Potrebni sastojci:
- kašika-dve putera
- glavica crvenog/crnog luka
- 2 manja čena belog luka
- 1/2 komorača
- 500 g šargarepe
- 1-1.5 l bujona od povrća (ukusnije je sa pilećim ili napravljen od kocke za supu)
- komadić đumbira (količina po ukusu)
- so, biber
- lovorov list
- malo peršuna ili mirođije za posipanje
- pavlaka ili grčki jogurt
Na puteru izdinstati iseckan crveni/crni luk. Zatim dodati iseckan beli luk i komorač, kao i šargarepu isečenu na tanje kolutiće (da bi se brže skuvala), sve malo i blago propržiti, stalno mešajući, pre svega da šargarepa pusti svoja ulja i lepu boju. Dodati đumbir isečen na manje komadiće (nemojte ga rendati, jer vam može praviti probleme zbog vlakana koje ima, ovako komadiće izvadite kada se sve skuva, a čorba će sasvim dovoljno primiti ukus đumbira) i naliti sve bujonom. Najukusniji je čorba sa pilećim bujonom, a ako nemate bujion, može i onaj od kocke za supu napravljen.
Kuvati na slaboj vatri oko 50ak minuta, zapravo dok šargarepa ne omekša, a to zavisi od njene vrste, neke se skuvaju ranije, pazite samo da se ne prekuva. Kada je skuvana, izvadite đumbir, lovorov list i anis/komorač ako ne volite (ja ga uvek ostavljam) i štapnim mikserom ili u blenderu sve sameljete dok se masa sasvim ne izjednači i dobije glatku koegzistenciju, bez ikakvih komadića.
Začinite po ukusu, dodate so i biber koliko želite i vratite da se krčka još nekih 10-15 minuta. Pospite sitno naseckanim peršunom, vlašcem ili mirođijom.
Služite toplo uz grčki jogurt ili pavlaku.
Kuvati na slaboj vatri oko 50ak minuta, zapravo dok šargarepa ne omekša, a to zavisi od njene vrste, neke se skuvaju ranije, pazite samo da se ne prekuva. Kada je skuvana, izvadite đumbir, lovorov list i anis/komorač ako ne volite (ja ga uvek ostavljam) i štapnim mikserom ili u blenderu sve sameljete dok se masa sasvim ne izjednači i dobije glatku koegzistenciju, bez ikakvih komadića.
Začinite po ukusu, dodate so i biber koliko želite i vratite da se krčka još nekih 10-15 minuta. Pospite sitno naseckanim peršunom, vlašcem ili mirođijom.
Služite toplo uz grčki jogurt ili pavlaku.
3 коментара:
Pozdrav Olja. Ja sam domaćica ovoga meseca u blogerskoj kulinarskoj igriČ Ajme koliko nas je. Rado bih kao tvoj prilog uključila ovu čorbu jer je moj až zadatak namirnica bila djumbir. Javi mi ako se slažeš na dubravkabelogrlic@gmail.com
Da naravno da se slažem :)
Oh previdela sam da je trebalo da odgovorim preko mejla...evo šaljem i tamo :D
Постави коментар