субота, 09. децембар 2017.

Prolećne rolnice

Odmah da vam kažem da su bez mesa i  da ih ovakve najviše volim. I da su fenomenalne.
Ko je izmislio termin Comfort food ili već čuvenu hranu za utehu... sigurno je ovako nešto baš imao na umu :))
Divne, pune ukusa i ono što je najvažnije svi sastojci se mogu pronaći kod nas, nema više jurnjave kod Kineza ili molbe upućene ovima koji odlaze u Mađarsku. I baš sam srećna ♥♥♥









Volela bih jako da putujem po Aziji, Tajlandu recimo najviše, samo zbog njihove hrane. Sve mi se sviđa ☺





Potrebno je:
  • 50 g pirinčanih staklenih rezanaca (vermicelli noodles)
  • 50 g šitake pečuraka 
  • 200 g kineskog kupusa
  • 2 srednje šargarepe
  • 2-3 mlada luka (može jedan manji praziluk)
  • malo crvene čili papričice, količina po izboru i želji
  • veza korijandera (ko ga ne voli, onda peršun)
  • 3 kašike tostiranog kikirikija
  • 1 komad đumbira, veličine palca
  • 75 g klica pasulja ili mahunarki (možete gotove da kupite, a možete i sami da ih proklijate)
  • 20 ml susamovog ulja
  • 3 kašike soja sosa
  • 3 kašike sosa od ostriga (oyster sauce)
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašičica mešavine pet začina (recept sledi ispod)
  • ulje od kikirikaija za prženje ili neko drugo biljno ulje
  • pirinčane korice za prolećene rolnice (ako se ne varam potrošila sam ih 15, ali u pakovanjima ih ima uvek više)

Thai ljuto-slatki sos, pirinčani rezanci (vermicelli noodles), klice od pasulja (bean sprouts) i korice od pirinča

Prvo sam napravila mešavinu od pet kineskih začina, okosnicu i možda glavni pečat kineske, tajvanske pa i same azijske kuhinje. Ima nekoliko varijanti, bez previše oscilacija u kombinovanju samih začina, ali u zavisnosti od toga koji sastojak prevagne nad ostalima u količini, dobiju se te neke razlike u ukusu. Ja koristim i pravim ovu mešavinu na sledeći način:
  • 8 zvezdastih anisa
  • 2 kašičice sečuanskog bibera (ovoga puta koristila sam Kotanyi šareni biber i sasvim malo đumbira u prahu)
  • 1/2 kašičice samlevenog karanfilića
  • 1 kašika samlevenog kineskog cimeta
  • 1 kašika samlevenog semena komorača


Samleti u mlinu karanfilić, cimet i komorač.
U suvom tiganju tostirati na srednjoj temperaturi 2 kašiice bibera oko 3 minuta. Samleti ga u mlinu, zajedno sa zvezdastim anisom. 
Dodati i preostala tri samlevena začina, zajedno sa pola kašičice mlevenog đumbira i sve još jednom kratko u mlinu sjediniti u fini prah. Sipati u teglicu i hermetički zatvoriti. Ova mešavina se koristi za mnoge vrste mesa, živinsko pogotovu, za variva, prženu hranu ili soseve. Sečuanski i ovaj biber koji mi koristimo nije isti, osim što su ljutkasti, ali dodala sam i malo đumbira sa ovim šarenim.




Sledeći korak je priprema i seckanje povrća, ali pre toga odraditi još dve stvari.

Pirinčane rezance staviti u činiju i preliti sa vrelom vodom, ostaviti jedan minut da omekšaju. Ocediti ih i ostaviti sa strane.

Tostirati kikiriki.


Zatim iseckati povrće:
  • kineski kupus na tanke trakice
  • šargarepu na tanke štapiće
  • mlad luk  na tanke trakice
  • narendati đumbir
  • usitniti čili papričicu
  • peršun malo krupnije
  • šitake na tanke listiće
Sve staviti u veliku činiju, pa dodati rezance, kikiriki, susamovo ulje, klice, soja sos, sos od ostriga, kao i pola kašičice mešavine začina. Naravno možete dodati i više začina, ali za početak bolje manje, pa probajte, a ako mislite da bi trebalo da bude pikantnije, ako vam se dopada, vi slobodno dodajte još malo. Sve lepo izmešati.


Pre nego što počnete da stavljate povrće na korice, procedite ga, jer dok obavljate sledeće pipreme, odsotjati i malo pustiti tečnost, a nju sačuvajte za sos.

U čaši razmutiti sa malo vode jednu kašiku gustina. Ovo će vam služiti da premažete ivice korica da bi se zalepile, kako se ne bi rasturilo povrće.

Svaku koricu provući kroz vruću vodu, nikako ne vrelu, jer će vam se rasapasti i pocepati. Sud ili činija mora biti dovoljno veliki, ali i ako nije, prvo provucite jedan deo korice, a zatim i onaj drugi deo. Pažljivo je raširite i sipate malo fila, može i do 2 kašike, premažete ivice razmućenim gustinom i uvijete u čvrstu rolnicu, kao sarmicu, samo malo dužu. Polako i bez straha ☺


Pržiti rolnice u vrelom ulju u malim serijama, da se ne bi ulje previše ohladilo, a rolnice postale premasne. Čim porumene sa jedne strane okrenete drugu, izvadite ih i stavite na ubrus da upije višak masnoće. 

Služite sa omiljenim sosevima, ja sam sa sledećim:





  • Zeleni: soja sos + sok od povrća + iseckan peršun ili mladi luk
  • Crveni: Thai slatko ljuti sos sa gornje slike ili po vašem izboru ljuti kečap ili neki već vaš sos 








Ovo je inače osnovni recept za vegetarijanske rolnice Džejmija Olivera, tačnije sastojci i njihove količine, koje on koristi u svojim. 
Vrede truda, božanstevne su!



2 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala i Vama mnogo ☺
      Inače nisam nigde to pomenula, moram da ispravim, ovo je osnovni recept Džejmija O. odnosno sastojci koje on koristi u svojim vegetarijanskim rolnicama, dok je mešavina pet začina moja, koju odavno upotrebljavam kada napravim izlete po azijskoj kuhinji ☺

      Избриши