среда, 10. јул 2013.

Pašteta od patlidžana

Znam da postoje razne varijante namaza ili pašteta od plavog paradajza i ne mogu da vam kažem da mi je ova najomiljenija i to samo iz jednog razloga ... prekalorična je, ali samim tim i  najukusnija. Moji je mnogo vole, a ja sebi ponekad spremim onu najposniju varijantu... ispečem patlidžan na roštilju sa belim lukom i maslinovim uljem. Mljac.


Ispod činije je daska, a ispod nje stakleni sto u kome se ogledali oblaci. Baš neobično i sasvim slučajno. :)




Jedva sam dočekla da se patlidžan pojavi na pijaci, tako da će se od sada nalaziti možda i prečesto na trpezi.




Potrebno je:


  • 2-3 srednja patlidžana oko 600-700g
  • 4 kuvana jaja
  • 3 čena belog luka ili po ukusu
  • peršun
  • sok od 1/2 limuna
  • so, biber
  • 200 ml majoneza

Patlidžan obično ispečem, jer mi je tako mnogo ukusniji. Možete na roštilju ili u rerni (prvo ga izbodete viljuškom ili nožem na nekoliko mesta da ne bi eksplodirao), a možete, ako vam je zgodnije, da ga prodinstate na malo ulja, prethodno očišćenog, oljuštenog i isečenog na kockice.
Kako god odlučite, morate malo višak vode da iscedite, mada kada ga pečem to radim veoma malo, samo odbacim onu tečnost koja se poajvila u činiji kada ga oljuštim, ne cedim sam patlidžan, jer volim jako taj ukus, dok dinstan sam po sebi upije vodu, pa bi valjalo blago ga  pritisnuti viljuškom recimo (veoma blago). U samom ukusu ne remeti mnogo, ali nije dovoljno čvrsta smesa na kraju, ukoliko ima mnogo tečnosti.

Dok vam se patlidžan termički obrađuje, skuvate jaja.
Oljušten, odnosno malo proceđen patlidžan stavite u neku činiju, dodate jaja isečena na četvrtine, izgnječen beli luk,  naseckan peršun i sve začinite.



Potom smesu sjedinite i usitnite štapnim mikserom.

Tada dodate limunov sok i umešate majonez. Ukoliko nije dovoljno slano, dodate još malo soli i dobro ohladite.





4 коментара: