недеља, 30. новембар 2014.
недеља, 19. октобар 2014.
Keks torta
Ništa novo što već možda ne znate ili niste probale(i), a kako sam kombinovala čak i sa različitim keksom, ali uglavnom sa jednim kremom i po pravilu je to bio čokoladni krem a la Reform torta, u poslednje vreme pravim dvobojnu Keks tortu, jer mi se takva više dopada i vizuelno, a i deluje raskošnije. Najiskrenije moram da je postavim pre svega zbog sebe, jer je pravim napamet, odnosno izmišljam i dodajem svašta, pa imam blagu zbrku. Ovako sve zapisano, ukus je proveren i valja ga sačuvati.
среда, 17. септембар 2014.
Medena svinjetina a la Đenaro
Drage moje, dragi moji... tu sam, živa, umorna, nedovoljno usoljena i iznervirana. ☻☺
Umorna jer nikada kraja radovima u ovom malom stanu.
Nedovoljno usoljena.... kratko traje taj morski odmor :((( sećam se kada sam i preko 20 dana ostajala na moru...eh.. stara dobra vremena.
A iznervirana... imam od proleća problema sa računarom i ni serviser u okolini (ko velim brže će on), a ni ovlašćeni servis 25 km od kuće nisu bili u stanju da ga poprave, odnosno ustanovili su različite kvarove, koji otklanjanjem naravno nisu i rešili problem.
Uf!
Iz tih razloga nisam ni bila u situaciji da postavljam ovde neke fine stvari, koje će vam se nadam se dopasti, jer i laptop ima neku svoju problematiku.. i tako...
...no...
....dosta kukanja, da pređemo na nešto lepo, ukusno i sočno.
Za ovaj recept koji je isproban više puta u poslednjih godinu dana (a to pre svega znači da su ukućani oduševljeni), dobla sam ideju od Đenara Kontalda (Gennaro Contaldo). Recept je preživeo neke izmene, ali verujem da je to ipak taj ukus.
I naravno... nećete se pokajati. ☺
Umorna jer nikada kraja radovima u ovom malom stanu.
Nedovoljno usoljena.... kratko traje taj morski odmor :((( sećam se kada sam i preko 20 dana ostajala na moru...eh.. stara dobra vremena.
A iznervirana... imam od proleća problema sa računarom i ni serviser u okolini (ko velim brže će on), a ni ovlašćeni servis 25 km od kuće nisu bili u stanju da ga poprave, odnosno ustanovili su različite kvarove, koji otklanjanjem naravno nisu i rešili problem.
Uf!
Iz tih razloga nisam ni bila u situaciji da postavljam ovde neke fine stvari, koje će vam se nadam se dopasti, jer i laptop ima neku svoju problematiku.. i tako...
...no...
....dosta kukanja, da pređemo na nešto lepo, ukusno i sočno.
Za ovaj recept koji je isproban više puta u poslednjih godinu dana (a to pre svega znači da su ukućani oduševljeni), dobla sam ideju od Đenara Kontalda (Gennaro Contaldo). Recept je preživeo neke izmene, ali verujem da je to ipak taj ukus.
I naravno... nećete se pokajati. ☺
четвртак, 29. мај 2014.
Bristolski kolač sa jabukama
NIje me bilo neko vreme, pa mi je sada potrebno da prebacim film.
Kako ove divne strane i blogovi izgledaju nestvarno, kao da su u nekom drugom univerzumu.
Ne nisam bila pogođena direktno ovom nesrećom koja nas je zadesila, ali jesam indirektno.
Malo ko i da nije, na jedan ili drugi način.
Strašno.
Želim da postavim nešto, jer imam u radnim verzijama nekoliko recepata, ali nikako da ih dovršim.
Vreme je za mnoge stvari. Da počnem prvo od nedovršenog recepta.
Odlučila sam se za ovaj tzv. zimski ukus dok se još uvek nisam prebacila na jagode i ostalo fantastično letnje voće, pa u to ime da se "oprostim" sa još jednim receptom u kome glavnu ulogu igraju jabuke, u mojoj kući toliko obožavane.
Zastupljeni su zimski mirisi i ukusi u vidu karanfilića, đumbira i cimeta... mogu nekome probuditi nostalgiju za čarobnim medenjacima i ostalim đakonijama, ali ja bih i pored toga što ih sve veoma volim ipak zaronila u leto i njene plodove... što pre, ali prvo Bristolski kolač sa jabukama
Kako ove divne strane i blogovi izgledaju nestvarno, kao da su u nekom drugom univerzumu.
Ne nisam bila pogođena direktno ovom nesrećom koja nas je zadesila, ali jesam indirektno.
Malo ko i da nije, na jedan ili drugi način.
Strašno.
Želim da postavim nešto, jer imam u radnim verzijama nekoliko recepata, ali nikako da ih dovršim.
Vreme je za mnoge stvari. Da počnem prvo od nedovršenog recepta.
Odlučila sam se za ovaj tzv. zimski ukus dok se još uvek nisam prebacila na jagode i ostalo fantastično letnje voće, pa u to ime da se "oprostim" sa još jednim receptom u kome glavnu ulogu igraju jabuke, u mojoj kući toliko obožavane.
