уторак, 25. септембар 2012.

Salata od lubenice, feta sira i crnih maslina

Kao što i zvuči takvog je i ukusa, egzotična, prava letnja, osvežavajuća, puna različitih ukusa i tekstura u samo jednom zalogaju. Apsolutno fantastična i veoma jednostavna za pripremanje.





Sastojci:



  • 1 manji crveni luk
  • 2-3 limente (ili limuna)
  • 1 kg slatke, zrele lubenice
  • 250 g feta sira
  • 100 g crnih maslina bez koštica (Mamut recimo)
  • sveža nana
  • svež peršun
  • maslinovo ulje (hladno ceđeno)
  • sveže mleven crni biber

Crveni luk očistiti i iseći na tanka rebarca. Saviti u činiju, pa preko sipati isceđen sok od limente ili limuna (ja sam pola-pola.... dve manje limente i jedan veći limun).
Ostaviti tako da odstoji dok se spremaju ostali sastojci, a za to vreme izgubiće se ona ošttrina luka.

Očistiti lubenicu od kore i semenki i iseći na neke male trougliće, recimo.

Feta sir iseći na kockice i raspodeliti zajedno sa lubenicom u neku  dublju  posudu.

Rukom iscepkati svežu nanu i peršun i dodati lubenici i siru.

Dodati zatim luk isečena na rebarca, zajedno sa svim sokovima, dodati maslinovo ulje i crne masline.

Sve lepo, pažljivo i nežno promešati, najbolje prstima, da sir i lubenica ne bi izgubili svoju formu.

Po ukusu zabiberiti (ja sam zaboravila ovom prilikom) i možda dodati još soka od limente ili limuna.

Dobro ohladiti pre služenja.






Нема коментара:

Постави коментар