Proći će leto dok postavim sve recepte iz ovog po meni najlepšeg doba. Stiže jesen. :(
Bećarac ili sataraš? Kod mojih se zvao malo ovako, malo onako, a jedino razlikovao po tome da li sadrži jaja ili ne, a vidim da je kod nekih drugačije i da se najčešće pominje razlika u korišćenju pirinča. Kako meni to već liči na đuveč, držim se ovih naziva, zapravo bećar paprikaš ili bećarac mi je ustaljen naziv. Klot, jer nema jaja.
Verovatno omiljeno u većini domova kada dođe leto, odnosno sezona paradajza i paprike.
Sprema se brzo, nasecka luk, paprika, na kraju paradajz, dostupne namirnice svima, začini po želji, uliju umućena jaja i zapeče sa njima ili bez njih i gotov ručak.
Naravno, kod mojih kada već u njemu nema jaja, neophodno je meso, nije obavezno, ali je preporučljivo. :))) Obično spremam male batačiće sa raznim začinima ili marinadama.
Bećarac sa kari batačićima |
Potrebni sastojci za bećarac:
- maslinovo ulje
- crveni luk
- crvena i zelena paprika
- ljute papričice po želji
- paradajz, poželjen zreo i mekan
- so, biber
- 3-4 čena belog luka
- suvi samleveni začini tipa Kotanyi italijanska mešavina (ili provansalska)
Svi su sastojci proizvoljni, bar kod mene, zavisi koje ukuse više volite (mojoj drugarici smeta kiselina paradajza, tako da stavi bukvalno jedan), a i koje začine, više ljuto ili manje ili više belog luka.
Trebalo bi prvo da izdinstate luk isečen na rebarca, jedno 4 veća crvena luka i kada postane staklast doda se ignječen beli luk i paprika isečena na trakice (očistim je od peteljki i semenki, presečem po dužini na pola, pa po širini sečem na žilijen); zatim dodam ljute papričice sitno iseckane, kao i samlevene suve začine tipa Kotanyi italijanska mešavina.
Kada paprika pusti vodu, a ove sadašnje mesnate baš je sadrže puno, dodam isečen paradajz zavisno od njegove veličine, ali na 1/8 recimo.
I to se sve dugo krčka, na srednjoj temperaturi, pazeći da ne ispari voda, jer će zagoreti, dok povrće potpuno ne omekša. Pred kraj začinom do kraja, ako nije slano, dodam mleven biber i uz svež neki fini hleb umačem u bećarac... uf, ništa slađe.
A za moje muškarce evo i mesa.
Medeni batačići
Batačiće držim minimum jedan sat u marinadi, još bolje preko noći, pa ih ispečem u rerni.
Za medene batačiće potrebno je:
- 14 bataćića (u pakovanju ih je obično 7 komada)
- 3 kašike meda
- 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 3 čena izgnječenog belog luka
- 3 kašičice Dižon senfa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 šake mešavine svežih začina: ruzmarina, majkine dušice i limunove trave
- so, biber
- malo crvene čili papričice, sitno iseckane
U dublju posudu sipati med i oba sirćeta i mešati dok se med ne rastvori, dodati senf, izgnječen beli luk, ulje, čili papričicu, sitno iseckane sveže začine, mleveni suvi začini, so i biber.
Sve dobro promešati, pa ubaciti batačiće, dobro ih uvaljati u marinadu, najbolje rukama, da se sa svih strana oblože. Preporučujem da ih ostavite preko noći na hladnom ili ih držati u marinadi minimum jedan sat, uz povremeno prevrtanje.
Peći ih na 200 C i okretati povremeno.
Marinadu prokuvati 4-5 minuta, procediti i malo zgusnutim sosom preliti pečene batačiće.
Bećarac sa kari batačićima |
Pominjane kari batačiće izdinstam ili ispečem sa dosta kurkume, kari praha i malo aleve.
Njami njami/dvne kombinacije.tako se i od jednostavnih sstojaka kao sto su nam pileci bataci mogu napravite pravekulinarske bajke;)
ОдговориИзбришиOlja,zelim d ate pitamnesto ali ne vidim tvoj e mail?
Klikneš na ovu treću ikonicu (prvu u nizu - pošalji ovo e-poštom), u ovom iznad zelenom pravougaoniku, mislim da je tu i mail. U svakom slučaju glasi: olja.milosavljevic@gmail.com
Избриши