Puno sam razmišljala i istraživala koje ću kolačiće da napravim za slavu, ove godine posnu (21. novembara Sv. Arahangel Mihajlo pao u sredu), a želela sam nešto novo i nešto šte se ne ponavlja, te vam poklanjam tri kolača, koja ću predstaviti posebno.
Ne može se reći da sam ih baš izmislila, ali dala neku novu notu, možda.
Prva u nizu je Piña colada salamica, a palo mi je na pamet tako nešto, ne zato što sam gledala Del Boy-a :), pomislićete možda, već se često u receptima pominju rum, kao i neki drugi likeri, pa se setih ovog koktela. Njegove osnove jesu: rum (doduše beli, ali ovoga puta bio je dobar i ekstrat), ananas i kokos.
Potrebni sastojci za koru(e):
- 150 g kokosovog brašna
- 100 g samlevenog posnog keksa
- 150 g margarina
- 100 g mleka u prahu (pirinčan ili sojin)
- 125 g šećera u prahu
- ekstrat ruma
- vrlo malo soka od ananasa (Next premium), zbog arome
Napomena: količine keksa, kokosovog brašna mogu da variraju, ako dodate previše soka, zato pažljivo, dodavati malo po malo.
Potrebni sastojci za fil:
- 120 g margarina
- 120 g šećera u prahu
- 30 g kokosa
- 100 g samlevenog kandiranog ananasa
- malo zelene kolačarske boje
Kora: prvo umutiti penasto margarin sa šećerom u prahu, pa dodati sve ostale sastojke. Pažljivo dodavati sok, što u mnogome zavisi i od kavaliteta posnog keksa. Naravno ukoliko dodate slučajno više soka, pa vam se čini da je premekano, uvek možete dodati još malo keksa ili kokosa, ali tako se nepotrebno povećava i količina ova dva sastojka, zato pažljivo.
Razvući "testo za koru" pomoću dve folije i oklagije do željene dužine, odnosno širine, a preko premazati fil.
Fil: penasto umutiti margarin sa prah šećerom, dodati kokos i samleven kandiran ananas, malo kolačarske zelene boje (možete malo više nego što sam ja, slobodno, ali opet pazite da
ne bude prejaka boja), sjediniti i premazati preko kore.
Pažljivo oblikovati rolat pomoću folije, stegnuti ga dovoljno čvrsto i ostaviti da se ohladi i stegne, najbolje preko noći, a sutradan izvaditi iz folije pažljivo i uvaljatii u kokosovo brašno. Ostaviti dalje da se malo prosuši, najbolje u hladnoj prostoriji (ne u frižideru).
Ovo mi je jako zanimljivo! Inače kokos volim, a baš su mi ove "kore" privukle pažnju, trebam probati :)
ОдговориИзбришиHvala Anja, nećeš pogrešiti. :)
ОдговориИзбриши