Jednostavna starinska poslastica sa malim izmenama, da ne kažem dodacima, čisto da razbijem dosadu i monotoniju. ☺
Sutlijaš se sigurno pravi u svakoj kući, ja bar ne znam ni jednu gde se to ne radi, s tim što sam relativno skoro saznala i videla da mnoge domaćice prvo pirinač kuvaju u vodi. Moram da priznam da sam bila iznenađena, a pogotovu što ni jedna nije uspela da mi objasni zbog čega to radi. Baka i mama su uvek kuvale pirinač samo u mleku, sa šećerom i cimetom ko voli.. i to je sve. Ja mu dodam kockicu putera na kraju zbog te kremaste stukture i sjaja, ali i to je čist višak.
Međutim, ovo sada je samo malo skretanje, jer iako nisu uvek sve promene dobre, potrebne su nam povremeno. ☺
Može i bez badema, ali sa višnjama je preukusno i totalno drugačije.
Sutlijaš se sigurno pravi u svakoj kući, ja bar ne znam ni jednu gde se to ne radi, s tim što sam relativno skoro saznala i videla da mnoge domaćice prvo pirinač kuvaju u vodi. Moram da priznam da sam bila iznenađena, a pogotovu što ni jedna nije uspela da mi objasni zbog čega to radi. Baka i mama su uvek kuvale pirinač samo u mleku, sa šećerom i cimetom ko voli.. i to je sve. Ja mu dodam kockicu putera na kraju zbog te kremaste stukture i sjaja, ali i to je čist višak.
Međutim, ovo sada je samo malo skretanje, jer iako nisu uvek sve promene dobre, potrebne su nam povremeno. ☺
Sastojci za sutlijaš:
- pirinač kočanski puna šolja od 300 ml
- mleko oko 1.5 l
- šećer po ukusu
- blanširani bademi (opciono)
Proizvoljne su količine, nikada ih ne merim, samo je neophodno imati mleko za svaki slučaj malo više, jer njegov utrošak zavisi od vrste pirinča.
Pirinač i litar mleka stavim u šerpu sa debljim dnom i na malo jačoj vatri sačekam da prostruji, stalno mešajući, a onda smanjim na minimum, uz povremeno mešanje. Ostatak mleka dodajem po potrebi i pomalo.
Šećer stavljam na kraju, a činjnica da će morati još malo da se kuva, jer kada se šećer otopi razvodni se, ali kada se šećer doda odmah veća je šansa da sutlijaš zagori.
I volim kada je kermast, kada nije prevše suv, tako doziram mleko postepeno.
Kada je sutlijaš skuvan, sipam u činijice i stavim, odnosno raspodelim (unutra zabodem) po nekoliko blanširanih badema.
Sastojci za sos od višanja:
- 500 g višanja
- 100 g šećera
- 250 ml vode
- sok od jednog limuna
- kašika gustina
Stavim sve sastojke u šerpu, kuvam 15ak minuta na slabijoj temperaturi, pa na kraju umešam gustin rastvoren sa malo vode. Pustim još koji minut da se skuva i serviram.
Može i bez badema, ali sa višnjama je preukusno i totalno drugačije.
2 коментара:
Obožavam sutlijas!! Još u kombinaciji sa višnjama ili cimetom..mmm.. Potpuno se slažem sa kuvanjem isključivo u mleku- treba ga vise paziti ali vredi. Svaka čast za recept!
Nije loše ponekad napraviti neki iskorak u stranu, a nekako mi je to u kulinarstvu najprirodnije, da ne govorim da je ova kombinacija odlična. Hvala Ana puno na lepim rečima! ☺
Постави коментар