Zima, Bogojavljanje i sneg, pravo vreme za pihtije.
Kao dete, a verovatno kao i većina dece, nisam mogla da ih vidim očima, a ni slučajno da probam. Naravno godinama sve se to menja. Baka i mama bile su u porodici glavne majstorice za pihtije. Ove godine napravila sam ih ja. :)
Nisam mnogo eksperimentisala, držala sam se osnovnog recepta, mada me još šarenija kombinacija mesa i začina privlači, ali to ću sledeći put.
U svakom slučaju osnova pihtija, onih pravih, vrlo je jednostavna, bez fensi dodavanja raznog povrća ili želatina. Ko voli drugačije, nemam ništa protiv.
Kao dete, a verovatno kao i većina dece, nisam mogla da ih vidim očima, a ni slučajno da probam. Naravno godinama sve se to menja. Baka i mama bile su u porodici glavne majstorice za pihtije. Ove godine napravila sam ih ja. :)
Nisam mnogo eksperimentisala, držala sam se osnovnog recepta, mada me još šarenija kombinacija mesa i začina privlači, ali to ću sledeći put.
U svakom slučaju osnova pihtija, onih pravih, vrlo je jednostavna, bez fensi dodavanja raznog povrća ili želatina. Ko voli drugačije, nemam ništa protiv.
Mamine pihtije
Kod njih nema mnogo filozofije, jedino je potrebno adekvatno meso, koje dužim kuvanjem tečnosti daju pihtijastu masu, a to su recimo: svinjske noge, uši, repovi, jezik, kožure. I potrebno je vreme. :)
Dakle...
Potrebni sastojci:
- svinjske noge/papci 4 kom.
- svinjski rep
- junetina oko 300 g
- dimljeni svinjski manji but (sa koskom je bio težak oko 450 g)
- dve glavice belog luka
- so, biber
- lovorov list
- aleva paprika
Dimljeno meso uvek pre spremanja, recimo pasulja, a sada pihtija, prvo prokuvam oko 20-30 minuta, pre svega da se onaj višak soli izbaci.
Svo meso staviti u lonac zajedno sa glavicom belog luka, koja je samo malo očišćena od površinske ljuspe i oprana i 2-3 lovorova lista, pa kuvati 6-7 sati na srednje ka tihoj vatri da bi tečnost ostala što svetlija. U svakom slučaju ne sme jako da vri.
Za vreme kuvanja povremeno skidajte penu koja se napravi, jer i to utiče na bistrinu pihtija.
Pred kraj kuvanja posoliti, da se ne bi desilo da kraju pihtije budu preslane i dodati sveže mleven biber. Potrebno je da se sve raskuva, maso odvoji od kostiju, a posebno, baka je rekla, kada se tečnost pipne prstima da je prilično lepljiva. Tada je gotovo.
Skloniti sa vatre, izvadite meso da se malo prohladi, tek toliko da ga možete očistiti od kostiju i kože i naseckati ga ili kidati pristima. Višak masnoće sa površine tečne, pomalo guste i želatinaste mase u loncu, pokupite i bacite.
Po dnu tepsija, šerpi ili raznih činija, koje bi trebalo da su što pliće, ali većeg prečnika, raspodeliti malo sitno seckanog belog luka, pa odozgo raspodeliti meso i onda kutlačom pažljivo naliti tečnost.
Ostaviti tako da se prohlade malo na sobnoj temperaturi, preko posude stavite providnu foliju i pravac trasa. Naravno nije dobro da se zamrznu, tako da ako je napolju minus, a vi u frižider, da se ohlade do kraja.
Kada se ohlade posuti ih ljutom ili slatkom alevom paprikom.
Moja proja
Volim ovu običnu, ali volim i onu sa sirom i jajima ili raznim drugim dodacima, kao što su tikvice ili pečena crvena paprika. Mmmmmmm...... Ali o njima drugi put.
Sarme bez proje, nisu sarme, a ni pihtije bogami.
Sprema se izuzetno brzo, jedino joj je potrebno vreme da se ispeče.
Potrebni sastojci:
- 2 šolje kukuruznog belog brašna (može i žuto)
- 1 šolja običnog brašna TIP 500 (veoma interesantno je kada se umesto običnog stavi heljdino brašno)
- 1 prašak za pecivo
- 1 ravna kašika soli
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 1/2 l kisele vode
- po dva dobra prstohvata semenki: golice (bundevine semneke), suncokreta, običnog i crnog susama + za posipanje
- malo samlevenog lana
Ovo sa dodatkom semenki, probala sam jednom, sasvim slučajno, kada sam puno kibicovala sa makrobiotikom i mnogo mi se dopalo, tako da je sada uvek pravim na ovaj način.
Zagrejati rernu na 200C.
Izmešati u činiji brašna, prašak za pecivo i so.
Dodati kiselu vodu i ulje, sve dobro varjačom sjediniti da se dobije žitka, kompaktna masa, pa dodati semenke i još malo izmešati.
Malo nauljeti tepsiju ili đuveč i izliti smesu, pa odozgo posuti susamom.
Posle 10-ak minuta iseći proju na parčiće, pa je peći još oko 30-35 minuta (zavisi od vaše rerne).
Ovu sam pravila prošli put, kada nisam stavila crni susam.
Nabrala sam dosta godina ali pihtije još ne volim. Na sreću više niko ih u mojoj okolini ne pravi. Tebi svaka čast, ipak to treba znati spremiti iako u teoriji izgleda lako.
ОдговориИзбришиHvala, a nije teško. :)
ОдговориИзбриши