Ovo je zapravo Bomba torta od moje kume, za koju mi je dala recept jako, jako davno, mada se malo razlikuje od nekih koje sam jela...s tim što sam napravila male izmene. Ne znam šta je to što me tera da svaki recept bar malo izmenim, iako to ne radim svaki put, pogotovu kada postignem ukus koji mi najviše odgovara :)
Potrebni sastojci:
- za koricu:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlevene Plazme
- 10 kašika mlevenih oraha
- za fil:
- 6 žumanaca
- 1 celo jaje
- 8 kašika kristal šećera
- 8 kašika šećera u prahu
- 220 g samlevene Plazme
- 220 g samlevenih oraha
- 220 ml gaziranog soka od pomorandže
- 100 g crne čokolade
- 125 g putera
- 125 g margarina
- i još:
- 200 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
- 3 kesice šlaga od čokolade
- mleko i eventualno šećer za šlag, ako volite slađe
Obložiti pleh dimenzije 25x35 cm papirom za pečenje.
Umutite belanca i šećer u čvrst šam, pa varjačom umešati samlevenu Plazmu i orahe.
Peći oko 20 minuta na 190C. Ostaviti da se ohladi na rešetki za kolače.
U kuminom receptu koriste se živa žumanca za fil, ali kako poslednjih godina imam strašnu averziju prema živim jajima, tako nažalost ni majonez više ne pravim :(((, u fil sam stavila žumanca kuvana na pari. Uvek u krem od žumanaca, koje kuvam na pari, dodam i jedno celo jaje. Nekako mi je tada ovaj fil lepši, kremastiji, a i ima ga malo više.
Dakle, 6 žumanaca i jedno celo jaje, sa 8 kašika kristal šećera, muteći mikserom skuvati kratko na pari, oko 5 minuta, koliko da se termički obrade. Ostaviti da se ohladi do kraja.
Samleti orahe i Plazmu, dodati gazirani sok od pomorandže, pa sjediniti sa ohlađenim kremom od jaja. Posebno umutiti puter i margarin sa 8 kašika šećera u prahu, pa izmešati sve sastojke zajedno.
Smesu podeliti na dva dela, pa u jedan dodati 100 g rastopljene čokolade.
Sledi još jedan dodatak koji sa napravila u odnosu na kumin recept, a to je premazivanje korice čokoladom.
Znači rastopiti na slaboj vatri ili na pari još 200 g crne čokolade i dodati 2 joj kašike ulja. Sve lepo izmešati da se dobije sjajna i kompaktna smesa.
Ovom rastopljenom čokoladom premazati koricu.
Kada se čokolada ohladi i stegne, premazati preko nje svetliji fil, pa preko tamniji, a odozgo ukrasiti sa šlagom od čokolade.
P.S. Ovo kocke u naslovu nemojte shvatiti doslovno, više je bilo za slikanje. :)
U svakom slučaju ako su kocke onda neka su male, jer je torta dosta jaka. :)
Jako, jako fin kolačić :) Sviđa mi se što si premazala biskvit čokoladom (jako volim takve skrivene dodatke u kolačima) i moram priznati da i ja uvijek jaja kuham na pari. Pogotovo ako će jesti više ljudi,uvijek je tako sigurnije. Već dugo nisam jela sirova, a tada moram biti 100% sigurna da su svježa, stara možda dan-dva.
ОдговориИзбриши:)