субота, 22. септембар 2012.

Štrudla sa makom

Ovako je i moja baka pravila, a izmenila nisam ništa.  Testo, meko ko duša, što bi ona rekla, obožavam i isprobala sam sa njim i neke druge varijante, ali o tome neki drugi put.









Sastojci:


za testo:


  • - 450 g mekog brašna (količina zavisi od njegovog kvaliteta, često je to i maloooo više)
  • - 125 g maslaca
  • - 1 jaje
  • - 1 žumance
  • - 75 g šećera
  • - 250 ml mleka
  • - 25 g svežeg kvasca

za fil od maka:

- 300 g maka
- 250 g šećera
- 250 g mleka

za premazivanje:

- 1 belance

i za posopanje: 

- šećer u prahu

Prvo pripremiti fil od maka.
U vrelo mleko dodati šećer, pa mak i vrlo kratko prokuvati.
Fil ne bi smeo biti redak, jer će iscureti prilikom pečenja štrudle, te je bolje staviti manje mleka, a po potrebi eventualno dodati.
Ostaviti da se ohladi

A onda prionuti na izradu fantastičnog testa.
Sasvim malo, da bude mlako, ugrejati mleko, dodati šećer i mešajući rastvoriti ga, pa dodati izmrvljenu kocku kvasaca.
Ostaviti da se kvasac rastvori i zapenuša.

Umutiti jaje i žumance sa omekšalim maslacem, dodati nadošli kvasac i oko 2/3 prosejanog brašna. Smesa je dosta retka, te je dobro izmešati mikserom ili varjačom, da se razbiju sve grudvice, pokriti je čistom krpom ili rastegljivom folijom za ubrzan proces i ostaviti na toplom da narsate.

Nadošlo testo umesiti sa ostatkom brašna. U receptu stoji 450 g, a često je to i malo više. Mnogo zavisi od kvaliteta samog brašna, a koliko je to više, ocenićete sami. Testo mora biti meko, ali baš meko, a opet da se ne lepi. Pažljivo.


Podeliti ga na dve jufke i ostaviti ga opet malo da naraste, pa zatim svaku jufku razvući u koru, ne mnogo tanku (veličina zavisi od pleha u kome se peče), da možete štrudlu uviti 2-3 puta, premazati polovinu fila od maka (ostaviti krajnju ivicu nenamazanu da fil ne iscuri), pažljivo ih poređati jednu pored druge i ostaviti opet da naraste.

Peći oko 40 min. na 200 C, s tim što pred kraj pečenja treba premazati štrudlu umućenim belancetom.
Kada se ohladi ili bar prohladi, iseći na kriške i posuti prah šećer.











Нема коментара:

Постави коментар