четвртак, 29. мај 2014.

Bristolski kolač sa jabukama

NIje me bilo neko vreme, pa mi je sada potrebno da prebacim film. 
Kako ove divne strane i blogovi  izgledaju nestvarno, kao da su u nekom drugom univerzumu.

Ne nisam bila pogođena direktno ovom nesrećom koja nas je zadesila, ali jesam indirektno.
Malo ko i da nije, na jedan ili drugi način. 
Strašno.

Želim da postavim nešto,  jer imam u radnim verzijama nekoliko recepata, ali nikako da ih dovršim.
Vreme je za mnoge stvari. Da počnem prvo od nedovršenog recepta.


Odlučila sam se za ovaj tzv. zimski ukus dok se još uvek nisam prebacila na jagode i ostalo fantastično letnje voće, pa u to ime da se "oprostim" sa još jednim receptom u kome glavnu ulogu igraju jabuke, u mojoj kući toliko obožavane.

Zastupljeni su zimski mirisi i ukusi u vidu  karanfilića, đumbira i cimeta... mogu nekome probuditi nostalgiju za čarobnim  medenjacima i ostalim đakonijama, ali  ja bih i pored toga što ih sve veoma volim ipak zaronila u leto i njene plodove... što pre, ali prvo Bristolski kolač sa jabukama





Kolač je zaista odličan, sočan, mirisan i veoma ukusan. A da... i po receptu Jamie Olivera  i  njegovog  deserta Apple pepper pot cake ... a da li je potrebno da naglasim da je odličan?☺



Ovaj kolač je njegov omaž gradu Bristolu, iz emisije - kuvara Jamie's Great Britain kao i činjnici da su prvi začini dolazili baš preko Bristolske luke u vreme  dok su bili velika kolonijalna sila.
Preporučuje i drugo voće umesto jabuka, kao što su kruške, dunje ili breskve.
Verujte da nećete pogrešiti... i klinci su se oduševili. ☺  ☺



Napravila sam neka  vrlo mala odsutpanja, ali bez obzira napisaću vam sve, korak po korak, a imate i link ka originalu..

Potrebni sastojci za karamel sos:

  • 100 g putera (u receptu stoji 200 g)
  • 200 g smeđeg šećera
  • 3 kašike malteksa (J.O je stavio 2 kašike melase)
  • 1/2 kašičice samlevenog cimeta (J.O. je stavio ravnu kašičicu)
  • 1/4 kašičice đumbira u prahu (J.O. je stavio ravnu kašičicu)
  • 6 karanfilića, koja posle kuvanja sosa izvadite ih (J.O. je stavio prstohvat mlevenog)
  • malo slatke ili neutralne pavlake

Potrebni sastojci za testo i kolač:

  • 125 g putera
  • 125 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 225 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 ml  apple cidera, koristila sam Somersbi (Somersby)
  • kora od dve pomorandže
  • 7 srednjih jabuka
Prvo napravite karamal sos.
Rastopite puter, šećer, malteks i začine dok se na napravi karamel, lepljiv i gust.
Jabuke očistite i oljuštite, pa isećete na četvrtine i ubacite u karamel sos da se sve zajedno još malo krčka na srednjoj vatri, dok jabuke ne omekšaju.




Penasto umutiti puter i smeđi šećer, po 125g, dodati jedno po jedno jaje, Somersbi u kome je rastvoren prašak za pecivo, prosejano brašno, malo narendane kore od pomorandže.





 Zagrejete rernu na 180C.
Dno kalupa prečnika 24 cm obložite papirom za pečenje, stavite kriške jabuka u jednom redu, sa izvesnom količinom karamel sosa, onako koliko zahvatitie (važno je da vam ostane sosa, bar 1/3 za kasnije).



 Sipate testo preko jabuka i malo kalup protresete, čak i kašikom blago razdrmate jabuke sa dna, da ne bi karamel ostao samo po dnu kalupa i peći 35-40 minuta. Pazite da se ne prepeče, jer će u suprotnom biti suv.







Kada je kolač ispečen, ostavite ga 10-ak minuta u kalupu, prevrnite u tacnu ili tanjir za služenje, prelijte zagrejanim karamel sosom koji vam je ostao sa strane,a koji možete malo da razblažite sa slatkom pavlakom ili pavlakom za kuvanje, dodate i kuglu sladoleda i jedete dok je topao.Naravno, uopšte nije loš ni kao hladan.









Нема коментара: