субота, 3. новембар 2012.

Ćuftice sa ruzmarinom u čili paradajz sosu i sa pikantnim krompirom

Ćufte su uvek zahvalne. Relativno brzo se naprave i uvek ostanu bar i za sutradan, pošto ih ima dosta, tako da ne moram da razmišljam šta ću i sutra da kuvam.



Htela sam malo drugačiji prilog, odnosno pire ili krompir,  pa sam izabrala ovaj, možda malo pikantniji, ali meni se dopada, a to znači...praviću ga opet. :)






Potrebni sastojci za ćuftice:


  • 500 g mlevenog junećeg mesa (ili  samo svinjetina ili mešano)
  • 2 kašičice Dižon senfa
  • malo suvog začina (omiljen mi je Kotanyi italijanska mešavina)
  • 1 jaje
  • so, sveže mleven biber
  • grančice svežeg ruzmarina (po ukusu, oko 3-4 manje grančice)
  • malo svežeg peršuna i vlašaca 
  • prezle ili izmrvljena dva dvopeka ili nekoliko neutralnih krekera
  • malo maslinovog ulja
Najbolje je meso samleti kod kuće, ali ako nemate mašinu za mlevenje ili neki dobar multipraktik, onda vam ostaje varijanta kod proverenog mesara, s tim da uvek izaberete komad mesa koji bi želelei da vam samelju, a nikako kupiti ono već samleveno. Mala opaska iz sopstvenog iskustva.

Dakle, u posudu stavite meso, Dižon senf, origano, sitno iseckan svež ruzmarin, jaje i sve lepo začnite sa solju i sveže mlevenim biberom. Dobro rukama izraditi.
A onda malo vlažnim rukama praviti  jednake kuglice, pa ih na kratko propržiti na malo maslinovog ulja, u nekom od modernih, super nelepljivih tiganja. :)



Izvaditi ćuftice iz tiganja, pa u istom pripremiti sos.




Potrebni sastojci za sos:

  • 500 ml paradjaz soka (nekog kvalitetnog ili domaćeg)
  • 500 g pelata, sitno iseckanog
  • vlašac
  • bosiljak
  • malo maslinovog ulja
  • čili papričica (količina po ukusu)
  • 2 čena belog luka
  • so, sveže mleven biber
Dodati još malo maslinovog ulja, pa kratko propržiti izgnječen beli luk i naseckan čili, dodati paradajz sok, pelat,  iseckane začinske trave vlašac i bosiljak, pa vratiti ćuftice i na srednjoj temperaturi (više ka slaboj) krčkati sve 20-ak minuta.





Potrebni sastojci za krompir:


  • 4 veća krompira (beli, crveni, mešano)
  • 2 batata
  • 1 kašičica slačice
  • 1 vršna kašičica kurkume
  • malo čili papričice
  • komadić sirovog đumbira
  • maslinovo ulje
  • malo soka od limente ili limuna
  • mlad luk
  • pešun
Krompir i batat  dobro oprati i ispeći u rerni. 
Dok se hlade, na malo maslinovog ulja propržiti samlevenu slačicu (dobro se melje u mlinu za kafu) i kurkumu, seckanu papričicu i narendan đumbir. Kada zamiriše sve oko vas, skloniti sa vatre, dodati oljušten i izgnječen krompir (može i viljuškom), naravno pre toga prohlađen.
Sve lepo izmešati, dodati malo soka od limente ili limuna, dosta naseckanog mladog luka i peršuna. 
Služiti toplo.


Pošto sam čili dodala i u ćuftice i u krompir, neko bi pomislio da je jako i ljuto, međutim, nisam preterala sa količiniama, tako da je vrlo blago i pikantno, taman po mom ukusu. Vi naravno možete dodati više ili izbaciti čili s kroz.








Нема коментара:

Постави коментар