Da li su ružice ili rolls, svejedno, mada ovo drugo dobro zvuči, ali na engleskom. Znam da je mama pravila razne slatke od kora za pitu, pa neke slane od finog testa i uvek ih je zvala -ružice. Tako neka i ostanu. A u poplavi cimet rolls-a, koje su nekako slične, osim testa, imala sam želju da napravim baš sa jabukama i orasima u divnom testu od štrudle sa makom , koje mi se mnogo dopada, tako da sam se odlučila za obične, bez nekih posebnih preliva.
Potrebni sastojci...
..za testo:
- oko 500 g mekog brašna (+/- ..količina zavisi od njegovog kvaliteta)
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumance
- 75 g šećera
- 250 ml mleka
- 25 g svežeg kvasca
- prstohvat soli
... za premazivanje testa:
- 5 kašika smeđeg šećera
- malo cimeta po ukusu
- nekoliko kašika mleka
... za fil:
- 4 narendane jabuke
- 100 g seckanih oraha
...za preliv, ako želite:
- 150g prah šećera
- nekoliko kašika mleka
- ili samo prah šećer za posipanje
U mlakom mleku sa kašikom šećera od 75 g izdrobiti kvasac i ostaviti da se rastvori i zapenuša.
Umutiti jedno jaje i jedno žumance, sa razmekšalim puterom, prstohvatom soli, dodati nadošli kavasac i postepeno prosejano brašno do 2/3 od ukupne količine. Sve dobro umutiti mikserom ili varjačom, da postane glatko, a inače je dosta retko testo u ovoj fazi i ostaviti pokriveno providnom folijom, na tolom mestu da naraste.
Dok testo narasta, rastvoriti smeđi šećer i malo cimeta sa mlakim mlekom, ali da smesa ne bude mnogo retka i vodenasta, već gušća, zači pažljivo i postepeno dodavati mleko.
Kada testo naraste i udvostruči svoju zapreminu, dodavati ostatak brašna i mesiti. Možda je to i malo više od ukupne količine brašna (kada kažem ukupna količina brašna, mislim na ne samo onu koja je namenjena za testo već i na svo brašno i ono koje se koristi za posipanje radne površine ili ruku. Mesi se i dadaje brašno sve dok više nije lepljivo, ali i dalje ostaje izuzetno meko.
Testo podeliti na dva dela i premaziti onim rastvorenim smeđim šećerom, odozgo narendati po dve oljuštene jabuke i raspodeliti preko po 50 g seckanih oraha.
Pažljivo uvutu u rolat i seći na šnite 4-5 cm dužine i položene ih ređati u kalupu pomazanim puterom, ali tako da između njih ima malo mesta, znači ne jedno parče do drugog. Ostaviti oko 30 min na toplom da još narastu.
Premazati umućenim belancetom i peći ih na 20C oko 20 min, zavisi od vaše rerne, u svakom slučaju dok lepo ne porumene.
Kada su pečene vruće preliti sa rastvorenim šećerom u prahu sa nekoliko kašika tolog mleka, da dobijete smesu guste koezistencije.
A možete samo posuti prah šećer preko ružica, kada se malo prohlade.
Utisak je da su nam se jako dopale, mekane, sočne, mirisne, a odlične su i sutradan. Ovoga puta sakrila jedan plehčić. ;) :)
Jednostavne stvari su najbolje stvari. Stojim iza toga svim svojim bićem :)
ОдговориИзбришиDivne su ružice <3
Apsolutno se slažem da je jednostavnost vrhunac savršenstva. :) Hvala Mila. <3
ИзбришиOvo mi je jako fina kombinacija i ružice krasno izgledaju! :)
ОдговориИзбришиHvala Anja. :)
ИзбришиHvala na pozivu. :)
ОдговориИзбришиDeluje jako fino i ukesno... samo razmišljajući kao da im osetim miris ;)
ОдговориИзбриши