среда, 14. новембар 2012.

Krem čorba od pečuraka sa pančetom

Volim pečurke. Ranije sam ih stavljala svuda, u svako jelo, a sada ih volim u pikantnoj i neobičnoj, slasnoj i nesvakodnevnoj hrani.
Krem čorbu od pečuraka jela sam nekoliko puta, ali ni sa jednom se nism toliko oduševila kao sa ovom. Možda zato što sam je ja napravila. :)




Prvo sam napravila bujon od povrća
Na malo maslinovog ulja propržiti povrće sečeno na manje komade:
  • 2 veće šargarepe
  • 1 manji koren celera
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • 1 crveni luk
  • 5 čenova belog luka
  • 3 mlada luka ili malo praziluka
  • 3 lista blitve
  • list peršuna (dodati kada bujon sklonite sa šporeta)
  • nekoliko grančica sveže majkine dušice
  • so, sveže mleven biber i ostali začini po ukusu

Oko 5-10 minuta, stalno mešajući upržiti malo povrće da omekša, paziti da ne zagori, pa naliti oko 1 l vode (može i više, zavisi od količine i veličine povrća) i kuvati oko 30 minuta. Pred kraj začiniti po ukusu, prohladiti i procediti.





Potrebni sastojci za krem čorbu:

  • 30 g suvih pečuraka (po 10g vrganja, lisičarki i šitake pečuraka)
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 srednji crveni luk
  • 2 čena belog luka
  • 30 g pančete
  • 500 g šampinjona
  • 600 ml bujona od povrća
  • so, biber po ukusu
  • neutralna pavlaka
  • malo svežeg začinskog bilja za garnirung



Suve pečurke preliti sa 1/2 l kipuće vode i ostaviti 10 minuta da omekšaju.

U dublju posudu staviti maslinovo ulje i puter da se otopi, pa propržiti kratko sitno seckanu pančetu. Kada blago porumeni, dodati seckan crni i beli luk, natopljene, pa kroz gazu proceđene suve pečurke (tečnost nikako ne bacati!) i šampinjone isečene na manje komade. Sve to  mešati oko 3 minuta. 
Nekoliko suvih pečurki ostaviti za garnirung.

Naliti zatim bujon od povrća i tečnost u kojoj su se natapale suve pečurke. 
Smanjiti temperaturu i kuvati oko 30 minuta.

Nakon toga sipati sve u blender i napraviti kašu, vratiti u šerpu, začiniti i sipati pavlaku po ukusu odmah ili kao što sam ja, tek u tanjiru.
Ukrasiti pečurkama i svežim začinskim biljem, kao i sveže mlevenim biberom.

Služiti sa krutonima ili iz dvopek.
Prijatno! :)








2 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala draga Jelena. Svaki tvoj komentar mi mnogo znači. :) Veruj mi, ako imaš volje, probaj je, nećeš se pokajati. Bila sam dva dana pod utiskom. Pozdrav.

      Избриши