субота, 5. децембар 2015.
субота, 28. новембар 2015.
уторак, 17. новембар 2015.
петак, 13. новембар 2015.
Palačinke + Dva fila = Torta
Vole je svi, nije prevelika u obimu, ali je kalorična, tako da tanko parčence sasvim zadovoljava potrebe za finim slatkišem. Često sam menjala sastav filova, a i pravila sam ih otprilike, tako da sam sada prvi put zapisala. Inače ovo je najčešća varijanta i kombinacija filova od svih do sada, odlična kombinacija i međusobno slaganje.
***
понедељак, 5. октобар 2015.
Sutlijaš sa bademima i sosom od višanja
Jednostavna starinska poslastica sa malim izmenama, da ne kažem dodacima, čisto da razbijem dosadu i monotoniju. ☺
Sutlijaš se sigurno pravi u svakoj kući, ja bar ne znam ni jednu gde se to ne radi, s tim što sam relativno skoro saznala i videla da mnoge domaćice prvo pirinač kuvaju u vodi. Moram da priznam da sam bila iznenađena, a pogotovu što ni jedna nije uspela da mi objasni zbog čega to radi. Baka i mama su uvek kuvale pirinač samo u mleku, sa šećerom i cimetom ko voli.. i to je sve. Ja mu dodam kockicu putera na kraju zbog te kremaste stukture i sjaja, ali i to je čist višak.
Međutim, ovo sada je samo malo skretanje, jer iako nisu uvek sve promene dobre, potrebne su nam povremeno. ☺
Sutlijaš se sigurno pravi u svakoj kući, ja bar ne znam ni jednu gde se to ne radi, s tim što sam relativno skoro saznala i videla da mnoge domaćice prvo pirinač kuvaju u vodi. Moram da priznam da sam bila iznenađena, a pogotovu što ni jedna nije uspela da mi objasni zbog čega to radi. Baka i mama su uvek kuvale pirinač samo u mleku, sa šećerom i cimetom ko voli.. i to je sve. Ja mu dodam kockicu putera na kraju zbog te kremaste stukture i sjaja, ali i to je čist višak.
Međutim, ovo sada je samo malo skretanje, jer iako nisu uvek sve promene dobre, potrebne su nam povremeno. ☺
среда, 23. септембар 2015.
Bruskete
Sa brusketama nikada nećete pogrešiti, brzo se prave od onoga što pre svega imate u frižideru ili špajzu ☺ relativno lagani i ukusni zalogaji pogotovu kada društvo iznenada dođe, a kombinacija ima na pretek. Mada su oni meni sjajni i kao zamena za obrok.
Predstaviću vam samo neke koje su bile na meniju ovog leta.
Predstaviću vam samo neke koje su bile na meniju ovog leta.
недеља, 20. септембар 2015.
четвртак, 17. септембар 2015.
Mint brownies sa malinama
A tek kako su ukusni.. mmmmmm očaravajućee... nana se veoma malo oseća, tek u tragovima i daje poseban ukus, a dominira čokolada sa malinama, brašna samo 100g. Oduševljena sam!
субота, 12. септембар 2015.
Zimski džem
Nemojte da vas prepadne ovaj epitet zimski sredinom septembra ☺ naziv je samo zbog začina, odnosno asocijacije na medenjake i ostale zimske kolače.
Jako je lep i ukusan džem i brzo se pravi, što je najvažnije, a najviše će se isplatiti ako imate smokve u bašti koje ne stignete da pojedete ili upotrebite na neki drugi način.
среда, 2. септембар 2015.
субота, 29. август 2015.
петак, 28. август 2015.
Paradajz čorba
Najčešće je pravim od druge polovine leta, jer je tada paradajz baš zreo i sladak. I obavezno sa pilećim bujonom, odnosno supom, jer je tako mnogo ukusnija. Znači jednog dana napravim supu, sledećeg od supe (nezakuvane, neravno) napravim paradajz čorbu i obavezno malo pikantnu. Tako najviše volimo.
Naravno kada se uželimo van sezone tu je uvek kombinacija soka od paradjaza iz flaše i paradajz pelata iz konzerve.
понедељак, 10. август 2015.
Hrskav, pečen i aromatičan krompir na još dva načina (2/2)
Hrskav pečen krompir na dva načina (1/2) naišao je na dobru reakciju, a to samo pokazuje koliko na ovim prostorima volimo i konzumiramo krompir, tako da vam sada predstavljam još dva, podjednako ukusna načina za ovo omiljeno povrće.
петак, 31. јул 2015.
Šumska rozen torta
Pravila sam razne kombinacije krema sa rozen koricama i posne i mrsne, a ovakvu prvi put. Bila mi je potrebna neka laganija torta, ali opet dovoljno ozbiljna ☺ Malo sam samo promenila recpet (dodala i mleko, kao i belu čokoladu, smanjila šećer), a da li je ovo original , stvarno ne znam pošto se isti recept nalazi na mnogim portalim, blogovima..
уторак, 28. јул 2015.
понедељак, 20. јул 2015.
Kolač od borovnica i kokosa, sa prelivom od lavande
☺ Kolač je mnogo jednostavniji nego što bi njegov naziv rekao to, a ukus je sjajan, kokosovo brašno u kombinaciji sa borovnicama, sa završnim dodirom lavande... sočan i mirisan. Jedini problem je što se peče oko 70-80 min, a po ovoj vrućini pretpostavljam da mnogima to nije ni na kraj pamet, ali eto ja probala pa da vam prenesem utiske. Ovde vam je original recept Blueberry, lemon and mint drizzle cake ,a ja sam ga, naravno, malo izmenila.