Zastupljeni su zimski mirisi i ukusi u vidu karanfilića, đumbira i cimeta... mogu nekome probuditi nostalgiju za čarobnim medenjacima i ostalim đakonijama, ali ja bih i pored toga što ih sve veoma volim ipak zaronila u leto i njene plodove... što pre, ali prvo Bristolski kolač sa jabukama
четвртак, 24. април 2014.
Postuskršnja salata
Jedana od ideja šta sa onim kuvanim jajima koja preostanu. Doduše nju godinama i jedinu sprovodim u delo, jer je i brza, ukusna i svi je vole.
Potrebni sastojci:
- kuvana jaja
- mlad beli luk
- slatka mlevena paprika
- origano ili neka mešavina mediteranskih začina
- svež samleven biber
- so
- jabukovo sirće
- maslinovo ulje
среда, 23. април 2014.
Uskršnja orah torta
Od stotine i stotine recepata za torte koje imam što u računaru, na internetu, gomile kuvara, iz raznoraznih časopisa, mamine hrpe i hrpe recepata iz kancelarije (znate da su takvi uvek najpouzdaniji :-))... ja stalno nešto prevrćem, nezadovoljna ponuđenim i sačuvanim, stalno za nečim tragam i menjam postojeće... a to ludilo pogotovu traje kada je neka svečana prigoda ili praznik. Ovo počinje da me zabrinjava. :-) Da li i vi slično radite?
Original ovog recepta je iz maminog bunkera, kucano na mašini i ima nekoliko verzija (naravno ja sam napravila svoju)... a u originalu se zove Silvana torta. Kako me to ime samo asocira na našu čuvenu pevačicu narodne muzike, ali i italijansko, doduše lepo, žensko ime... a opet sa druge strane prilično sam promenila recept, eto dala sam joj i novo ime. Nisam bila mnogo maštovita, ali kako ovde i orasi i kremovi dominiraju... dadoh Orah torti ime. Doduše Uskršnja.. ko zna kako će se zvati nekom drugom prigodom :))))
Original ovog recepta je iz maminog bunkera, kucano na mašini i ima nekoliko verzija (naravno ja sam napravila svoju)... a u originalu se zove Silvana torta. Kako me to ime samo asocira na našu čuvenu pevačicu narodne muzike, ali i italijansko, doduše lepo, žensko ime... a opet sa druge strane prilično sam promenila recept, eto dala sam joj i novo ime. Nisam bila mnogo maštovita, ali kako ovde i orasi i kremovi dominiraju... dadoh Orah torti ime. Doduše Uskršnja.. ko zna kako će se zvati nekom drugom prigodom :))))
понедељак, 21. април 2014.
четвртак, 20. март 2014.
Prolećna salata
Ma kakva salata... ovo je ceo obrok, ali verovatno ovako bolje zvuči.
To su one poput Cezar salate i sličnih. Dobro, ovakve su još zgodnije jer su ipak manje zahtevne, a mogućnosti kombinovanja su beskonačne, kao i prelivi. Te sastojke uglavnom imate i kod kuće, zapravo napravite je od onih koje imate... neka zelena salta ili više njih, recimo rotkvice, rukola, radič, kuvana jaja, orašasti plodovi, različiti sirevi, parmezan, feta, plavi ili običan mlad kravlji sir, neko suvo meso ili ostaci piletine, začini, prelivi sa senfom, maslinovo, beli luk, masine, crveni luk, itd, itd....Uživanjcija i sve njih zovem jednostavno Prolećna salata, koje em i nisu baš tako jednostavne po sastojcima, em većinu sastojaka imate preko cele godine.
четвртак, 6. март 2014.
Odlične pekarske kifle by mignonne
Sigurna sam da ste upoznati sa kuvarskim majstorijama mnogih naših blogerki, a kako mi je bio potreban neki fini, a relativno brzi recept za kifle (moji su postali dosadni) Pekarske kifle La Cuisine Creative iskočile su u prvi plan iz više razloga: testo je divno, meke su i sutradan, mogu da se zamrznu, brzo se naprave, pogodne su i za neke jednostavne sendviče (klinci često traže još nešto :)), a tek kada se raširi miris iz rerne i kuhinje... nepocenjivo ....
четвртак, 27. фебруар 2014.
Prhki kolačići sa bademima
Ovaj recept sam dobila uz modlice za medenjake (koje nikako da postavim) iz Nemačke. Zainteresovalo me je šta je to i napravila ih prvi put kao obične keksiće, uvaljane u prah šećer, baš kako i stoji u receptu Kada sam ih probala podsetili su me na vanilice i želela sam da eksperimentišem sa džemovima... i mogu vam reći da su odlični. Prosto se tope u ustima, sa i bez džema..
среда, 8. јануар 2014.
Raskošna božićna čokoladna torta
I više nego raskošna... od... ni manje ni više 30 jaja! Ali nemojte se puno čuditi, velika jeste, ima posla oko nje, ali je divno čokoladno ukusna. Nema putera niti drugih masnoća osim jaja razume se i malo oraha, a sve to pored čokolade.:)))
Ispada da više ne umem da napravim normalnu tortu u smislu veličine... em stalno dolaze gosti, em smo kuća slatkaroša svih vidova i oblika. :)))
Ispada da više ne umem da napravim normalnu tortu u smislu veličine... em stalno dolaze gosti, em smo kuća slatkaroša svih vidova i oblika. :)))