Badem torta a la Swedish Almond Cake ili u originalu Maldertårta.
Za osnovu je uzeta Švedska badem tortica, ali je doživela neke izmene, kako u veličini kalupa, preko broja korica (povećana za jednu), tako i u samom sastavu (napravila sam samo jednu izmenu, odnosno dodatak).
Dopala mi se sa puterastim kremom, podseća na neke naše starinske delicije.
Za tri korice i kalup 28cm u precniku, potrebno je ukupno:
-9 belanca
-240g šećera
-200g mlevenih badema
-100g mlevenih oraha
- po prsrohvat soli za svako mućenje belanaca
Korice sam pekla posebno, tako uvek radim i najvise volim, a umesto 300g mlevenih badema, tj. 200g kako je u original receptu (ja sam povećala količinu odnosno broj korica, zato je bilo potrebno više), dodala sam i mlevene orahe, jer su bademi najmanje masni od svih oašastih plodova, pa sam se plašila da ne budu presuve korice. I što se tiče sastojaka, to je jedina izmena u odnosu na original.
Za krem je potrebno:
-300ml slatke, mlečne pavlake
-200g šećera
-9 žumanaca
-300g putera
-malo ekstrakta od badema ili vanile, po ukusu
Potrebno je još
-100g tostiranih listića badema
Zagrejati blago slatku, mlečnu pavlaku i šečer tek toliko da se rastvori, pa skloniti sa vatre i pažljivo dodavati u tankom mlazu malo umućena žumanca. Vrlo pažljivo, stalno mešajući da se žumanca ne prekuvaju naglo, i tako mešajući skuvati krem za otprilike 10ak minuta. Umešati željeni ekstrakt. Prekriti providnom folijom da se ne napravi korica i ohladiti krem do kraja.
Kada se ohladi sjediniti sve lepo sa prethidno umućenim puterom.
Filovati korice, a odozgo i sa strane posuti sa tostiranim listićima badema.
Koju slatku pavlaku ste koristili ?
ОдговориИзбришиUfff ovo tek sada vidim nažalost.
ИзбришиKoristim uvek samo mlečnu slatki pavlaku kao sto je Imlekova teget kravica, President mlečna ili od skoro ima mlečnu i Lidl. Sve ostale su veštačke, biljne i te nikada ne koristim.
Jer moze bez pavlake.
ОдговориИзбришиMože naravno, ali je to onda drugi fil. Žumanca na pari sa šećerom, pa dodati puter, može da se istopi, a može i umućen pa ga sjediniti kada se žumanca ohlade. Nešto kao krem u ovoj Ruskoj torti, naravno bez suvog grožđa :)
Избришиhttps://a-sada-olja-kuva.blogspot.com/2018/07/ruska-torta-ili-omaz-jednoj-roendanskoj.html?m=0
A može i pola-pola putera, pola se doda kada se otopi da skuvanim žumancima, pa kada se ohladi doda polovina preostalog umućenog maslaca, tako pravim fil za Moskva šnit tortu.