Napolitanke
- veliko pakovanje oblandi
- 10 jaja
- 125 g margarina
- 125 g putera
- 120 g Menaž čokolade
- 300 g mlevene Plazme
- 280 g šećera
- 220 g šećera u prahu
- 200 crne čokolade za glazuru
- 2 kašike ulja
I čokoladni fil: 10 belanaca umutiti dobro sa 280g šećera i skuvati na pari oko 10ak minuta, sve vreme muteći, tek toliko da se belanca termički obrade. Kada se ona malo samo prohlade, dodati mlevenu Plazmu i prohlađenu čokoladu, koja je prethodno istopljena na pari. Sve polako, špatulom ili varjačom sjediniti.
II žuti fil: 10 žumanaca umutiti sa 220 g šećera u prahu i skuvati ih kratko na pari, oko 7 minuta, sve vreme mešajući. Ostaviti da se ohladi do kraja. U međuvermenu umutiti penasto puter i margarin (možete i samo margarin ili puter, ja za kolače često koristim pola-pola), pa postepeno dodavati ohlađenu smesu od žumanaca. Sve još zajedno malo mutiti dok se ne dobije izjednačena kremasta struktura fila.
Napomena: pošto su mi ostala 3 žumanca od Orasnica, iskoristila sam ih ovde, znači umutila 13 žumanaca sa sa 250g šećera u prahu, pa dodala 150 g čokolade, dok količinu putera i margarina nisam menjala.
Napomena: pošto su mi ostala 3 žumanca od Orasnica, iskoristila sam ih ovde, znači umutila 13 žumanaca sa sa 250g šećera u prahu, pa dodala 150 g čokolade, dok količinu putera i margarina nisam menjala.
Naizmenično mazati oblande, tj. svaki fil podelite na pola, jer imate 5 oblandi...počevši od čoko fila, a odozgo premazati čokoladnom glazurom. Čokoladu otopiti na pari, pa umešati lepo i 2 kašike ulja.
Na onoj drugoj slici gde su svi kolači na tacni, nažalost ove napolitanke nisu ovako lepe, jer su ostali oni ružniji primerci za slikanje za blog :( a u svakom slučaju podjednako su ukusni, a izgledaju inače baš ovako ☺
Limun truffle sa belom čokoladom i bademima
- 300 g bele čokolade (koristila sam Nestlle)
- 95 g putera
- 60 ml slatke pavlake
- blanširan i prosušen badem oko 50 g
- prah šećer
- ekstrakt limuna
Zagrejati jako pažljivo usitnjenu belu čokoladu, puter isečen na kockice i slatku pavlaku, mešajući sve vreme žicom, dok se ne napravi izjednačena glatka i sjajna smesa, pa dodati ekstrakt limuna (količina zavisi od jačine ekstrata i od vašeg ukusa). Ostaviti 15ak minuta sa strane, promešati još jednom lepo i zatvoriti posudu folijom, pa je odložiti u frižideru na minimum 4 sata da se dobro sve stegne. U međuvremenu blanširati bademe, oljuštiti ih i porsušiti, paziti da ostanu celi. Kada se smesa ohladi, vaditi kašičicom kuglice, u sredinu staviti po badem i uvaljati u prah šećer, lepo formirajući kuglicu.
Čoko-moka truffle
- 300 g crne čokolade, bar 65% kakaoa
- 300 ml slatke pavlake
- 120 g putera
- 100 g Menaž crne čokolade
- kašičica-dve Nes kafe
- papirne korpice
Slatku pavlaku pažljivo zagrejati, ne sme nikako da provri, pa je preliti preko unapred usitnjene čokolade i komadića putera i mešati sve dok ne postane sjajna i glatka smesa. Zatim dodati kašičicu-dve rastvorene Nes kafe (kao kada mutite za nes kafu, stavite kap-dve vode, nikako ne sme biti retka, jer ćete razvodniti čokoladu sa pavlakom). Ostavite malo na sobnoj temperaturi, pa u frižider na minimum 2-3 sata da se dobro stegne.
