O strasnoj ljubavi između kafe i mene pisala sam u receptu Liker od kafe , ali zanimljivo da sam malo slatkiša pravila sa njom, ako izuzmemo već čuveni Tiramisu, koga, usput rečeno, tek planiram uskoro da postavim, ali sa domaćim piškotama i maskarponeom, čisto eto fore radi ☺
Inspiraciju sa ovu moju Moku dala mi je Lana i njena Mikado torta
Inspiraciju sa ovu moju Moku dala mi je Lana i njena Mikado torta
Sastojci za 3 korice:
Sastojci za fil:
Potrebne su 3 korice.
- 10 jaja
- 150 g šećera
- 2 ravne kašike brašna
- 10 g kakaoa
- 170g blago tostiranih i samlevenih oraha
Sastojci za fil:
- 6 jaja
- 100g šećera
- 160g mlečne čokolade
- 50 g crne čokolade
- 50ml jake kafe (proceđene)
- 280g putera
Sastojci za sirup za korice:
- 160ml vode
- 110 g šećera
- 4 ravne kašičice instant kafe
Potrebne su 3 korice.
Kada u njih idu cela jaja, uglavnom ih mutim odjednom sa šećerom, ne odvajam posebno belanca od žumanaca, ali na ovaj način se muti duže, dok se smesa i bukvalno ne utrostruči, što je negde oko 10-15 minuta mućenja, opet zavisi i od jačine miksera. Gotovo je onda kada isključite mikser i ona količina smese sa metlica padne prosto nazad u činiju, nikako ne curi. Potrebno je malo prakse možda oko ovoga, ali ponekad mi je lakše nego da odvajam posebno belnaca i žumnaca, da posebno mutim jedno, postepeno dodajem drugo....jer efekat je na kraju potpuno isti.
Kada se količina umućenih jaja sa šećerom utrostručila, umešala sam polako 2 prosejane ravne kašike brašna i 10g kakaoa, kao i 170 g prethodno malo tostiranih, pa samlevenih oraha. Pažljivo sa orasima da se ne prepeku, jer mogu tada biti gorki.
Pekla sam u 2 pleha, podelila smesu na 2/3 u jedan veliki iz rerne dim. 42x33cm, i preostalu 1/3 u plehu dim. 20x34cm.
Kada se količina umućenih jaja sa šećerom utrostručila, umešala sam polako 2 prosejane ravne kašike brašna i 10g kakaoa, kao i 170 g prethodno malo tostiranih, pa samlevenih oraha. Pažljivo sa orasima da se ne prepeku, jer mogu tada biti gorki.
Pekla sam u 2 pleha, podelila smesu na 2/3 u jedan veliki iz rerne dim. 42x33cm, i preostalu 1/3 u plehu dim. 20x34cm.
Čim se ispeku, napraviti sirup.
Zakuvati vodu, šećer i kafu, neka vri sve min-dva i odmah premazati korice, najbolje četkicom, pa dok se korice hlade, napraviti fil.
Na pari se skuvaju jaja sa šećerom, prethodno dobro umute mikserom i tokom kuvanja se stalno meša smesa, ovoga puta dovoljno je žicom, zatim doda kafa, pa nastavi mešanje sve dok se krem ne zgusne, onda ubaci izlomljena čokolada i opet meša dok se ne rastopi i sve lepo sjedini.
Kada se krem totalno ohladi izmešati ga sa prethodno umućenim puterom, sve lepo izmešati i filovati korice. Ukrasiti po želji.
Нема коментара:
Постави коментар