Sa brusketama nikada nećete pogrešiti, brzo se prave od onoga što pre svega imate u frižideru ili špajzu ☺ relativno lagani i ukusni zalogaji pogotovu kada društvo iznenada dođe, a kombinacija ima na pretek. Mada su oni meni sjajni i kao zamena za obrok.
Predstaviću vam samo neke koje su bile na meniju ovog leta.
Osnovni premaz pre nego što zapečem hleb je uvek izgnječen beli luk sa malo soli i pomešan sa maslinovim uljem. Svako parče hleba bogato premažem sa ovom smesom i zapečem, a količina belog luka, odnosno maslinovog ulja zavisi od toga koliko kriški pečete, jako je samo važno da hleb ne zagori, znači na nižoj temperaturi rerne oko 170 C peku se tek da postanu hrskavi komadi. Sve ostalo je čista improvizacija, sadržina frižidera i ostave ili trenutna želja, odnosno nabavka željenih sastojaka.
Međutim, koliko god one bile zahvalne zbog nekih eventualnih ostataka, koji fino mogu da se iskoriste, volim da se potrudim oko njihovog spremanja. Tako sam za ove Bruskete 1 sporo pekla u rerni čeri paradajzčiće sa balzamiko sirćetom.
Ovde sam iskoristila pica sos koji uvek pravim, za picu naravno :) i koji kada mi ostane, a uglavnom ostane, sipam u teglicu i stavim u frižider, a vrlo brzo nađe neku namenu u drugom jelu.
Znači preko brusketa stavila sam po kašiku pica sosa, malo mocarele i dok je još topla rerna od pečenja vratila bruskete da se samo malo mocarela otopi, izvadila ih i odozgo stavila sveže listiće bosiljka.
Za ove bruskete iskoristila sam salatu (predjelo) od tunjvine, praziluka i tostiranih oraha a odozgo na nekim stavila ukuseljene kolutove crvenog luka, a negde crvenu ljutu papričicu.
Za ove Bruskete 4 u vatrostalnoj-keramičkoj činiji ispekla sam čeri paradajz, crne masline i feta sir, koje sam začinila maslinovim uljem i suvim origanom, majkinom dušicom sve izmešala i pekla 30 min na 180C. Iz maslina izvadite koštice, tako što svaku pritisnete širokom stranom noža...veoma jednostavno.
Bruskete sam ukrasila listićima svežeg bosiljka.
Predstaviću vam samo neke koje su bile na meniju ovog leta.
Osnovni premaz pre nego što zapečem hleb je uvek izgnječen beli luk sa malo soli i pomešan sa maslinovim uljem. Svako parče hleba bogato premažem sa ovom smesom i zapečem, a količina belog luka, odnosno maslinovog ulja zavisi od toga koliko kriški pečete, jako je samo važno da hleb ne zagori, znači na nižoj temperaturi rerne oko 170 C peku se tek da postanu hrskavi komadi. Sve ostalo je čista improvizacija, sadržina frižidera i ostave ili trenutna želja, odnosno nabavka željenih sastojaka.
Bruskete 1 sa sirnim namazom i sporo pečenim čeri paradajzom
Potrebno je:
- paradajz čeri, više sorti ili po želji
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- so, biber
- kašiica šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
Peku na 170 C oko 1 sat. Ovim dužim pečenjem, na nižoj T čeri je zaista preukusan, a balzamiko daje poseban ukus. Isprobala sam i varijantu sa bržim pečenjem i mogu vam reći da je ovaj slow način mnogo intezivniji i slađi.
A potrebno je još:
A potrebno je još:
- sirni namaz (krem sir ili neki omiljeni sir, malo razblažen i omekšan sa kašikom kisela pavlake, zbog lakšeg razmazivanja po hlebu)
- iseckan zeleni začin po ukusu koji se umeša u sir (vlašac - u ovom slučaju ili peršun...)
- pršuta (opcija)
Na preprečene bruskete namažete sirni namaz, stavite pršutu, pa ispečeni čeri sa malo soka u kome se krčako (ovo je bogatija varijanta).... ili stavite samo sir i čeri, bez pršute.
Preukusno.
Preukusno.
Bruskete 2 sa pica sosom, mocarelom i bosiljkom
Ovde sam iskoristila pica sos koji uvek pravim, za picu naravno :) i koji kada mi ostane, a uglavnom ostane, sipam u teglicu i stavim u frižider, a vrlo brzo nađe neku namenu u drugom jelu.
Znači preko brusketa stavila sam po kašiku pica sosa, malo mocarele i dok je još topla rerna od pečenja vratila bruskete da se samo malo mocarela otopi, izvadila ih i odozgo stavila sveže listiće bosiljka.
Potrebno je:
- pica sos (beli luk, svež paradajz ili pelat iz konzerve, začini suvi i sveži, biber, so...)
- mocarela
- svež bosiljak
Bruskete 1 sa sirnim namazom, pršutom i pečenim čerijem i Bruskete 2 sa pica sosom, mocarelom i bosiljkom |
Bruskete 3 sa posnom salatom od tunjevine, praziluka i tostiranih oraha
Za ove bruskete iskoristila sam salatu (predjelo) od tunjvine, praziluka i tostiranih oraha a odozgo na nekim stavila ukuseljene kolutove crvenog luka, a negde crvenu ljutu papričicu.
Potrebno je:
- za salatu (konzerve tunjevine, praziluk, seckani tostirani orasi)
- ukiseljeni kolutovi crvenog luka (iseći luk na tanke kolutove, staviti ih u činiju, sipati preko 1 kašiku sirćeta i ostaviti malo da omekšaju)
- crvena ljuta papričica
Bruskete 4 sa pečenom fetom, čeri paradajzom i crnim maslinama
Bruskete 4 sa pečenom fetom, maslinama i čerijem i Bruskete 3 sa salatom od tunjevine i ljutom papričicom |
Potrebno je:
- feta sir
- čeri paradajz
- crne masline
- biber
- malsinovo ulje
- suvi origano
- svež bosiljak
- sveža majkina dušica
Ovo je dobra varijanta i zamena za lagan letnji obrok, još samo da ubacite komadiće nekog omiljenog hleba (iskidane rukom), koji će biti fantastičnog ukusa kada pokupe sve sokove u toku pečenja, dodate još neke sveže začine, origano ili bosiljak i ispečete.
Bruskete sam ukrasila listićima svežeg bosiljka.
Bruskete 5 sa dimljenim lososom, krem sirom, kaprima i crnim susamom
Potrebno je:
- pakovanje fileta dimljenog lososa
- kapar
- krem sir (ili sirni namaz)
- vlašac ili peršun
- crni susam
- rukola
- limun
Bruskete premažete krem sirom, sirnim namazom ili omiljenim sirom u kome je izmešan i sitno iseckan vlašac ili peršun, stavite komad fileta dimljenog lososa (zavisi koliko je parče hleba), pospete crni susam, stavite nekoliko kapra, jedan listić rukole i odozgo nekoliko kapi limunovog soka i maslonovog ulja. Kriške limuna služite sa brusketama.
1 коментар:
Merhabalar, hepsi birbirinden muhteşem olmuş ayrıca ne kadar leziz ve iştah açıcı görünüyorlar. Ellerinize sağlık.
Saygılar.
Постави коментар