Volim pečurke. Ranije sam ih stavljala svuda, u svako jelo, a sada ih volim u pikantnoj i neobičnoj, slasnoj i nesvakodnevnoj hrani.
Krem čorbu od pečuraka jela sam nekoliko puta, ali ni sa jednom se nism toliko oduševila kao sa ovom. Možda zato što sam je ja napravila. :)
Prvo sam napravila bujon od povrća.
Na malo maslinovog ulja propržiti povrće sečeno na manje komade:
- 2 veće šargarepe
- 1 manji koren celera
- 1 paškanat
- 1 koren peršuna
- 1 crveni luk
- 5 čenova belog luka
- 3 mlada luka ili malo praziluka
- 3 lista blitve
- list peršuna (dodati kada bujon sklonite sa šporeta)
- nekoliko grančica sveže majkine dušice
- so, sveže mleven biber i ostali začini po ukusu
Oko 5-10 minuta, stalno mešajući upržiti malo povrće da omekša, paziti da ne zagori, pa naliti oko 1 l vode (može i više, zavisi od količine i veličine povrća) i kuvati oko 30 minuta. Pred kraj začiniti po ukusu, prohladiti i procediti.
Potrebni sastojci za krem čorbu:
- 30 g suvih pečuraka (po 10g vrganja, lisičarki i šitake pečuraka)
- 1 kašika putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednji crveni luk
- 2 čena belog luka
- 30 g pančete
- 500 g šampinjona
- 600 ml bujona od povrća
- so, biber po ukusu
- neutralna pavlaka
- malo svežeg začinskog bilja za garnirung
Suve pečurke preliti sa 1/2 l kipuće vode i ostaviti 10 minuta da omekšaju.
U dublju posudu staviti maslinovo ulje i puter da se otopi, pa propržiti kratko sitno seckanu pančetu. Kada blago porumeni, dodati seckan crni i beli luk, natopljene, pa kroz gazu proceđene suve pečurke (tečnost nikako ne bacati!) i šampinjone isečene na manje komade. Sve to mešati oko 3 minuta.
Nekoliko suvih pečurki ostaviti za garnirung.
Naliti zatim bujon od povrća i tečnost u kojoj su se natapale suve pečurke.
Smanjiti temperaturu i kuvati oko 30 minuta.
Nakon toga sipati sve u blender i napraviti kašu, vratiti u šerpu, začiniti i sipati pavlaku po ukusu odmah ili kao što sam ja, tek u tanjiru.
Ukrasiti pečurkama i svežim začinskim biljem, kao i sveže mlevenim biberom.
Služiti sa krutonima ili iz dvopek.
Prijatno! :)
E ovo ti je savršeno!
ОдговориИзбришиHvala draga Jelena. Svaki tvoj komentar mi mnogo znači. :) Veruj mi, ako imaš volje, probaj je, nećeš se pokajati. Bila sam dva dana pod utiskom. Pozdrav.
Избриши