feta ili sir po želji
  • origano
  • maslinovo ulje
  • suvi začini po ukusu
  • rukola
  • peršun
  • ljuta papričica
  • limunov sok
  • so, biber

Veoma je jednostavna za pripremanje, jedino je potrebno da se prvo ispeku krutoni, odnosno da se ispeče stari hleb, onako malo rustično kidanjem, a ako volite možete i da isečete hleb u pravilne kockice.



Kada ga uskidam na manje komade i složim u plehu, u jednom redu, malo poprskam maslinovim uljem i začinim solju i suvim začinima po želji (često koristim Kotanyi mediteransku mešavinu začina) i ispečem u rerni dok ne porumeme. Možete i na ringli u tiganju, ja više volim na ovaj način.


Dok se krutoni peku, pripremiti povrće.




Crveni luk iseći na tanka rebarca, posoliti ih, malo izgenjčiti rukom i isprsaki ga sirećetom, može i jabukovim ili limunom. Ostaviti malo da odstoji. Inače često koristim u salatama ukiseljen luk, baš na ovaj način, uz hamburgere je fantastičan.

Naseći paradajz, oprati rukolu, naseckati peršun, ljutu papričicu, masline (ako volite i po izboru, ja ih na slikama nisam imala), sve izmešati nežno, dodati prohlađene krutone, isceđen luk na rebarca, začiniti maslinovim uljem, limunom, solju (pazite feta je slana) i biberom, po ukusu, a odozgo staviti fetu ili je izmrviti, pa izmešati sve zajedno, samo pažljivo da se ne  izgnječi mnogo sir. 


Mogla bih da je jedem uvek.

Нема коментара: