субота, 22. септембар 2012.

Cezar salata ♥

Počinjem sa jednim slanim receptom, koji sam oduvek želela da isprobam. Posle degustacije na nekoliko različitih mesta, uglavnom restorana, dosta istraživanja po netu, ipak sam se odlučila za onaj koji sam  pre par godina videla u emisiji Jamie Olivera i koji mi se odmah dopao, inače mog omiljenog kuvara . O njemu neki drugi put, a sada 











  I nisam pogrešila ni malo. Ukućanima se jako dopala,  tako da se nalazi na listi onih recepata koji će se često praviti.



Sastojci:


  • 2 čena belog luka
  • nekoliko grančica svežeg ruzmarina
  • 4 bataka zajedno sa karabatakom
  • 2 ćabata hleba 
  • 8 traka pančete ili hercegovačkog špeka
  • 2 fileta inćuna
  • 1 limun
  • parmezan (oko 50 g)
  • 4 kašike crème fraîche-a
  • mešana zelena salata: Ajzberg, radič, Endivija, kristalka (već po želji, ja sam koristila Ajzberg i kristalku)
  • morska so
  • sveže mleven biber
  • maslinovo ulje
  • po želji malo rukole



Prvo da se pozabavim crème fraîche-om. Kako je sastojak mnogih dresinga, odlučila sam da se istražim malo, a kako kod nas nema da se kupi (izvinjavam se ako grešim), pronašla sam na netu kako se pravi. I tamo u beloom svetu je skup, a veoma jednostavan da se napravi.

Sastojci za crème fraîche:
  • 240 ml slatke pavlake sa 35-40% masnoće
  • kašika jogurta (ne onih sa malo masnoće, već "normalnih")
  • lonče
  • staklena posuda (teglica ili veće čaša)
  • providna folija
  • 24 h optimalno
Zagrejati vrlo malo i pažljivo slatku pavlaku, preručiti je u staklenu posudu, dodati kašiku jogurta, promešati, pokriti providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi od 21 do 24 C otprilike 24 h. I to je sve. Posle 24 h krem ćete staviti u frižider i može stajati od 7 do 10 dana, s tim da je ukus intezivniji i krem gušći kako vreme prolazi. 




Ovako izgleda kada se izvadi iz frižidera.







 A ovako kada se promeša


Za Cezar salatu možete crème fraîche koristiti i ranije, odnosno nije potrebno da prođe 24 h, uostalom procenićete sami. Ukus je blag u početku i ne brinite, kulture iz jogurta štite od bilo kakvog kvarenja na sobnoj temperaturi.
Crème fraîche možete zasladiti medom pa preliti preko bobičastog voća, koristiti za razne dresinge, preko pečenog povrća ili lososa. Mogućnosti su mnogobrojne.


Sada kada imamo crème fraîche pozabavićemo se salatom.

U avan staviti:

  •  sitno iseckan ili izrendati jedan čen belog luka, 
  • dodati dobar prstohvat soli i gnječiti dok se ne napravi pasta, 
  • ubaciti iglice svežeg ruzmarina, pa gnječiti dalje, 
  • i na kraju malo maslinovog ulja i sveže melvenog bibera. 


Sve lepo sjediniti i dobro ovim utrljati batake.
Složiti ih u odgovarajući pleh i peći oko 45 min u već zagrejanoj rerni, najbolje ako imate opciju roštilj, a ako nemate može i "obično" pečenje. Okretati ih po potrebi.





Nakon tog vremena izvaditi batake, složiti po dnu pleha ćabatu isečenu na kriške, pa vratiti batake. Kada se bataci vrate preko ćabate da se dopeku, ne dodavati još ulja, jer će hleb mnogo upiti i biće premasno, eventualno malo četkicom premazati batake, ako je potrebno. Zavisi od rerne i njene jačine. Da ne bi izgoreli prekriti ih folijom, a pred kraj otkriti, pa obložiti ih  listovima slanine da se lepo zapeku.

Dok se bataci peku, spremiti dresing. 
U istom avanu izgnječiti:

  • dva fileta inćuna, 
  • jedan čen narendanog ili iseckanog belog luka, 
  • pa dodati malo narendane limunove kore,
  • narendanog parmezana do 50 g (može i manje), 
  • 4-5 kašika crème fraîche 
  • začiniti sveže mlevenim biberom, 
  • usuti sok od pola limuna, 
  • kao i malo maslinovog ulja, mešajući sve dok se ne dobije kemasta koezistencija.

Pečene batake ostaviti 15 minuta sa strane. A zatim, u odgovarajuću posudu, neku zgodnu činiju iscepkati rukom listove salate, nabacati iskidanu na manje komade piletinu i iseckan hleb (ćabatu), naseckanu pančetu, preliti dresingom i izmešati sve dobro rukama, prebaciti u odgovarajuću posudu za služenje, a odozgo narendati još malo parmezana.

Nadam se da sam vam sve dobro prenela. Tačno sam ovako radila i rezultati su više nego zadovoljavajući.
Prijatno!






















Нема коментара:

Постави коментар