уторак, 16. јул 2013.

Voćne mrvice

Znate onaj osećaj koji imate da nešto vredi i da je dobro, ma da je odlično, ali nikako da se u to i lično uverite? E, tako sam i ja sa ovim slatkišem. Znam da je brz, da je ukusan, da nije skup... ali eto nikako da dođe na red... sve dok... u kuću nisu ušle  super kisele kupine. ☺☺
Da, da, super kisele kupine, sa kojima apsolutno nisam znala šta da radim osim da napravim nešto. 



Kupinama jednostavno nisam mogla da  odolim kada sam ih videla na pijaci, prosto nisam, a  znala sam da su kisele. Ali  volim kupine pogotovu što me vraćaju u one rane tinejdžerske dane, kada su moji, pored svog posla koji su obavljali... imali i kupinjar, u vreme kada sam ustajala u cik zore da ih beremo, a kako zapravo nikakavo rano ustajanje nije bilo dovoljano da se ta količina ubere dok zvezda ne upeče... eh.. u ono neko bezbrižno vreme kada je sve imalo miris, a dom divan vrt i baštu. Ah sećanja, uspomene na čarobno detinjstvo i ranu mladost... ♥



Ukratko: slatkiš je izvanredan i mogu slobodno da kažem da nadmašuje i neke torte. Za ove vrućine, perfektan.






Potrebno je:


  • 245 g brašna
  • 125 g putera
  • prstohvat soli
  • 110 g smeđeg šećera
  • 600 g mešanog voća (koristila sam 2 jabuke, kupine, maline i borovnice)
  • 4 kašike šećera
  • malo  krupno samlevenih lešnika
  • sladoled po izboru (nekako se vanila ipak najviše uklapa)
  • začini po želji i ukusu (ja ih ovoga puta  nisam stavljala): malo cimeta, suvog đumbira, mlevenog kardamona


Prvo napravite mrvice.
U brašno stavite prstohvat soli i šećer, promešate malo rukama, pa dodate puter sa sobne temperature. Možete sve ovo da radite mikserom ili u multipraktiku, ali mnogo je interesantnije muljanje po smesi  rukama, dok  ne dobije mrvičastu strukturu. :))) 

Kada napavite mrvice, očistite voće, ako je potrebno, isečete na manje komade-kocke (kao što sam ja jabuke recimo, pre toga oljuštila), šumsko voće nije potrebno seckati, pospete sa 4 kašike šećera, a odozgo raspodelite mrvice. Preko stavite i lešnike, ako želite, koje ste prethodno usitnili (stavila u kesu, najbolje onu Fino sa zipom, jača je ili u krpu i izlupala ih malo čekićem za meso.. očas posla), ali dodate ih na pola pečenja (posle 15 minuta), da vam ne bi zagoreli.



Pečete oko 30 minuta na 200 C ili dok ne porumene mrvice, odnosno dok se mehurići voća ne probiju krouz mrvice na površinu.
I najbolje dolazi na kraju... jede se  odmah, najbolje sa sladoledom od vanile. ♥







4 коментара:

Mirjana је рекао...

Bas volim crumble, i slazem se, ume biti bolji i od neke torte. A kucica je preslatka, po mom ukusu...niska u zelenilu, sa tremom...uzivancija...Pozdrav!

Anja је рекао...

Joj mljac, jedan od meni omiljenih deserata, luda sam za pečenim vrućim voćem u kombinaciji sa sladoledom! :)))

pekarica-suzyca.blogspot.com је рекао...

Crumble je odličan dezert, i za leto i za zimu! A kuća i dvorište prelepi, svaka čast!
Ujedno, ako želite da se igrate, ovo je moja pozivnica, a pravila su ovde:
http://pekarica-suzyca.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju.html
Pozz, Suzana

vela је рекао...

Pravila sam jednom, prije 10ak godina, sa jabukama i nije na mene ostavio neki utisak. E sad, bobičasto voće i sladoled je sasvim druga priča, moram ponovo da probam, ukusi se vremenom mjenjaju.
Predložila sam te za igricu, ništa komplikovano, pa kad nađeš vremena http://kradljivacrecepataiideja.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju.html.