Nisam bila u poslednje vreme aktivna, pre svega zbog previše posla, ali trudiću se da nadoknadim sve to, jer mnogo recepata čeka da ugleda svetlost dana ili stranice ovog bloga.
Ovo, iskreno, pravim prvi put. Iako je uvreženo mišljenje da ne treba objavljivati postove i one recepte koje nismo napravili bar tri puta, jednostavno morala sam da ga podelim sa vama, jer je ukus fantastičan.
Ovo, iskreno, pravim prvi put. Iako je uvreženo mišljenje da ne treba objavljivati postove i one recepte koje nismo napravili bar tri puta, jednostavno morala sam da ga podelim sa vama, jer je ukus fantastičan.
Potrebni sastojci:
- 15 kanelona (možda i koji više, zavisi od posude za pečenje; u pakovanju od 250 g ima ih 24 komada)
- kašika putera
- maslinovo ulje
- 2 veća čena belog luka
- svež majoran
- morsko orašče
- 200 g baby spanaća
- 50 g rukole
- 3 tanke šnite mesnate pančete
- 500 g rikote
- kozerva paradajz pelata, 400 g
- bosiljak svež ili malo suvog
- morska so
- sveže mleven biber
- šećer, voda
- 200 g mocarele
- 3 fileta inćuna
- sveže rendan parmezan, po ukusu
- kisela pavlaka
- neutralna pavlaka (može i slatka)
Prvo odabrati sud za pečenje i složiti kanelone, kako vam odgovara.
Na malo putera i maslinovog ulja (tek toliko da puter ne zagor), propržiti sasvim kratko, koliko da omekša, jedan veći čen iseckanog belog luka. Dodati malo listova svežeg majorana i narendanog muškatnog oraščića (zavisi koliko ga volite, dva-tri zamaha kroz rende je sasvim dovoljno). Čim omekša beli luk i majoran, a to je bukvalno gotovo za minut-dva, dodati dobro opran baby spanać i rukolu. Smanjiti temperaturu i prevrtati varjačom 2-3 minuta da sav zeleniš splasne.
Preručiti u neku drugu posudu i ostaviti da se ohladi.
U istu šerpu uliti malo maslinovog ulja, pa propržiti drugi veći čen belog luka, dodati malo svežeg bosiljka ili suvog i sipati celu konzervu paradajz pelata, dodati malo soli, sveže mlevenog bibera, šećera (ako vam je prekiselo), malo vode, kao i tečnost od spanaća iz one činije gde se on hladi.
Krčkati 10-ak minuta. Za to vreme paradajz dostigne koezistenciju sosa, koji treba izručiti u onu posudu za pečenje, koju ste izabrali na početku, preko koga ređamo punjene kanelone.
Napraviti fil. Spanać iseckati u secku, dodati proprženu pančetu i rikotu sir. Začiniti po ukusu solju i biberom.
Fil sipati u kesu za ukrašavanje torti, bez nastavka ili u kesu, neku jaču, kao one za sendviče, pa odseći vrh, malo više. Kaneloni se lako i brzo pune na ovaj način, prvo sa jedne, pa sa druge strane.
Poređati ih preko paradajz sosa, onako kako ste na početku odredili.
Usutniti ili na šporetu rastopiti 3 inćuna, pa umešati umućene kiselu sa neutralnom pavlakom i dodati narendan parmezan. Sve lepo sjediniti i preliti preko kanelona.
Inćuni se u onom svom izvornom ukusu ne osećaju, jer ih je malo, a daju jednu lepu i ukusnu notu.
Odozgo pobacati mocarelu i narendati još malo parmezana.
Peći na 190 C oko 25 minuta ili dok se ne zapeku i porumene.
Sigurna sam da bi mi se ovo jako, jako dopalo!!!
ОдговориИзбриши