U međuvremenu pripremite čokoladne korpice. Kako ove traffle jako omekšaju kada su na sobnoj temperaturi, smislila sam sledeću taktiku..
Rastopite Menaž čokoladu (možda će vam trebati i više od 100 g) i sipate po kašićicu čokolade u svaku korpicu, višak istresete (ono što samo ispadne nazad u šerpicu kada je okrenete naopako) i nije neophodno da čokolada ispuni sve zidove korpice, interesantnije je kada sama čokoladna koprica izgleda nepravilno.
Ostavite da se stegne, odnosno ohladi u frižideru.
Kada se smesa za truffle stegla posle min 2-3 sata, kao i čokolada u korpicama, vadite kašičicama truffle i nežno utisnite u čoko korpice. Možete ih naraviti da izgledaju pravilno, odnosno kao kuglice, ali kako se smesa brzo opušta, od toplih ruku pogotovu, podjednako lepo izgledaju i malo neuredno, znači formirati ih pomoću dve kašičice..
Vratite ih nazad u frižider i kada se dobro ohlade ili pred služenje, pažljivo skinite papirnate korpice.
Orasnice
Sve orasnice su divne i one u kojima se prvo belanca i šećer kuvaju na pari i one od celih jaja...mmmmm.. ali ovoga puta su ove najjednostavnije...
- 3 belanca
- 300 g šećera u prahu
- 300 g mlevenih oraha
- 250 g seckanih oraha
- kašika gustina
Belanca dobro umutite sa šećerom u prahu, dodajući ga postepeno, zatim stavite gustin i mlevene orahe, dobro pažljivo izmešate varjačom/špatulom i od nje pravite kiflice. Svaku uvaljajte u seckane orahe, slažite ih po plehu koji je obložen papirom za pečenje, sa malim razmakom jer će se raširiti, pa pecite orasnice oko 25-30 min na 150C. Ovo zavisi od rerne, u svakom slučaju jako pazite da ostanu bele. Ova dužina pečenja je po meni najoptimalnija i najbolja... hrskave su, a tope se u ustima.
Rum kugle od tostiranih oraha
- 150 g Menaž čokolade
- 320 g blago tostiranih, pa samlevenih oraha
- 150 g putera
- 250 g šećera
- ekstrat ruma
Lešnik štanglice
za donji sloj:
- 300 g šećera
- 200 g mlevenog keksa Petit Beurre ili već po želji
- 120 g putera
za gornji sloj:
- 300 g šećera
- 260 g mleka u prahu
- 100 g mlevenog lešnika
- 150 g putera
Napomena: kada se dobro ohladi i stegne, prevrnete pažljivo kolač, skinete foliju i vratite ga u isti kalup ili stavite na neku dasku za sečenje. pa ga premažete glazurom.
za glazuru:
- kašika šečera u prahu
- malo seckanih lešnika
Seći na štanglice.
Trouglići
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 120 g crne čokolade
- 100 g putera
- 100 g krupnije samlevenog keksa, najbolje u secku
- 100 g sito seckanog oraha
- 100 g mlečne čokolade (može i crna naravno) za glazuru
- kašika meda
Na pari skuvati 2 jaja koja su prethodno dobro umućena sa šećerom, pa dodati puter isečen na kockice, mešati dok se ne rastvori, pa u to dodati čokoladu na kockice i mešati dok se sve lepo ne sjedini u sjajnu i kompaktnu smesu. Dok je još vruće dodati seckane orahe i samleveni keks, izmešati dobro i rasporediti lepo po trouglastom kalupu, koji je oboložen providnom folijom. Preklopiti foliju sa svih strana i ostaviti kalup da prenoći u frižideru. Premazati rastopljenom mlečnom čokoladom u kojoj je dodata kašika meda ili ukrasiti po želji.
Нема коментара:
Постави коментар