петак, 15. јун 2018.

Khachapuri - Hačapuri

Ovo divno i preukusno tradicionalno gruzijsko jelo sasvim je slučajno našlo put do moje trpeze i mogu vam reći da mi se ta slučajnost baš dopala. Testo punjeno sirom i jajima...mmm ne možete da pogrešite, bolje je čak i od mnogih kiflica sa sirom. Toplo je fenomenalno, ali i hladno podjednako ukusno.


Naravno u Gruziji verovatno koliko ima oblasti toliko i različitih podvrsta Hačapurija, a kako ovde nemamo gruzijski sir pre svega, došla sam na ideju da eksperimentišem i sa drugim sastojcima, tj. punjenjima i svi su izvrsni, na svoj način. 

Sočno, meko, preukusno... na prvi pogled samo izgleda da ima možda malo posla ovde, ali u suštini to je ipak varka koja se u svakom slučaju ispalti ☺





Potrebni sastojci za testo:

  • oko 600 g (i manje) mekog belog brašna tip 400
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 240 ml tople vode
  • 120 ml toplog mleka
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike maslinog ulja
Umesiti srednje tvrdo testo od svih gore navedenih sastojka. Potrebno ga je baš dobro umesiti, ručno oko 8 minuta, u multipraktiku sigurno je dovoljno pola tog vremena.

 Brašno pažljivo dodavati, potrebno vam je manje od 600 g, ali kako se jedno te isto brašno različito ponaša u zavisnosti od njegove svežine ili u zavisnosti kakvi su spojni uslovi, uvek stavim manju količinu, pa postepeno dodajem po potrebi. Tako da ovde odmah uzmem 500g na ovu količinu tečnosti, a ostalo koliko je neophodno. Treba imati na umu da u ukupnu količinu brašna ide i onaj deo koji je potreban da se pobrašni radna površina.

Kada testo udvostruči svoju zapreminu, dobije se oko 950 g težine i obično ga podelim na 8 lotica po 120 g +/- Možete i veće napraviti, ali ova veličina je sasvim dovoljna za jednu porciju.







Dok testo raste, napraviti punjenje od sira.


Potrebni sastojci za mešavinu od sira, po 200 g: 
  • feta sira
  • čedar sira
  • mocarele
  • 1 jaje
  • ili sir po želji 
Sve narendati, izgnječiti i izmešati, ostaviti sa strane.
Umesto jajeta možete smesu povezati i pavlakom samo. Meni je lepše kada se doda  jaje.




Potrebno je još:

  • 30g putera
  • 1 čen belog luka
Rastopiti puter, izgnječiti jedan čen belog luka, promešati i ostaviti sa strane.











Svaku lopticu testa razvući malo oklagijom, malo više rukama, u neki ovalan oblik recimo, 
pa premazati puterom sa belim lukom i sipati sir na razvučenu koru, ali da ostanu ivice slobodne i prazne.







Uviti jednom do dvaput prvo ivice po dužoj strani, a zatim samo spojiti sa strane, kao na gornjim slikama.









Poređati ćamčiće u plehu koji je obložen papirom za pečenje, staviti odozgo još malo narendane mocarele i čedra, pa ostaviti još koji minut da naraste. Premazati ivice rastopljenim puterom sa belim lukom i peći na 180-200 C (najbolje poznajete svoju rernu) nekih 20ak minuta. 
Nakon toga izvadite pleh, malo nožem po ivicama provučete, pravite ovako malo više mesta u čamčiću, a i sir pogurate ispod ivice i stavite žumance, nije potrebno belance, no možete ako želite. Ja ostavim i malo od belanceta, ne odbacim ga celog kao što odvajam za kolače recimo.






I pečem još neka 3-4 minuta. Poželjno je da se žumance ne prepeče.

Pospete odozgo malo sveže mlevenim biberom, seckanim mladim lukom ili peršunom i uživate ☺  




I naravno jaje niste u obavezi da dodajete.



 A onda dolaze na red i ti moji eksperimenti.

Punila sam testo mlevenim mesom, odnosno nekim sličnim sosom kao što je Bolonjeze, samo sa mnogo manje paradjaz soka i sa pečurkama.






Sa mlevenim mesom: propržila sam mlad crni luk, dodala meso, začine, majkinu dušicu, origano, sušeni paradajz (njega veoma često korisitm kada i paradajz sok, daje neku slatkoću jelu), malo paradajz pirea, malo crnog vina i vrlo malo paradajz soka, čisto da poveže masu.




Sa pečurkama: propržiti sitno seckanu pančetu da porumeni, izvaditi, u istoj masnoći propržiti sitno seckanog crnog mladog luka, 2 čena belog, pa kada omekša dodati seckane pečurke po želji: šampinjone, smeđe, šumske, bukovače, sušene pa hidridane prethodno, mešavine ili samo jednu vrstu, dodati  malo belog vina, začiniti i kada ispari tečnost, dodati komadiće pančete.





Napomena: ako punite ove čamčiće i nekim drugim sastojcijma, a ne samo sirnim punjenjem, onda vam je naravno potrebna manja količina sira, pa recimo za 4 čamčića dovoljno je po 100g od svakog sira, sa 1 jajetom naravno, da poveže smesu ili malo pavlake.

1 коментар:

katin špajz је рекао...

Ovo divno izgleda i liči da je veoma ukusno. Baš mi se sviđa.